Васил Александров – плаващи по Искъра мечти

Разговаряме с Васил – инструктор в Sail With Me по професия, плавател по сърце

0 коментара Сподели:

Лято е. И сме на лодка! Затваряме очи и се пренасяме в света на мечтите – пръстите ни се спускат надолу и леко докосват водата. Сините вълни, които се образуват от движението ни по водата, блестят ослепително под слънчевите лъчи. Усещането ни пренася далеч от града, далеч от забързаното ежедневие, далеч от сивотата на делника.

Празнуваме живота, свободата, независимостта след изолацията, красотата на живота и вдъхновението, което природата ни дава.

Срещнахме се с Васил Александров – инструктор в Sail With Me, бивш медалист по ветроходство и свободен по дух човек.

Как се зароди идеята за Sail With Me?                                         

Доста случайно. Sail With Me дойде след година и половина провеждане на обучения за деца. Идеята ни беше да може децата да се откъснат от лошата околна среда – града, технологиите и тези неща, и да могат да се насладят на ветроходството като изживяване. И да спрат да мислят за телефоните и таблетите си! Тъкмо бях напуснал работа и се чудех какво да правя. Сетих се, че от 8-годишен се занимавам с ветроходство, реших че мога да науча хората да карат лодка и че най-добре да започнем да даваме уроци на деца. Като мина известно време, започнахме с обучения и за възрастни, защото и за тях е интересно. Имаха много въпроси и решихме че е добре и те да имат възможност да се научат. Още по-късно дойде идеята, че можем да правим разходки с лодки – романтични и не само. След това пък започнахме с партитата – момински, ергенски, рождени дни, тийм билдинги и всякакви желания, които по-късно се зародиха в клиентите. Ние просто предлагаме услуга, от която могат да се възползват.

 От колко време се занимаваш с ветроходство и откъде дойде любовта ти към него?

С ветроходство се занимавам от 8-годишен. Сега съм на 30, така че имам 22 години практика.

Баща ми ме запали, като беше предначертано, че ще се занимавам с ветроходство.

Той е бил треньор на националния отбор и на клуба в София, съответно се занимава с това от 50 години. Нямаше как аз да не пробвам и да не се науча да управлявам лодка. Впоследствие ми хареса и започнах да се състезавам. Така от 8- до 18-годишен се състезавах професионално. През това време съм ходил на всякакви различни състезания – за по-големи и по-малки лодки, в България и в чужбина. Така се зароди и любовта ми. След това кариерата ми прекъсна, когато започнах да уча и работя, но реших това хоби да превърна в работа и бизнес.

Спомняш ли си първия път когато се качи на яхта?

Първия път когато съм се качил, е било още на няколко месеца или годинка. Играех си в Несебър на пристанището, където баща ми държеше яхтата, и е нямало как да не ме качи. Този път не го помня, разказвали са ми само и съм виждал снимки. Първият момент, който си спомням, е пак в Несебър, когато се качих на клас "Оптимист" – малката лодка, която е за деца до 15-годишна възраст. Това беше първият път когато управлявах лодка.

Какво беше чувството за първи път?

Интересно ми беше. Накараха ни да чистим лодката цял ден – беше цялата в мазнотии и гадости. Един ден чистихме, въргаляхме се в мръсотия и на следващия ден влязохме във водата. Спомням си, че е нещо, което исках да правя оттогава.

Любов от пръв поглед, общо взето – исках да ставам все по-добър и по-добър и да ходя на състезания.

Това беше и следващият въпрос – любов от пръв поглед ли беше, но ти му отговори…

Любов от пръв поглед беше и един вид като уредените бракове от едно време – хората не са имали особено голям избор, трябвало е да пробват с избран от други. В случая се оказа уредена и щастлива, дълготрайна връзка. С леки прекъсвания де, защото, като спрях да се състезавам, реших, че няма какво повече да правя на лодка. Оказа се, че има какво – на лодка можеш да си почиваш, да се забавляваш с приятели, да релаксираш, да пътуваш, можеш да си направиш парти. Може да е и екстремно, и лежерно. Опциите, които дава ветроходната лодка, са много.

За какви хора е ветроходството?

За всякакви хора е. За тези, които обичат природата, за тези, които обичат да са свободни, за такива, които искат да споделят емоцията с близки, и за авантюристи. Ветроходството може да ти даде един ден или два часа, или седмица плаване, месец или години плаване. Абсолютно за всеки е – няма горна граница. Става и за възрастни, и за млади хора.

Тук можеш да прочетеш интервюто ни със Стефан от Tables за още вдъхновение.

Коя част от Sail With Me ти дава повече – разходките или обученията?

 Двете неща са свързани в Sail With Me.

Това е все едно да имаш две дечица и да питаш кое ти дава повече емоция.

Еднакво харесвам и двете. Разходките могат да се обединят с изживяване, тоест да се погрижиш за хората – да се чувстват добре, да им е уютно, да предадеш емоцията си върху тях. Обучението ти дава възможността да прехвърлиш знанията си на някой друг. Съвсем спокойно можеш да го юркаш или да прилагаш различни техники за възприятие, така че да може да се научи да управлява лодката си. Това казвам на всеки, който идва да се учи при нас. Необходими са 20 часа, за които освен желанието, което идва с ентусиазма, трябва да намерим подхода към тях.

Дали да сме по-строги и да обясняваме с по-остър тон, или съответно по-търпеливо и спокойно, така че да не се напрягат или притесняват. Всеки има свой начин на учене – нашата работа е да намерим пътя към вас и да ви научим на всичко. Тоест подхождаме с доза психология. Затова е хубаво всеки обучаващ се да премине през всеки от инструкторите, с които работим, да се запознае с различните подходи.

Какви са възможностите за хората, които след проведено обучение искат да продължат да се занимават с ветроходство?

Много са, в зависимост от желанието на човека. Ако искат да се състезават, могат. За децата от 7- до 17-годишна възраст почти всяка седмица се провеждат състезания на морето. Ние ги водим, осигуряваме транспорт и материалната част. Даваме им възможност, ако имат желание да плават, да станат добри.

Тук идва моментът на спортния хъс –

до каква степен искат да станат шампиони. Опцията да се състезават я има и за възрастни, има регати за големи. Отделно им дава възможност да си организират плавания, да ходят на почивки, да разкрият за себе си един нов вид преживяване и туризъм през лятото.

Кога се провеждат разходките?

Всеки ден от 11 до 21 часа, като сезонът стартира в зависимост от времето – от април докъм ноември. Миналата година работихме до 20 ноември. Ако е хубаво времето и не е прекалено студено, стига човек да се облече добре, е възможно.

Тук говорим за 3 филма, които разглеждат свободата да пътуваш.

Как може човек да се включи?

Лесно – просто трябва да ни се обади или пише. Формираме групи за обучение или вие идвате с ваши приятели или познати. Можем да направим или обучение, или разходка. Резервирате ден и час. Оттам нататък действаме според ситуацията.

Тоест може да се направи парти, да се заснеме повод – сватба, юбилей, предложение за брак?

Абсолютно, да. Каквото се сетите, каквото може да се организира на ветроходна лодка или яхта, можем да организираме заедно. Необходимо е вие да имате идея, да я споделите с нас, ние ще я измислим  и осъществим заедно по най-добрия начин.

Това значи, че всеки емоционален за нас момент можем да пренесем на язовир Искър заедно със Sail With Me.

Можете да ни се доверите за всякакъв тип изживяване –

семейна разходка, романтична разходка, обучение по ветроходство, партита, сватба, тази година ще имаме и абитуриентски балове. Няма да ни стигне времето да ви разкажа какви ситуации сме имали с различни желания от хората.

Нещо, което може би много хора мислят, е, че едно подобно изживяване е доста скъпо, и това е причината да не си го позволяват. Далеч не е така. От Sail With Me работят с мултиспорт карти, така че е изключително достъпно. И не е нужно да си милионер или да имаш богати роднини –

всеки може да осъществи плавателните си мечти.

Въпросът е само да намери свободно време, да има желание, организация. Идеята е това да не бъде еднократно удоволствие, а в зависимост от желанието и предпочитанията ти да можеш да се насладиш веднъж в сезона или веднъж месечно, седмично. Приканваме те да опънеш платната на мечтите си и да си позволиш усещането от това преживяване.

Ако разказът за тези лодки не ти е достатъчен, тук има още.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *