Три филма, които да си подариш за 8 март

Нахрани душата си с кино

0 коментара Сподели:
Три филма, които да си подариш за 8 март

Колко е трудно да бъдеш момиче? На този въпрос са се опитали да отговорят трима режисьори и с филмите им можем да се потопим в живота и драмата на три млади жени, които се борят да бъдат себе си или пък за любовта си, но най-вече за възможността да правят изкуство.

Студената война

Павел Паликовски е един от най-добрите познавачи на женските емоции в онази трудна възраст, в която младостта преминава в женственост. Темата за момичетата и тяхната непредсказуема природа той започва да развива с „Лятото на любовта“, а преди три години допълни със спечелилия „Оскар“ „Ида“. След буйните тийнейджърки и нежната монахиня идва ред и за порастването на момичето на Паликовски – това той прави с образа на Зула от „Студената война“. В началото на филма

певицата Зула е дръзка и непокорна девойка, която може едновременно да обича и да докладва любимия си на властите, да планира бягство с него и да танцува с непознати, докато той я чака на границата.

Нейната двойственост не ще я напусне до края на филма, но с годините непокорството ѝ ще прави живота ѝ все по-труден на фона на политически промени, събирания и раздели, ревност и саможертва.

Момиче

В „Момиче“ Лукас Донт ни разказва истинската история на транссексуалната Лара, на която предстои операция за смяна на пола.

Лара мечтае да бъде балерина, но биологичният ѝ пол ѝ пречи да се влее в образа, който си представя.

Въпреки разбирането и съпричастието на семейството и успеха в танцовото училище, въпреки хормоналната терапия и поемането на майчината роля за малкото ѝ братче, Лара усеща, че дори и да прави всичко правилно, женствеността е нещо повече от сбор на качествата ѝ. Филмът ни представя усещанията на едно объркано момиче, но те могат да се отнесат и към всеки друг тийнейджър, който опознава себе си като полово същество и изпитва неудобство от мястото си в света.

3 лица

Джафар Панахи е ирански режисьор, на когото е забранено да снима филми за цели двадесет години. В рамките на тази забрана той прави четири филма, в които играе самият той. В подтекста на всяка от лентите му забелязваме въпросите за необходимостта и невъзможността да създаваш откровено изкуство, за усилието да работиш срещу системата и да не загубиш себе си.

В новия му филм „3 лица“ той и известната актриса Беназ Джафари получават видео съобщение от

момиче в отдалечено иранско село, което им разказва как иска да стане актриса и е приета в консерваторията в Техеран, но традиционното и патриархално семейство не ѝ позволява да учи.

Във видеото си момичето моли Джафари да дойде в родния ѝ край и да говори със семейството ѝ, за да може със славата и примера си да им повлияе. Панахи и Джафари тръгват на пътешествие из Северозападен Иран в опит да изпълнят молбата.

Ето и няколко изцепки от форума БГ мама

Какво споделят звездите по случай 8 март

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *