ЗАМРАЗЕНИ ХРАНИ VS. ТОПЛИ СЪРЦА

Три мацки ти дават идеи как да се превърнеш от "захарно чудовище" в смути спец и къде да намериш алтернативи на любимите си вредни храни

0 коментара Сподели:

Понеже вече сме на пролетна вълна и за разлика от портфейлите, талиите ни не са никак тънки след пoредната серия празници, днес ще те заведем на няколко места, където на почит са зеленолистните, пълнозърнестите и кореноплодните. Да, за храни става въпрос, но и за сърца – сърцата на няколко дами, които оказват яростен отпор на прилежно опакованите храни с безкраен срок на годност и са готови да приютят всеки свой съмишленик в уютната си кухня. Запознай се с Бени, Таня и Маги – „домоуправителките” на три от най-вкусните здравословни местенца в нета.

БЕНИ ТИ КАЗВА „ЗДРАВЕЙ”

Това момиче буквално помля нета! Ни един плод не остана пощаден от острия й нож, ни един зеленчук не се отърва от най-мощното й оръжие – блендера.И така, запознай се с повелителката на джусинга – Албена Тонкин, или, както тя се подписва обикновено, Бени.

По професия тя е графичен дизайнер, но ако името й ти се струва познато, най-вероятно си го срещал във връзка с проекта й „Здравей”, който е посветен на така наречения джусинг. Главна роля в нейната концепция  за здравословно хранене играят суровите растителни продукти, които са източник на част от най-ценните хранителни вещества. Във виртуалната кухня на Бени преобладават течните храни под формата на прясно изцедените сокове и смутита, които тя самата е открила в опитите си да  се отърве от вредните хранителни навици, някой и друг излишен килограм и… навиците си на „захарно чудовище”, както тя с усмивка нарича себе си. В сайта й са се подслонили и един куп рецепти за ядкови млека, салати, десерти, супи и дори основни ястия.

Ако си върл любител на консервите и зеленчуците, присъстват в менюто ти основно под формата на гарнитура към основното ястие, идеите на Бени едва ли ще ти допаднат. В случай обаче, че си сред затвърдените почитатели на здравословната кухня или пък си решил да започнеш на чисто с нов хранителен режим, си добре дошъл в „Здравей”, където освен джусинг рецепти те очакват примерни детокс програми, препратки към тематични книги и видеа, ценни съвети, свързани с приготвянето и приемането на прясно изцедени сокове и още цял тон полезна и интересна информация по темата. Ако вече си зарибен от идеята, ще ти дадем летящ старт с няколко полезни трика, които може да откриеш тук.

МАГИ ОТ ЗЕЛЕНОТО ЦАРСТВО NATURELITA

Какво е първото нещо, което ти хрумва, когато чуеш понятието „холистичен нутриционист”? Отсега ти казвам, че си далече от истината, ако в главата ти се е заформила представа за застаряващ научен работник, облечен в бяла престилка, който гледа строго над дебелите като лупи стъкла на очилата си. Всъщност в случая става въпрос за една крехка дама, която с благ тон и разбираеми думи успява да разбули част от неразгадаемите мистерии на здравословното хранене. Магдалена Пашова е светлината в тунела от сложни термини и объркани схеми, погълнал толкова много хора по пътя към пълноценния режим и балансираното меню. Освен специалист по здравословно хранене Маги е и специалист по развенчаване на митове, а нейни основни „клиенти” са бебетата. В тяхна чест тази година тя издаде книгата „По-здрави бебета. Всичко за храненето от раждането до 2 години”, в която е събрала ценни съвети за храненето на мъниците.

В блога, който е само една от многото платформи под шапката на Naturelita, може да намериш информация по въпроси, свързани с основни принципи на храненето, както и някои от най-срещаните и наболели проблеми по темата. Най-хубавата част обаче са рецептите, които най-често са здравословна алтернатива на някои от най-изкусителните, но не толкова полезни деликатеси като белия хляб, сладолед и всякакви видове сладкиши. Няма да издаваме повече тайни от кухнята, вместо това ще те изпратим да погледнеш едно от предложенията в блога – бананов сладкиш, рецептата за който може да откриеш тук.

ТАНЯ И НЕЙНИТЕ „РЕЦЕПТИ, ПРЕЛИТАЩИ ПРЕЗ ОКЕАНА”

Ако училищната лавка беше крепост, Таня щеше да е предводителят на най-опасната вражеска войска. Нейният троянски кон е кутията за храна, която тя редовно преобразява в мини трапеза в секцията на блога си „Домашна храна за училище”. Тайната? Приготвя рецептите за двете си деца и всеотдайността й личи от хиляди километри – почти толкова, колкото я делят от България, защото Таня й семейството й живеят в Щатите.

Храната, която Таня показва, е, както тя самата казва, „истинска” – приготвена от качествени продукти и без излишни вредни добавки. Сред специалитетите, които не само побира, но и прилежно подрежда в различни по размер и форма купички, има спаначен пай, суши с кафяв ориз, рулца от тортия. Не си мисли обаче, че „Рецепти, прелитащи през океана” е от онези места, където можеш да намериш само префърцунени ястия, които отнемат много време и още повече пари. Тук има и съвсем традиционни предложения като мусака, картофени кюфтета, пълнени чушки и още много познати гозби. Това, което трудно ще откриеш, са сандвичи, защото дъщерите й не са любители на най-популярната храна в света.

Освен идеи за училищен обяд (които са напълно приложими и за офисен такъв) от „Рецепти, прелитащи през океана” можеш да почерпиш и вдъхновение за домашната трапеза, защото тук има от всичко по много: закуски, хлябове, предястия, основни ястия, дипове, салати, супи, сладкиши. Много от нещата не се вписват в категорията „диетично”, но всичко е с етикет „домашно приготвено” и съответно ти дава възможност да използваш качествени продукти, да избягаш от излишните консерванти, оцветители и овкусители и да избереш  печенето пред пърженето, което със сигурност е по-здравословната алтернатива. А резултатът е вкусен като тези кюфтенца от кайма с боб и печени чушки, рецептата за които може да видиш тук.

А ако предпочиташ някой друг да ти сготви, ето къде из София можеш да опиташ качествена пролетна храна.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *