GO SPORT: ВЕСЕЛИН

За непознатите светове под водата, общуването в тях и гледките, които осмислят живота

0 коментара Сподели:

Срещаме се в неговия Scuba Bar, който е софийският рай за гмуркачите. За 9 години дайвингът се превръща в негова професия, среща го с приятелката му и му дава причина да обикаля света. Нямаме колебания къде ще изкараме водолазния си курс, но сме и нетърпеливи да го разпитаме за всичко, което се случва под водата.

Как се запали по дайвинга?
Винаги съм обичал водата. Преди години бях в Кипър, където дайвингът е много популярен. Направих пробно гмуркане и не след дълго вече имах почти всички нива – Advance, Rescue и Dive Master. Колкото повече научаваш, толкова повече искаш да знаеш и да умееш и година по-късно вече бях сертифициран инструктор.

Какво ти харесва в този спорт?
Разнообразието.  И на едно място да стоиш, около теб винаги се случва нещо уникално. Най-много харесвам дрифт дайв – това е гмуркане по течение. Има места, където покрай рифовете инерцията те носи, сякаш си на водна пързалка. Потапяш се, балансираш и се оставяш на водата. А животът покрай рифовете е много разно­образен и без никакви усилия получаваш страхотни гледки.

Някой харесва потънали кораби, там интересното е историята, тръпката да влезеш вътре. Друг се кефи на шарените рибки или на общуването с околната среда. Например виждаш откопод и му подаваш пръст, а той си увива пипалцето около него.

Какви хора се гмуркат?
Всякакви! Когато ходим да се гмуркаме за уикенда или някъде по света, хората се опознават, общувайки, а накрая на пътуването никой не знае кой с какво се занимава. Хората абсолютно забравят за ежедневието си и всеки намира нещо за себе си. Имам приятелка, която имаше успешна журналистическа кариера, когато реши да се занимава с гмуркане и сега обикаля място след място.

Какво се изисква, за да станеш професионалист?
Трябва да се отдадеш. Освен практика има и доста четене, за да свикнеш да правиш нещата безопасно. Необходимо е и да умееш да общуваш с хората, да им помагаш да се приспособяват към една съвсем различна околна среда. А това е перфектната професия за тези, които обожават екзотични дестинации. Възможностите за пътувания са безкрайни и винаги има какво още да видиш. Отстрани пребиваването на екзотични острови изглежда много скъпо за един обикновен човек, почти непостижимо.

Но превръщайки гмуркането в професия, пътуването става част от нея, плажът ти е офисът, банският ти е униформа. Само трябва да се оглеждаш за възможностите.

Разказахме ти и за Росен Ненчев, оперния певец, който разбира от финанси и е майстор в плажния тенис.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *