КЪМПИНГ С ЕКСТРИ? ЗАПОЗНАЙ СЕ С ГЛЕМПИНГ!

Намерихме златната среда и я споделяме с теб

0 коментара Сподели:

www.thechaoticscot.com

През последните години с пълна пара в Европа и света се развива едно изключително привлекателно туристическо явление, известно като глемпинг(glamping- отglamorouscamping). Тъй като трябва да си запознат с всички наистина яки неща в тоя свят, без значение дали нови или добре забравени стари, предлагам на вниманието ти последния писък в развитието на модерното къмпингуване.

Глемпинг в буквален превод на български означава „очарователно, лъскаво къмпингуване”. Все още има спорове относно възникването на това явление, но се счита, че води началото си от първите години на двадесети век, когато заможни американци и европейци търсят луксозни условия в Африка, докато са на сафари.

В момента глемпингът е атрактивна туристическа услуга, тъй като съчетава в себе си интимността и усамотението на дивата природа с удоволствието от къмпингуването в изключително удобни, а понякога дори луксозни условия.

В зависимост от заплащането в момента можеш да получиш тента на брега на езеро, река или море, разположена директно под звездите, която е обзаведена с всичко, което ти предлага домашният уют, дори повече – широка спалня, мека мебел и дървена мебел, електрически уреди, като понякога оборудването може да се сравни с четири- или петзвезден хотел.

Ако не си падаш по плажове, а предпочиташ дивата природа в планината и тишината на безвремието там, в момента сайтовете за глемпинг предлагат еко къщи, построени върху короните на дърветата, с директен изглед към заскрежени планински върхове или гледки към сгушени между хребетите долини. В къщичките има минибар, хамак между клоните на дърветата, телевизия и интернет. За най-разглезените е възможно уговарянеи на all-inclusive, при който закуската или вечерята, поднесена с чаша вино, идва директно при теб – до короната на дървото.  

Глемпинг индустрията набира скорост на всички континенти, като използва предимствата на географските особености на всяка отделна земя, за да посреща различни вкусове и предпочитания – от девствени плажове, през гъсти екваториални гори, до пустини или високи планини.  В Африка се предлагат оферти насред пустинята или в рамките на сафари – с всички осигурени удобства, а понякога и охрана. Азия предлага множество възможности по красивите брегове на Индонезия и Тайланд, както и в монголските планини и степи. В Европа глемпингът е най-развит в страните от Западна Европа, предимно Великобритания и Франция, но в момента индустрията се развива с бързи темпове и в централната и източната част на континента. 

Глемпинг квартирите също се различават и съществува голямо разнообразие. В момента се предлагат най-различни оферти, включващи тенти, подвижни каравани и ремаркета, колиби, еко къщи, палатки, индиански типита, дървесни къщурки и др.

Както сами се досещате, парите определят удобствата, която всяка квартира предлага. Парите варират от 80 до няколко хиляди долара за нощувка. Ключовото при глемпинга обаче са не само добрите условия на квартирата, но и локацията й. Затова често се случва квартири с недотам луксозни условия, но разположени на спиращи дъха места и гледки да са по-посещавани от други.

В България индустрията тепърва набира скорост, като в момента могат да се намерят сравнително малко оферти. Взимайки предвид богатите географски условия на страната ни и потенциалните възможности за развитие в тази насока, почва за напредването на тази туристическа индустрия в България наистина има. Развитието на глемпинга обаче следва да е в унисон с природата, а не въпреки нея. Защото природа без глемпинг може, но глемпинг без природа – не.      

Къмпингувай, не курортувай!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *