Тъжната песен на втората цигулка

Или защо тези, които свирят на два инструмента едновременно, никой не иска да ги слуша

0 коментара Сподели:

Нали знаете – двама са малко, трима са много. За много от хубавите неща в този живот е така. Добре е, ако първата ви асоциация, когато чуете тези думи, е международният куклено-театрален фестивал. Това може и да значи, че не сте имали кофти късмета скоро да попаднете в такава ситуация. Не за театър ще си говорим обаче сега, нищо че то в действителност си е цял цирк.

Имам не знам доколко обективното чувство, че все повече връзки не са между двама, а поне между трима (може и четирима, но тогава всички са горе-долу еднакво прецакани, така че няма някой, който е много за жалене). Най-тъжна обаче е песента на втората цигулка. Тоест твоят човек си има друго официално гадже, за което ти си напълно наясно, но не и то за теб, и ти приемаш ситуацията (уж временно). Нищо че си си мислил, че на теб това никога няма да се случи, понеже си против тези неща.

НОВИ РИЗИ, ПОВЕЧЕ СТАРАНИЕ ВЪВ ФИТНЕСА И В ЛЕГЛОТО

И мъже, и жени го играят много вървежни и в една и съща вечер мачкат чаршафите в две легла. Всъщност обикновено в едното ги мачкат страстно и често и след това си тръгват, а в другото ги поомачкват по навик или задължение и след това заспиват.

Та така, станалото – станало. Някой много ти е завъртял главата, нищо че знаеш, че си има половинка. Планът може и да е бил само да си легнеш с него, но нещо се е объркало и изведнъж осъзнаваш, че вие си имате някаква връзка и играеш непрестижната роля на втора цигулка. Не, че е неизбежно така да й харесва, но все си мисля, че една жена се съгласява на това само ако е влюбена. Иначе никой не иска да се забърква в подобна каша.

Е, тя си има и плюсове и минуси. В началото си е направо приказка. Срещате се и е като магия, която те кара да нарушиш всичките си правила, и това ти харесва.  Твоят човек е изцяло запленен от теб, щом почти забравя за своя човек. Цялото му внимание е за теб.

Ти си нещо ново, секси, интересно и си е цяло предизвикателство. За вашите срещи си купува нови ризи, облива се с най-хубавия си парфюм, старае се във фитнеса повече от обикновено. Старае се много и в леглото. Ти не си приятелката му, с която си познават и кътните зъби, а и вече са си писнали малко или много, нищо че все пак се обичат, щом не са се разделили.

Сексът е супер, защото това е основното или поне първото, което ви свързва. Има си тръпка от това, че е тайно и дори забранено. А пък и двамата сте наясно, че няма кой знае какво друго да си дадете. Поне в началото. След това обаче се събуждаш една сутрин и си даваш сметка, че твоят човек прекарва повече от половината нощи с теб и вече явно се е специализирал в това, какво да каже на приятелката си. Ти пък знаеш кога е удобно да му звъниш и кога не, точно в колко започва и свършва работа, кога му е обедната почивка и колко време имате да си говорите, докато кара към нея.

БЕЗ МРЪСНИ ЧИНИИ, СМЕТКИ ЗА ТОК И СКАНДАЛИ ЗА ЧОРАПИТЕ МУ ИЗ ЦЯЛАТА КЪЩА

Почти не се карате, защото един за друг сте бягство от всичко, което не ви харесва, от отегчителната връзка или до болка дразнещото ежедневие.

Голям купон е. Имате малко време заедно, затова го изкарвате на 100% пълноценно. Когато сте двамата, нямате нужда да спите. Времето един с друг е като отпуската през лятото. Когато можете пътувате, но за ден или най-много за уикенда, понеже твоят човек все пак е обвързан и всеки път трябва да си измисля командировка или почивка с приятели. По цяла нощ не мигвате, дните ви са наситени и интересни, целувате се, правите си малки изненади, смеете се много и пиете шотове, може и от телата си. Няма ги досадните битовизми, които скапват връзките. Не се карате кой да измие чинните, защо пак няма нищо за вечеря, не ти пука дали той си разхвърля дрехите, защото така или иначе няма ти да ги събираш, не говорите за сметките и не се изнервяте на една и съща фактура за ток. Дори се сближаваш с някои от приятелите му, защото те често са алиби, а и на него му харесва да виждат колко го желаеш, дори да знаеш, че има друга.

Не се притесняваш, че ще трябва да се запознаеш с родителите му, дали ще те харесат, какво ще облечеш на първата си среща с тях, дали да им занесеш вино и какво да бъде. Ако са си достатъчно близки, може и да ги срещнеш някъде, но понеже не си официално гадже ситуацията няма да е класическа  – може да те представи като „една приятелка“ или просто по  име. Това е ок, все пак, като се забъркваш в подобна ситуация, знаеш какво да очакваш.

Винаги обаче има нещо, което остава недоизказано някъде между забавлението и страхотния секс. Ако връзката продължи достатъчно дълго, неизбежно се стига до въпроса, какво правим сега. Идва един момент, в който свиквате един с друг и се усещате, че вашето отдавна не е безобидна изневяра, както си мислехте в началото. Единия вариант е твоят Ромео да ти каже направо, че няма намерение да се разделя с приятелката си и това е всичко, което може да ти даде. Ако връзката ви обаче е повече от креватна и се чувате по 10 пъти на ден по телефона, вероятно и той си е паднал по теб. Тогава започват обяснения, че не става току-така, че е по-трудно, отколкото си мислиш,

наели са си заедно апартамент, разделили са си парите за холната гарнитура и хладилника, сега пък как да ги поделят, родителите му я обожават, той работи при братовчед й, тя ще се депресира, ако я остави и какво ли още не.

Все в някой момент натежава и нещата тръгват нанякъде. Или ти се разделяш с него, или той с приятелката си. Тази ситуация е котфи и за мъжете, и за жените. Ако мъж ходи с обвързана жена, се наранява гордостта му, а на жените пък им става самотно.

САМ… НА МАСА ЗА ДВАМА
Защото хем имаш това, което те прави щастлив, хем го нямаш. Не сте заедно на семейните празници, не можете всяка сутрин да се събуждате заедно, да му правиш палачинки, да му звъннеш, когато си научила добра новина или нещо ти е кофти, защото може и да не ти вдигне. Не си правите глупави, но сладки снимки във Фейсбук, винаги се снимаш сама на всички хубави места, на които ходите и никога не знаеш кога пак ще се върнете на същото място, понеже не смеете да правите планове за бъдещето, дори за утре.

Ситуацията с двете цигулки има неписани закони, които обикновено научаваме по трудния начин. Първо – не може да продължи дълго, и, второ – винаги някой е прецакан. Няма как –  дали ще е официалното гадже, което ще стане бивше, този, който трябва да избира и няма да му е никак лесно, понеже явно и в двете си „половинки“ вижда по нещо, което му липсва в другата.

РОЗИТЕ, КОИТО НИКОГА НЕ ТИ Е ПОДАРИЛ
Накрая и двамата, които сте забъркали кашата, разбирате, че колкото и да е хубаво, не така се прави, че връзката ви всъщност не е точно връзка.

И ти се приисква истинско гадже, с което не се качвате в различни коли вечер и не си честитите Коледа или рождения ден с есемес.

Два три-дни по-късно някой може и звездите да ти свали, но пропуснатите моменти, които са споделени не с теб, а с някой друг… се помнят. Жените никога не забравят розите, които не си им подарил навреме.

И без да съм крайна оптимистка, виждайки много подобни истории, накрая често срещаш този, с когото сте си играли на изневери, на улицата година по-късно и и двамата сте по-щастливи. Защото, ако бяхте един за друг, щяхте да разберете, че трима са много, и да останете двама.

Ако и ти си задаваш въпроса: “Чакай бе! Как така?" след всяко "…и те заживели щастливо…", виж къде свършват приказките и къде почват заблудите.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *