НАХОДКА: DO YOU READ ME?! В БЕРЛИН

Хартията е жива и напоена с вдъхновение, Do you read me?! е доказателството

0 коментара Сподели:

Има една порода хора, към която ние със сигурност спадаме, които намират хартията за особено романтична, а хубавите списания, отпечатани на нея – за съкровища. И тук идва моментът да направим една уговорка – в следващите редове няма да прочетеш за списания еднодневки, които висят по щандовете в бензиностанциите, ще си намериш няколко издания, които са нещо като тяхната по-интелигента версия в паралелна реалност, в която вниманието към Ким Кардашян гравитира около нулата. Списанията, на които те караме да обърнеш специално внимание, излизат най-често на тримесечие или дори само два пъти в годината, а начинът, по който се създават и по който говорят на своите теми, им носи колекционерска стойност.

Берлин е място, което се усеща като никое друго, но няма да се впуснем да се обясняваме защо това е така. Знаеш си. Превърнал е в своя запазена марка няколко неща, които не можеш да намериш другаде и не говорим за Стената и Телевизионната кула.

Предвид породата, към която се причислихме няколко изречения по-рано, Do you read me?! е много специална “спирка”, когато сме в града.

Нещо като книжарница, нещо като читалня, нещо като място, където да прекараш часове и да излезеш с разни красиви мисли в главата.

Намира се в централната част (Auguststrasse 28, Mitte, Източен Берлин) от 2008 насам. Районът в радиус от няколко преки е особено жив, пълен с малки галерии, ресторантчета, барове. Ще разбереш, че си точно където трябва, по хората с бели торби с типографско лого. Мотивацията на Jessica Reitz и Mark Kiessling да направят Do you read me?! е съвсем простичка: “Искахме да създадем място за онези списания, които носехме вкъщи винаги след пътувания.” И успяват – в момента там можеш да намериш стотици съвременни списания, книги и албуми, които обаче са много, много добре подбрани и не съществува риск да попаднеш на нещо посредствено.

В сайта на Do you read me?! можеш да следиш за нови издания, които са направили особено впечатление на двойката, която стои зад подбора на всяко едно книжно тяло, намерило свое място в  книжарницата. Наличните списания могат да бъдат поръчани от сайта, като естествено трябва да заплатиш освен коричната цена и съответните разходи по изпращането до България (често това не се оказва особено изгодно). Темите най-общо се въртят около мода, фотография, изкуства, архитектура, дизайн, културни и обществени казуси. За съжаление (или пък може би не) единственият дом на Do you read me?! е в Берлин. Наскоро от там си тръгнахме с няколко любими издания, които ти препоръчваме с две ръце – “фамилния” брой на KINFOLK, добрата комбина от The Gentlewoman и Fantastic Man, английското двумесечно списание за кино The Little White Lies, както и малкото, но много съдържателно The Happy Reader.

Do you read me?! е място за филтрирано съдържание, при това по най-добрия начин.
Auguststraße 28, 10117 Berlin

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *