„ОСТАВА“ И ADELE СЕ ЗАВЪРНАХА! + НОВА МУЗИКА ОТ OH WONDER

Седмичната порция нова музика от Боян Бочев

0 коментара Сподели:

Сигурен съм, че всеки от нас е израснал с музиката на някоя любима своя група или изпълнител. С песни, които винаги ще го вълнуват и ще му напомнят за годините в училище и университета, за емоцията от първите концерти на фаворитите и „красивите хора”, с които е споделял всички тези неподправени чувства. За мен, а и безспорно не само за мен такава банда е „Остава“! Свилен Ноев, Жоро Георгиев и компания чистосърдечно можем да кажем, че възпитаха едно цяло поколение с емблематичните си мелодии, въздействащите до болка текстове, доброто си отношение към феновете и постоянството, с което продължават да ни доказват, че човек не трябва да се отказва!

На 23 октомври, група „Остава“ (между другото, замисляли ли сте се имената на колко банди по света са глагол? ) официално се завърнаха с нов, 5-и студиен албум! Записът е със заглавие „Океан“ и имаше своята премиера пред публика в Sofia Live Club, който буквално преля от феновете на инди рок агентите. Представянето на дългосвирещия запис продължава с концерти на „Остава“ в Пловдив, Варна и Лондон.

„Океан“ е албум, съдържащ 14 песни, от които 2 бонус трака.

Една от онези продукции, за които важи определението, че с времето и с всяко следващо слушане парчетата стават все по-хубави. В новите си композиции „Остава“ наблягат на най-силното си качество – да създават брилянтни мелодии, които звучат радиофонично и бързо се запяват от публиката, а според хората от тези среди точно това са най-важните критерии в съвременната музика. Най-добрите моменти в албума са синглите „Бесен” и „Внимание”, последната песен има потенциала на солиден хит, който логично да завладее ефирното пространство.

Загадъчно, с гангстерски привкус и широко филмово звучене, такива настроения пък владеят четвъртото парче „Дали Си Ти“, което открива нова страна в развитието на групата. Гледна точка, може би подсказана и от ползотворната работа на „Остава“ със струнния квартет „Сепаев“.
Бих отличил и двете парчета „Самолет“ и „Стига“ – достойни нови попълнения към богатата колекция от любими песни на групата. Песни, които по някакъв тайнствен начин напомнят на „Лондон, Париж, Берлин“ и „Стоп“ от може би най-качествения български инди поп албум за последните 10 години – „Моно“ от 2004 година.

Дълго се колебах дали да приключа тук това ревю, но все пак реших да бъда искрен докрай. Факт е, че „Остава“ звучат по-добре на живо, отколкото на запис. Това твърдение се потвърждава за пореден път и с тази тяхна студийна продукция.

За съжаление обаче саунд дизайнът, миксът и мастерингът на парчетата са на потресаващо аматьорско ниво. Копродуцентът на албума Мартин Стоянов ни връща рязко с около 20-ина години назад, оставяйки неподражаемия тембър на Свилен на преден план, а толкова важната за „Остава“ ритъм секция по-скоро звучи като далечен, безформен тътен. Може би, ако слушате „Океан“ директно от лаптоп или на слушалки от телефона си, няма да останете с това впечатление, но пуснете ли си го на малко по-солидна саунд система (дори елементарна тип 5 към 1), ще се хванете за главата. Зад вокалните линии се чува инструментал, който по-скоро би натоварил слушателя и със сигурност е разочароващ, имайки предвид старанието и като цяло качествените песни на „Остава“.
И все пак оставям на вас да прецените сами…


Британската гордост и безспорна сензация от последните няколко години Adele се завърна! И смея да твърдя, го направи триумфално! Новата й песен Hello е от онези докосващи power балади, с които тя безапелационно спечели музикалната общественост на своя страна, както, разбира се, и десетки милиони почитатели по цял свят. Гласът на Adele продължава да резонира толкова мощно, карайки те да се замислиш за загубите и трудния път, по който всеки трябва да се опита да продължи.

Видеото към песента, заснето от канадския режисьор и актьор Xavier Dola, счупи всякакви рекорди. Над 23,2 милиона гледания в YouTube в рамките на 24 часа! Какво ще кажете?!

Композицията е съвместна с американския продуцент Greg Kurstin, работил досега с имена като Lilly Allen, Kelly Clarkson, Ellie Goulding, Kylie Minogue, P!nk и SIA. На 20 ноември официално ще бъде издаден и 3-тият албум на Adele – „25“… Аз лично го очаквам с огромен интерес!

Oh Wonder – великолепно дуо, базирано в Лондон, което в началото на септември издаде едноименния си дебютен запис. Той достигна отличното 26-о място в UK чарта и влезе в US Billboard Top 100 на заслужената 80-а позиция. Тавата включва 15 внимателно отгледани песни, отличаващи се с изискан поп саунд, без нищо излишно. Музика, която носи носталгия, дълбочина на чувствата и топъл уют. На 26 октомври фронтдамата Josephine Vander Gucht и мултиинструменталистът Antony West представиха новото си видео към парчето Without You. Благодаря им, че споделиха есенната си разходката из улиците на Ню Йорк. Мисля си, че и вие ще я оцените подобаващо.

Приятно слушане и се усмихвайте, приятели! Разчитайте на нас и следващата седмица, когато отново ще ви предложим част от изобилието, наречено нова съвременна музика. До следващия вторник!
 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *