Житейските уроци, които киното ни дава

При това съвсем наготово

0 коментара Сподели:

„Животът имитира изкуството.“ Това изречение е свързвано най-често с името на Оскар Уайлд.

Факт е, че голяма част от истинските истории са толкова оплетени и сбъркани, че ако се обърнат в сценарий на филм, публиката няма да повярва в истинността им.

Друг факт е, че киното отразява живота. Често ни се струва, че фази от собствения ни живот са взети понякога от романтичен филм, понякога от драма, дори и от трилър тук-там.

Каква е формулата на един качествен филм?

Може би това са случки/уроци от живота, с които зрителят да се определи и да го „жегнат“ емоционално.

Ето няколко житейски урока, които киното синтезира и ни дава наготово:

Прощавай

Един хубав филм би трябвало да ни покаже живота с всичките му нюанси, да ни накара да се замислим, да ни накара да се усмихнем, да ни разплаче, да ни увлече в историята и да ни провокира дори на следващия ден да мислим за него. Мотивът за прошката е изконен, затова и винаги въздейства толкова силно. Филмите, които ни учат да прощаваме, ни показват, че

актът на прошката е повече за нас самите, отколкото за „провинилата“ се друга страна.

Да живеем в мир със себе си е необходимо и тежки драми като Warrior и Dead man walking поставят въпроси, които публиката да си зададе и пренесе в реалния живот. Не напразно The Shawshank Redemtion се води за най-добрия филм на всички времена. Там идеята за наказание и прошка е много силно застъпена.

Бъди добър

Филмовият критик Роджър Ебърт коментира, че много от любимите му филми разказват за добри хора. Според него най-важното в истински смислените филми е не това, което се случва на героите, а

примерът, който добрите хора дават.

It’s a wonderful life от 1947 година е филм за доброто в най-чистата му форма. Ако все още не си му дал шанс – гледай го. Филмът на Франк Капра е вълшебен, приказка за възрастни, изпълнена с послания, които са особено актуални в наши дни.

Обичай

Много се е изписало и безкрайно много филми говорят на тема любов. Любовните филми са винаги на мода – от Casablanca, през The Notebook до 50 shades of gray. Разбира се, и обичта може да е различна – не само между мъж и жена. Примери за това са филми като Call me by your name, нашумелият покрай „Оскарите“ тази година The Favourite или Moonlight.

Любовта е навсякъде около нас и ни прави по-добри, по-щастливи, по-пълноценни, а киното ни показва всякакви разновидности на любовта.

Не е порок да си различен

Киното ни учи на толерантност. За съжаление в последните години Холивуд до такава степен изтъква идеята за толерантността към раса, етнос, сексуалност и мироглед, че започва да се получава обратен ефект – на публиката ѝ стават досадни поученията и посланията, а това е тъжно и не бива да се случва.

Ако погледнем по-сериозно този нов тренд,

всъщност идеята, че да си различен е нормално, е супер поучителна.

Киното ни дава пример за това чрез филми като A beautiful mind, Forest Gump и Lawrence anyways. Дори филмите за супергерои, които напоследък са голям хит, са на основата на различността. Да бъдеш различен не е нещо срамно, напротив, това може да обогати околните, защото – нека бъдем честни – нормалността е субективно понятие.

Животът е шарен

Житейска мъдрост е, че животът не е нито бял, нито черен. Или както казва Хемингуей,

„Всеки от нас има пукнатини. Така влиза светлината“.

Един добър филм би трябвало да ни научи, че всяко нещо върви с нюанси и е въпрос на гледна точка. Колкото и нещастия да ни сполетят, в живота има баланс и все някога изгрява слънце. Примери за подобни оптимистични филми са A good year и Under the Toscana sky.

Разбира се, киното може да покаже живота и в най-тъмните окраски, а в Pan’s Labyrinth и Breaking the waves виждаме точно това.

Романтичните комедии обикновено са балансирани – след някакво нещастие човек намира истинското щастие. Затова са предпочитани за разтоварване и по-леки жанрово, което в никакъв случай не ги прави безсмислени. 

Наясно сме, че киното използва крайности. Мъката на екрана е хиперболизирана, както често пъти и радостта. Филмите са прозорец към света и няма нищо по-хубаво от два часа почивка с любим човек и бонус – някоя и друга житейска мъдрост. Така че хващай пуканките и пускай филма.

Ето и кои са сериалите от миналото със статус велики

Идва ли краят на "Отмъстителите"?

За останалите тайни на града последвай Instagram профила ни

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *