БИОРАЗМЕРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ

Скептичен поглед върху здравословните преимущества на биомесото и биомлякото

0 коментара Сподели:

Искрено съчувствам на онази част от населението, която все още не използва частичката „био” като синоним на „здравословно”. Това са неколцина неграмотни диваци, които обитават пещерите над гара Лакатник и нямат достъп до топла вода, телевизия и интернет. По разбираеми причини тази статия няма как да бъде за тях.

БИОСЕНЗАЦИЯ, ПОРЕДНАТА
Всички останали едва ли ще се изненадат да разберат, че биопродуктите за пореден път са „доказано” по-здравословни от конвенционалните си аналози.

Това стана ясно от две наскоро публикувани изследвания, които демонстрираха, че нивата на полезни мазнини в био версиите на млякото и месото са много по-високи. За това писаха всички уважаващи себе си световни медии и дори излезе дописка на БТА, която бе дословно разпространена в ограничен тираж из българското интернет пространство.

Естествено, ние тези неща и без това си ги знаехме, но друго си е учени да ни ги докажат. Именно по този начин онези 9,69 лева за литър био козе мляко все по-ясно започват да се трансформират от пладнешки обир в здравословна инвестиция.

БИ…БИЛО ДОБРЕ И ДА СЕ МИСЛИ ПО МАЛКО
Хенри Форд (същият онзи с колите) бил казал, че мисленето е една от най-трудните работи, затова и малцина се захващали с нея. Днес ви предлагам да се разнообразим с малко мислене и заедно да достигнем до някои изненадващи открития.

Нека допуснем, че учените са си свършили работата наистина добре и представените от тях числa отговарят на обективната реалност. Казвам това, защото малко след публикуването на въпросните изследвания излязоха някои много сериозни критики относно тяхната методология. Това обаче е тема за друг материал, друга аудитория, а защо не и друг автор.

И като казах числа, няма как да избягаме от тях. Преди това обаче искам да седнете много добре на седалищните си атрибути, защото те (числата, за атрибутите ви няма как да бъда сигурен) са наистина главозамайващи, подкосяващи краката, спиращи дъха и всички онези неща, които правят едно заглавие в интернет по-кликаемо.

Изследването относно месото открива, че неговите биоразновидности са със средно 47% по-богати на омега-3 мастни киселини. Предимството при биомлякото изглежда още по-колосално – то превъзхожда конвенционалните си аналози с цели 56% повече омега-3!

Доколкото познавам първосигналността на средностатистическия интернет потребител, неговата реакция на настоящото сензационно откритие би следвало да изглежда горе-долу така:

В живота размерът винаги ще има значение, колкото и неудобно да е това за някои хора. Относителните стойности (или процентите, ако предпочитате) могат да бъдат много впечатляващи, но също толкова подвеждащи.

Нека ви го кажа по този начин: ако един чеп е бил 4 сантиметра и в даден момент нарасне с (цели) 50%, той ще стане 6 сантиметра. Чудесна трансформация, но запознати твърдят, че чепове под 10 сантиметра не стават за зеле.

Мога да ви го кажа и по друг начин, за да се върнем на темата:

Млякото и месото на сухоземните животни никога не са били значим източник на омега-3.

Вземете за пример свинската мас. За да обезпечите дневните си нужди от омега-3 с нейна помощ, ще ви се наложи да консумирате поне 50 грама от нея на ежедневна база. Това са около 450 калории или иначе казано – приблизително ⅕ от енергията, която ви се полага на ден. Ако маста е био, то тогава ще са ви нужни само 30 грама от нея.

Ако предпочитате вратни пържоли, ще трябва да се понапънете още повече, защото 1 килограм от тях ви набавят препоръчителната дневна доза омега-3. В случай че пържолите са био, това ще облекчи месното ви меню с около 400 грама. Пилешкото е още по-бедно на омега-3 и от свинското, затова предлагам да не го коментираме.

Що се отнася до млякото, там нещата са значително по-плачевни. Литър конвенционално пълномаслено мляко съдържа едва двадесетина процента от дневната ви дажба омега-3. Литър био мляко, от своя страна, предоставя цели 30%. Изцяло отделен въпрос е, че млякото може да се похвали с крайно мизерно съдържание на дълговерижни омега-3 (видът, който тялото ви усвоява директно), което допълнително усложнява и без това сложните сметки, с които сме се захванали.

БИОСМЕТКАТА, МОЛЯ!
Кашкавалът е все още с пари, а биокашкавалът е с много пари. Нямам представа колко струва увеличаването на един чеп с 50%. За сметка на това съм уверен, че всеки един от вас може да сметне какво би му коствало да се преориентира към консумация на индустриални количества биомесо и биомляко в търсене на иначе полезните есенциални мастни киселини. 

100 грама обикновена скумрия ви захранват с омега-3 за цяла работна седмица. 1 супена лъжица смляно ленено семе може да ви спаси от поглъщането на 10 литра мляко. Капсула рибено масло струва стотинки. Човешкото лекомислие продължава да е безценно.

Виж още за био облъчването.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *