ЗА НЕЛОВКИТЕ МОМЕНТИ – С ЛЮБОВ

Когато да попадаш в неловки ситуации, е твоята суперсила

0 коментара Сподели:

Всеки поне веднъж в живота си е попадал в конфузна ситуация. Но има хора, които са като магнит за неловките случки.

Не знам какъв е асцендентът ми, но понякога имам чувството, че звездите са ми предначертали да е зодия Излагация.

Както при мен, така и при другите човеци-магнити-за-неловки-моменти (ЧМНМ) всичко започва в ранна детска възраст и продължава цяяял живот. Често да си ЧМНМ изисква специални способности, като например да не запомниш как някой се казва дори и след петия път, в който се запознавате, да объркаш името на момчето, с което излизаш, или да не можеш да различиш добре изчистена витрина от липсата на такава. Последното например вместо до нова покупка, ме доведе до „приятно“ гостуване в спешното, където се оказах с фрактура на носа. Оттогава избягвам прекалено излъскани магазини, вървя бавно и гледам мноого внимателно.

Да сбъркам името на гаджето ми се е случвало само 2 пъти (слава богу!) и няма по-изненадано (до състояние на анимационен герой) лице от това на момчето, след като изръсих чуждо име. Факт е, че никога имената (или по-точно запомнянето им) не са ми били сила, но това въобще не успя да ме извади от конфузната ситуация, в която изпаднах, и каквото и друго обяснение да давах след това, усещах как потъвам безметежно и отчаяно надолу.

И макар голяма част от неловките моменти да се дължат неизменно на личностни „заслуги“, има такива, които са причинени от външни влияния. Точно те са най-опасни, защото нищо не зависи от теб. Хващат те неподготвен и дори не знаеш как да омекотиш последствията им.

Оставят те със смаян поглед, докато търсиш, като заек в първия ден на ловния сезон, в коя дупка да се скриеш.

Класика в жанра е да получиш съобщение по фейса или есемес, който не е предназначен за теб. Тук потърпевшите от сконфузване са и двете страни. Ти се чувстваш ужасно неловко и може даже да ти стане неприятно (или не), когато видиш най-скъпото на съседа/братовчедка ти/Мимето от стария клас/и който друг там се сетиш, който, без да иска, е настинал „изпрати“ на грешния адресат, т.е. на теб. И започва едно чудене как да кажеш, че е станала грешка, без да издадеш, че си видял така сензитивната информация. Както и да постъпиш – и да си замълчиш, и да не си замълчиш, пак ще е ужасно. Поне другия път този, който ти изпрати толкова палаво съдържание, със сигурност ще внимава и ще ти спести ролята на перверзен воайор по погрешка.

И докато някои шемети те правят главен участник в тяхната излагация само виртуално, има и такива, които са на следващото ниво и директно действат на живо. Така например, докато една приятелка кротко си седяла в колата, чакайки най-добрата си дружка за кафе, на седалката до нея влязъл непознат мъж с голям букет цветя и я целунал. Оказало се, че пичът има среща на сляпо и без да погледне поне номера на колата, от вълнение бързо решил, че момичето, което чака, е тя.

За щастие въпросната ситуация се разминала с малко истерия, няколко удара по непознатия с букета, множество извинения и извода винаги да си заключваш колата.  

Въпреки че няма неподходящ времеви пояс за някоя смущаваща ситуация да изскочи зад ъгъла, статистиката сочи, че едни от най-излагащите моменти са с начален час след полунощ и място на действие някое питейно заведение. Дали това е така заради приповдигнатата атмосфера, която цари по тези места, или заради неограничените количества алкохол и др. субстанции, никой не знае. Но е факт, че безумни ситуации, в които може да попадне човек нощно време по баровете, са непосилни за измисляне дори от най-добрите сценаристи в Холивуд. 

След дванайсет нахалните индивиди (от всякакви полове), които не разбират „не“ като отговор, са първопричината за изпадане в редица разнородни неловки ситуации. Те са до болка познати на масите и вече всички сме свикнали с тях, че често дори никой не ги отразя. Но има и такива, които са изключителни новатори, че могат лесно да ти скрият шапката, докато те бутат в морето на неловкостта само с едно действие.

Моят личен сблъсък с такъв човек беше вечерта след абитуриентския ми бал, когато с приятелки се бяхме качили на бара да танцуваме и изведнъж усетих как нещо странно се случва с палеца ми.

Поглеждайки надолу видях как някакъв тип ми лапаше палеца на крака?! Да, знам, не можете да повярвате и аз в първия момент не можах, но мокрият ми пръст беше доказателство за истината.

Да кажа, че се почувствах неловко, е меко казано, направо цялото ми същество крещеше What the f*ck! Тази случка до ден-днешен е диамантът в моята корона на неловкостта.

Без значение дали ние сме главни действащи лица в дадена излагация, или сме привлечени в нея, без да искаме, тези изпълнени с почервеняване до цвят зрял домат моменти са пикантната подправка на ежедневието, без които щеше да ни е безкрайно скучно. За секунда ни залютява, но след това ни оставят да се наслаждаваме с усмивка на интересния им и неповторим вкус и дори тайничко ни карат да искаме още.

ВИЖ КАКВО ОЩЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОСТА НЕЛОВКО

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *