На шегата краката са… дълги

Границата между шегобиец и шегоУбиец е много тънка...

0 коментара Сподели:

Безспорно всеки обича хора с добро чувство за хумор, които лесно се превръщат в душата на компанията и могат да развеселят всеки. Някак си без тях атмосферата застива и не можеш да си представиш как би протекла вечерта, ако точно този определен човек не присъства.

Чувството за хумор има най-различни нюанси. Например черното чувство за хумор, както е известно, се сравнява с краката – или ги имаш, или ги нямаш. Доброто чувство за хумор според моите критерии е като сърцето – или го имаш, или не. Няма средно положение. Понеже хубавите шеги никога не са плод на крайност, която не може да бъде понесена.

Докато на лъжата краката са къси, то на шегата краката определено са дълги и могат да обходят най-болезнените кътчета в човек, за да го уязвят безкрайно.

Качествените шеги са признак на висота, а особено важна роля играят и когато заемаме лидерска позиция, защото често са спасителен пояс да излезеш от неловка ситуация. Въпросът е да си способен да се шегуваш не само с другите, а и със себе си.

Самоиронията е майка на осъзнаването

Редица изследвания показват, че хората с по-голямо чувство за хумор постигат по-добри резултати при тестовете, които определят вербалната интелигентност. Това пряко повлиява върху общото ниво на интелигентност изобщо.

Моите лични изследвания показват, че хората с чувство за хумор имат и повече сексуални партньори от останалите, което автоматично вписва „доброто чувство за хумор“ в графа „суперсили при човека“.

Всяко действие си има противодействие:

Докато по-известна е фразата „Добре че е шегата, за да си кажем истината“, никога не забравяйте, че обратният ред също е в сила: „Добре че е истината, за да си кажем шегата“.

Около първи април всеки стъпва с ловки крачки, за да изненада оригинално своите близки, да ги стресне приятно или разсмее, въпреки че има и много глупави случаи.

Не е яко да кажеш на половинката, че си бременна например. Особено ако той би очаквал с нетърпение това или ако би побегнал към друга планета при подобна новина.

Много е плоско да не се открива разлика между ирония, сарказъм и безскрупулен хумор. Все пак, ако попаднете на хора, чийто хумор е плосък като филия хляб, изходът е да ги намажете с търпението си и с щипка безразличие, а след това да ги схрускате!

Първоаприлските тенденции трябва да бъдат оригинални, но умерени спрямо човека, който ще ги опита. Шегите са като хубави готварски шедьоври, защото най-важното при тях са детайлите. Разбирайте пиперливият нрав, подправките и чаровният тон.

Приоритета на шегата не е да създава конфликти между хората дори и да съдържа жестока истина. Всъщност, повечето добри шеги често са такива. Една от любимите ми фрази на знаменитият Джордж Оруел гласи:

„Целта на шегата е не да унижи човек, а да му напомни, че вече е унизен.“

Никойне трябва да бъде убиван за малоумния си хумор, колкото и грозен да е той, което не го прави по-малко грозен и не го спасява от това да бъде критикуван.

Като всяко нещо в света, от чувството за хумор могат да се извлекат позитиви или негативи, а от твоя вербален усет зависи какво си решил да получиш ти и дали да дариш добро или лошо настроение на своите близки.  

ЛЪЖИТЕ И МАСКИРАНИТЕ ИСТИНИ –  ДЕТСКИТЕ КОШМАРИ ОЖИВЯВАТ ЗА ВЪЗРАСТНИ

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *