Не чети, когато си гладен: 11 вкусни книги

Казваме "ммм" и обръщаме следващата страница

0 коментара Сподели:

Дали вкусното ястие и доброто четиво галят по сходен начин сетивата? Да!
И с тази изключително приятна селекция от книги, посветени на смелите мечти, подправки, чувства и емоции ще ти го докажем. Запаси се с нещо за хапване и избери някое от предложенията в селекцията, защото това са истории, които не бива да се четат на гладно. От опит ти го казваме…

"СОЦ ГУРМЕ. Куриозната история на кухнята в НРБ" от Албена Шкодрова
Документалната книга на Албена Шкодрова, е сигурно най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете. Жив, трезв, често анекдотичен, той използва необичаен ключ  –  храната. Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант. Тя търси и отговори на въпросите, които повдигат техните истории.

"СЪВЪРШЕНАТА ВЕЧЕРЯ" от  Джон Бакстър
Вълнуващ и апетитен тур из Франция, свързан с историята на френската гастрономия – едно пътешествие от Париж до Прованс и от Кот д'Азур до Нормандия по следите на изчезващите вкусове на една велика кухня. Авторът решава да създаде съвършеното меню за една велика вечеря – меню, което да е съизмеримо с архитектурното величие на Гран Пале и с репутацията на френската класическа кухня, заради която тя е обявена от UNESCOза нематериално културно наследство. Тази книга е следващото най-хубаво преживяване след ваканция в Париж.


"ЕДНА ГОДИНА В ПАРИЖ" от Ан Ма
Една година в Париж! Това е сбъдната мечта на Ан, която от дете е очарована от Франция и нейните език и култура и разбира се, от френската кухня. Като съпруга на дипломат Ан е живяла на различни места по света, но нейната първа любов е Франция и възможността да бъде в Париж със съпруга си я прави щастлива. Това, което и двамата не подозират обаче, е, че той спешно ще трябва да замине за Ирак без право на придружител от семейството. Ан страда от тази раздяла, но вместо да се отдаде на лениво униние, решава да се заеме с нещо смислено – да пътува и да изучи няколко района на Франция с най-типичните за тях ястия, и да опише преживянията си в книга. Книгата ще допадне на всички ценители на хубавата кухня и ще погали дори най-претенциозното небце с различните рецепти, придружаващи всяка глава.

„ХРАНАТА – ИТАЛИАНСКОТО ЩАСТИЕ“ от Елена Костюкович
Това четиво е едно сериозно обяснение в любов към Италия и нейната храна – обширно и задълбочено. Това не е готварска книга, а увлекателно антропологическо изследване на италианската кухня по области, групи емблематични продукти, важни явления, кулинарни техники, начини на хранене, ритуали, празници… Кулинарен пътеводител както за гурме специалистите и за гастрономите като цяло, така и за онези, които принадлежат към все по-нарастващата „армия” от фенове на всички кътчета на Италия и нейната култура.

"КРАСИВАТА ТОСКАНА" от Франсис Мейс
Книгата е продължение на любовния романс на авторката с Италия (Първата част от нейното пътешествие е описана в шедьовърa „Под небето на Тоскана“ бел.ред.). Написана на обичайния за Франсис Мейс богат и поетичен език, четивото носи истинско удоволствие на любителите на пътешествията, на добрата кухня и на спокойния, идиличен живот. Чете се на един дъх и пренася всеки захванал се с нея в един приказен италиански регион, където цари пасторалната обстановка и простият живот, в който приготвянето на вкусна храна, грижата за градината, пазаруването в местните магазинчета и храненето под асмата, под съпровода на цикадите, са единствените неюа, за които трябва да мислиш.

"ВАНИЛЕНА СОЛ" от Ада Пареляда
В една малка кухня някъде на север в Каталуня се сблъскват два напълно различни свята. Този на шеф-готвачът и собственик Алекс Граупера и неговата помощничка канадката Анет. Жизнената млада жена, кулинарен антрополог по образование, която крие тъмно минало, има за цел да съживи кухнята на Алекс и да вдигне на крака ресторанта, след като той отдавна е позамрял, като авторката, която е професионален шеф-готвач, успява да напипа интригуващо и емоционално специфичните проблеми, болки и страсти в живота зад кулисите на ресторанта и превръща романа във вълнуващ и увлекателен пътеводител за кулинарната култура на испанския регион.

"ПАРИЖКИЯТ СЛАДКАР" от Лора Мадлен
Започваме с това, че тук, за добро или лошо, сюжетите са два. Единият по-вълнуващ, другият не дотам, но пък книгата е леко уикенд четиво за всички почитатели на любовните комедии и чиклит романите. По-забележителното действие се развива в прочутата сладкарница Клермон, където случайността среща млад човек с Жан, дъщерята на собственика, и му разкрива свят, за чието съществуване не е подозирал и който безвъзвратно го омагьосва: свят, изпълнен с нежен крем и стопен шоколад, със златист карамел и въздушни сладкиши…

"БОРОВИНКОВ ПАЙ И СОЛЕНИ ЦЕЛУВКИ" от Мери Симсис
Елън Бранфорд е влиятелен адвокат, който живее на бързи обороти в Манхатаън. Един ден тя се връща в родното място на баба й Рут, за да изпълни нейното последно желание: да намери мъжа, когото Рут някога е обичала, и да му предаде писмото й, като е убедена, че затова ще й е нужен само ден. Но плановете й се променят рязко. Тя се потапя в ароматите на малкия град и бива завладяна от история за ферма с боровинки, за ухание на прясно изпечени сладки и димящо кафе, за прекрасни картини, рисувани с талант и вдъхновение от Рут. И за любов, която си убеден, че е единствената…

"ДЪЛГЪТ КЪМ УДОВОЛСТВИЕТО" от Джон Ланчестър
Четиво с неочаквана развръзка за живота на Тарквин Уинът, англичанин с благородно потекло, е голям гастроном, отличен разказвач и комичен сноб с невероятна ерудиция. Освен това е напълно луд, а историята му, разказана през призмата на любовта към изтънчено приготвената храна, е истински литературен деликатес за хората с чувствително небце и вкус към по-изтънчените удоволствия в живота.

"КРЪВ, КОСТИ И МАСЛО" от Габриел Хамилтън
Това не са най-добрите мемоари писани някога от шеф-готвач, но пък историята е автобиографичен разказ на авторката за различните етапи от живота й. Разхождаме се из детството на Габриел, после проследяваме внимателно и щурите й тийн години, насилствено подлудени от кофти отношението на майка й и развода на „родителското тяло“, авторката описва живота си с лекота и чар, каквито са й липсвали, докато го е живяла. Отказала се е от подправките, които обича да използва в кухнята и е представила своята истина – единствена, искрена, едва минала през огъня, колкото да отвори ароматите на живота. Със сигурност книгата е задължителна за фенове на гурме културата.

"КАТО ГОРЕЩА ВОДА ЗА ШОКОЛАД" от Лаура Ескивел
Този роман, превърнал се в бестселър, нареди авторката си в първата редица на големите латиноамерикански автори редом с Гарсия Маркес, Варгас Льоса и Исабел Алиенде. Всяка глава от романа започва с готварска рецепта и в това няма нищо изненадващо, тъй като голяма част от действието е съсредоточена в кухнята – сърцето и душата на традиционното мексиканско семейство. Тита, най-малката дъщеря на богат скотовъдец, отрано знае каква съдба й е предопределена – тя ще остане неомъжена, за да се грижи за майка си, докато е жива. Когато Тита се влюбва в Педро, майка й бърза да попари любовта й и тиранично урежда брак между по-голямата й сестра Росаура и любимия на Тита. Сценарий за истински сапунен сериал, с тази разлика, че Лаура Ескивел умело си служи с похватите на магическия реализъм, познат ни от много други латиноамерикански автори, за да превърне контакта на Тита с храната в нещо чувствено и често взривоопасно.

"КАНЕЛА И БАРУТ" от Илай Браун
Това е от книгите, с които се захванахме заради предизвикателното заглавие и обещаната пиратска история. Романът е изключително забавен, а авторът е Илай Браун може да бъде признат за майтор на нестандартните сравнения, особено на тези с кулинарен характер. "Канела и барут" съдържа много повече от изискана кухня в открито море, тя е само нишка в сюжетната линия, в която на моменти кулинарното е изместено от приключенското, забавното – от драматичното. Лъскави блюда и бурни пиратски приключения съставят това истинска пиратска гурме история.

ЧЕТИ ЗА ДУШЕВНАТА ПРОСТИТУЦИЯ И БЪРЗОТО ХРАНЕНЕ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *