КОГАТО ПРОГОВОРЯТ СТЕНИТЕ

The Walls Are Talking представя графитите на София от последните две години

0 коментара Сподели:

Пламена Максимова, Ваньо Димитров и Стефана Петрова са приятели от деца с общи идеи, интереси и хобита. Пламена работи като редактор, Ваньо движи онлайн магазини, Стефана сега се е посветила на майчинската професия, а иначе дълго време се занимава с маркетинга в „На тъмно“.

Преди две години в България е бумът на Инстаграм. Тримата решават, че вместо да си правят селфита, е по-добре да съчетаят няколко свои любими неща – да наблюдават градската среда, да снимат и да се забавляват с уличното изкуство. Така се ражда общият им Инстаграм профил Sofia Street life, или по-официално – канал, посветен на уличната фотография. Идеята е да колекционират различни послания и чувствата, които отправя улицата към нас – любов, омраза, раздразнение, отчаяние…

За себе си казват, че се обединяват под обобщението нещотърсачи и когато нямат възможност да пътуват, мечтаят из улиците на София. Случайно уловените кадри са най-интересни – малко ъгълче с изскачащо странно нарисувано създание или вдъхновяващ надпис от сорта на “как Гошо обещава, че няма да пие повече”.

Или пък разходка с бодра крачка до някой квартал с новоизгряла стена. Не се знае колко време ще е в това състояние, защото някой драскач със спрей може вече да е минал и нарисувал пожелание за другия футболен отбор, да е поздравил сирийците за добре дошли или оказал чест на Хитлер.

Тази година съвсем не насериозно изпращат проекта си на организаторите на Месец на фотографията в София. Те го харесват, а THE WALLS ARE TALKING се превръща в една от 24-те водещи изложби през юни.

През годините са събрали много материал за показване, но изложбеното пространство не позволява да се види всичко. Затова избират  темата за любовта и нейните измерения, свободата и героите  в  уличните надписи.

Снимки с обещание за брак, улични валентинки и признания за обич от герои, които в буквалния смисъл са разкъсани от любовта. Забелязват се необичайно много решетки, които разделят хората и много странни животинки в сектора София Джунгла.

В този ред на мисли в централната част на София има стотици графити, които постоянно се заменят от други и сякаш няма врата или прозорец, върху които да не е играла поне една четка или отбелязано нещо със спрей.

Не пропускай да разгледаш от 15 юни до 14 юли в УниКредит Студио – Галерия за съвременно изкуствона площад “Александър Батенберг“ 12, непосредствено срещу Градската градина. Ще имаш възможност да си купиш, в каквото ти се изплакне окото, срещу много прилична сума. Виж събитието тук

ВИЖ И КАКВО СЕ СЛУЧВА ПО СОФИЙСКИТЕ ПОКРИВИ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *