БЪДЕЩ ГЕРОЙ: СИМЕОН ДЕЯНОВ

Лятото на един скиор със завидно зимно бъдеще

0 коментара Сподели:

Лесно e  да привлечеш на своя страна герой, когато той е на върха и всички го търсят. Трудно е да подкрепяш всеки ден някого по пътя към целта…а и след това.

Кой момент е по-важен в живота на един спортист – този в който той набелязва своята цел и започва да я преследва, или този, в който редом до него по пътя към целта застане първият последовател? Кой момент на подкрепа е по-стойностен за един спортист – онзи, в който вече първият пробив е факт и всички искат да участваш в рекламата им? Или всекидневната опора, която си имал още от първите дни, просто заради вярата в теб?

Преди една година Renаult застана зад Кирил Николов – DISL и повярва в неговата мисия и заедно започнаха едно приключение. Дизела предприе един различен маратон по тежкия висок терен на Ком-Емине, а Kadjar просто го следваше и беше на разположение. 

Днес CROSSOVER гамата на Renаult и Дизела канят всички заедно да подкрепим пет нови герои. Някои от тях са достигнали до своите първи големи  успехи, други – все още ги преследват. Те не се състезават в спортовете, които често попадат в светлините на камерите. И това прави постиженията им още по-трудни. Какво ли е всяка сутрин да ставаш в 5, ден подир ден, месец подир месец, в името на една цел, на една мечта, сбъдването на която ще разберат само няколко други ентусиасти като теб? В Renault вярват, че си струва да ги подкрепим сега, в началото на пътя,  тези герои, независимо какво ще се случи утре. Те дават възможност да се представят, да се запознаеш с тях, с техните емоции и спортни цели. A после…? Сигурни сме, че ще ги подкрепиш и последваш по пътя към успеха. А той е гарантиран.

CROSSOVER гамата на Renаult –  Captur и Kadjar са машини за героите в ежедневието.

Те искат да бъдат вдъхновение за всеки ден. За големи постижения, дори отвъд спортната емисия. Или просто за малка победа над себе си, която никой няма да отрази, освен собственото ти сърце.

Първият бъдещ герой, с който ще те запознаем е на 21, казва се Симеон и е сред родните надежди в един от най-популярните зимни спортове в света – ски бягането. Притежател е на завидна амбиция и талант, който развива от години в Швеция, а напоследък упорито се подготвя за следващите големи форуми, които му предстоят. Стискаме палци да го видим на зимните олимпийски игри, а ти помни името му, защото ще го срещаш все по-често в бъдеще. Говорим си с него за ските като начин на живот и за лятото на един обещаващ скиор.

Кога започна аферата между теб и ските?
Има тръпка между нас още откакто се помня. Цялото ми семейство е свързано по един или друг начин с този спорт. Баща ми е много добър ски ориентировач, майка ми също се занимава любителски със спорт и ски ориентиране, както и по-големият ми брат, от когото най-често черпех опит като малък.

Започнах да карам на 10 и без да усетя дори, нещата от аматьорски станаха професионално-ориентирани и сериозни. Един ден се оказах на едно неофициално световно първенство в Италия – Trofeo Topolino, и осъзнах, че това е моето нещо и искам да ставам все по-добър в него. На следващата година успях да стана 10-и и това, че попаднах в челната десетка, беше най-сладкото нещо. Това да видиш как трудът ти те довежда от точка А до точка Б само за една година е доста мотивиращо.

Кои са нещата, които най-много харесваш в този спорт? И какви качества развива той у теб?
Това е спорт, при който натоварваш всяка част от тялото и се бориш до последната секунда. Точно този адреналин и тази тръпка ми харесват най-много. Разбира се, целият процес, през който се минава, докато се стигне до състезанието, също има своя чар, харесват ми и милите думи на хората, които виждат в теб потенциал. А що се отнася до качествата, които трябва да имаш, то на първо място слагам това да бъдеш всеотдаен. Когато се трудиш и правиш всичко в посока на успеха на това, с което си се захванал, няма как да не успееш. Също така трябва да имаш и много воля, защото иначе няма как да издържиш ежедневното физическо натоварване, което продължава години наред. На трето място поставям това да бъдеш егоист, в добрия смисъл на думата. Това е важно качество за всеки, който се занимава с индивидуален спорт. И на последно място е да си малко луд и да не ти пука много-много.

Може ли един българин да превъзхожда примерно човек от Скандинавието в твоя спорт?
Да, като се премести да живее в Скандинавието. За съжаление в България спортът страда, не само зимният, така че единственият начин да успееш в нашата дисциплина е да се установиш на място с традиции в зимните спортове, където се прилагат иновациите и можеш да научиш постоянно нещо ново. След което следват много труд и лишения. Малко хора могат да си представят какво точно ти костват титлите и какво точно ти е било, преди да станеш известен, да имаш спонсори и подкрепа.

А ти имаш клуб и тук, в България, и в Швеция. Към кой се причисляваш повече?
Предимно към шведския, защото там са много по-големи възможностите, които имам. А и се създава естествена конкурентна среда между спортистите в клуба, която дърпа всички ни напред. Разбира се, участвам и на нашите държавни с клуба на Узана Габрово, но тук сезонът е много кратък, затова се появявам главно на контролите.

Какво време от годината прекарваш тук изобщо?
През 10 месеца от годината съм в Швеция, така ще ти отговоря.

А какво трябва да се промени тук, за да те имаме за повече време на родна територия?
Ако искаме спортът да върви в положителна посока, не трябва да променяме едно нещо, а цялото мислене за спорта изобщо. Колкото по-популярен става определен спорт, толкова повече последователи има, а колкото повече последователи има, толкова повече спонсори ще финансират изявите. Всичко е взаимосвързано.

За теб ските с какво печелят във вечното дерби – ски срещу сноуборд?
Ските са начин за традиционно придвижване през зимата и не могат да бъдат сравнявани със сноуборда. Те съществуват от много по-дълго време и са създадени в полза на човека. Сноубордът няма подобни заслуги и всъщност това е съществената разлика между двете.

Кой те вдъхновява?
Това е Петър Нортхуг, най-популярният норвежец в момента. Впечатляващ спортист, който наистина е фактор в нашия спорт.

А какво правят скиорите през лятото?
Карат ролки, тичат… като цяло поддържат се във форма. Тези ролки, за които ти говоря, симулират карането на ски по времето, когато няма много сняг. Но хубавото е, че в Швеция лятото е кратко, а още преди да е дошла зимата, дори и при положителни температури пистите започват да работят.

А какво правят скиорите изобщо… през свободното си време?
Малко или много, когато си спортист, и другите ти влечения също са спортни. Като футбол, баскетбол и… плейстейшън, разбира се. Обичам да гледам сериали, като съм класик и залагам на всеобщите любимци „Двама мъже и половина“, Californication, Entourage и Game of Thrones.

Нищо не казваш за забавленията навън… с приятели…
Когато се подготвям за важни състезания, тази част със забавленията навън липсва. Не мога да рискувам да се разболея или да не съм във форма, защото това е стъпка назад. Обикновено от есента до март съм в режим на хранене, на спане и нямам време за подобни неща.

Като се пенсионираш, ще си поживееш значи. Всъщност кога се случва това?
Различно е. По-скоро хората се отказват в момента, когато им писне да са в постоянен режим. По-голямата част от скиорите се предават към 35-ата си година, но има и ентусиасти, които карат и до 40.

А спортният живот в каква взаимовръзка е с любовния?
Не ми върви много в любовта, така  че предполагам, че успехите на единия фронт са обратнопропорционални на тези на другия. Аз съм зависим от спорта и по някакъв начин тази зависимост ще я прехвърлям и на жените до мен. Предполагам е много трудно да имам връзка с жена, която не е спортист. Не че е невъзможно, но просто би и било много трудно да ме разбере.

Обичаш ли да пътуваш?
Не. Налага ми се постоянно да пътувам от състезание на състезание, бус-самолет-бус-самолет, и честно да ти кажа,

не мечтая за пътувания, а за свободно време на дивана вкъщи.

Какво са за теб автомобилите?
Никога не съм бил вманиачен по темата. Но със сигурност оценявам това, че ми дават комфорт и възможност да стигна от едно място на друго. Предпочитам да шофирам, защото ми минава по-бързо времето.

БЪДЕЩИТЕ ГЕРОИ ПОЕМАТ КЪМ НЕОЧАКВАНОТО С CROSSOVER ГАМАТА НА RENAULT. СЕГА С 0% ФИКСИРАНА ЛИХВА.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *