Нощта на петък срещу неделя

Как да пием две вечери поред, когато съдбата ни отреди това предизвикателство

0 коментара Сподели:

Нека си признаем – когато не сме вече на 17, нито дори на 27, тежките партита с много алкохол започват да натежават. Тъжно, но факт. Някои от нас бавно и славно се прибират в 2 през нощта вместо в 9 сутринта от бар, а на другия ден положението е страшно. Лошо ти е, едва гледаш през готиния чифт Ray Ban –абе, жалка картинка. Все пак, колкото и големите купони да не са ти вече в категорията, понякога запоите са задължителни. Не само това, ами се случват и в два поредни дни. Я двама близки приятели ще празнуват рожден ден един след друг, я на някого му се роди дете точно преди Нова година, пък за две поредни сватби да не говорим. Налага се да преглътнем няколко чашки в повече, няма как. Трябва да лекуваме и щетите от тях, което е и най-неприятната част.

Но спокойно, народе, има светлина на дъното на чашата.

Нека е ясно, че колкото и лековита да е шкембе чорбата, този текст няма да възхвалява свойствата й. Също така няма да се занимаваме с вегански рецепти за вълшебно смути от чия, спанак и спирулина, нито с апокрифни съвети за биле от нокът на прилеп и две малки листа от див олеандър. Не, по-надолу ще обсъдим предимно познати и някои и не толкова знайни трикове, с които да си позволиш две вечери на щракане с пръсти, без да ти се иска да си отрежеш главата, за да спре да боли толкова.

Съветите са споделени ексклузивно от гросмайстор пиячи, така че разчитай на тях в безпощадната битка срещу махмурлука.

Нека фиктивно да определим тежкия запой за случващ се в дългата нощ на петък срещу неделя. Важно е да започнеш все още паметния петък с хубава, обилна закуска и спане до късно. Може би ще се наложи да побачкаш през деня, но това не е важно, идва дълго парти, не хаби много енергия в излишна мисловна дейност. Напоителното похапване ще е нужно през целия уикенд, както и сънят, така че не ги пренебрегвай. Носят се легенди за консумирането на голяма лъжица зехтин преди запой, но опитът говори, че това не върши кой знае каква работа.

И така, в петък вечер се запътваш към парти локацията добре нахранен.

Професионалистите в занаята съветват да заложиш на по-светлия алкохол с цел по-светло бъдеще после, тоест бяло вместо червено вино, водка вместо уиски.

Разбира се, следва се и познатата схема, според която преминаваме от слаб към силен алкохол, а не обратното. Ясно е, че в края на вечерта ще ти се иска да не се наливаш повече, а кротко да обърнеш една бирич-ч-ч-ка, но не се залъгвай – това ще те довърши. Всякакви ликьори и коктейли също са грешка. Таблите с шотове определено няма да помогнат, но нека не се залъгваме – те са неизбежни.

Гледай поне да пиеш вода между чашките, за да не изпаднеш в диабетна кома.

Когато и да се случи прибирането от вечер 1, не забравяй да захапеш нещо мазно, тип дюнер, бургер или баница. След прилежно подготвена бутилка вода до леглото е време за сън, защото идва нов ден и с него – още питиета. За да стигнем до тях обаче, предстои най-важното – безмилостна борба с махмурлука.

По навик ще ти се прииска да си направиш конска доза кафе, но възпри тези пориви. С кафето на черния ти дроб ще му стане още по-трудно, горкия.

Вместо това се довери на изключително ценен съвет – купи си кокосова вода или мляко и пий на корем. Водата е нищо като средство за хидратация в сравнение със силата на кокоса. А знаеш, най-гадното на алкохола е свойството да те дехидратира до вид на вакуумиран заешки бут. Спортните напитки, пълни с всякакви електролити, също вършат работа, както и изцеден в чаша вода лимон, но кокосовото чудо е ненадминато. Като казахме спорт, идва и неговият ред. Да, не ти се иска. Да, не можеш и да си помислиш за това. Все пак обувай тези маратонки и тичай, влез да поблъскаш във фитнеса, плувай. Каквото и да е, важното е да се потиш и да извадиш всички тези токсини от снощи от себе си.

След това е време за хладък душ, огромни количества мазна храна и хубава дрямка.

В случай че те боли глава, не казвай „не“ на лекарствата, напротив. В борбата с махмурлука всички оръжия са позволени, така че избери коя е твоята отрова и действай. Витамините под всякаква форма също са добре дошли. Силно подкрепление за черния дроб са цвеклото и аспержите, които ще внесат свежа доза минерали и аминокиселини. За дефицита на сол в организма пък заложи на обичайните заподозрени –

зелев сок, водата от буркан кисели краставици, доматен сок, айрян.

Идва и вечер номер 2.

Най-трудното около нея е да се накараш да пиеш отново. Това най-лесно става с шотове, но прекалено гръмкото навлизане в партито може да те накара да го напуснеш рано. Вариантът да започнеш лекичко с бира е удачен, въпреки че за всички е ясно колко е хлъзгав този път и колко алкохола ще смесиш всъщност до края на вечерта. Бирата повлича след себе си и Beer Pong, да не кажеш, че не съм предупредила.

Когато настъпи ден 3, задачата е успешно изпълнена.

Всички празнуващи са уважени, повечето поканени са живи и могат да говорят. В момента животът може би не е прекрасен, но и това ще стане. Няма нужда да изнасяш реч за това, как спираш завинаги алкохола. Всички знаем, че не го мислиш. Изяж две татарски кюфтета с картофи, излей небивало количество течности в изстрадалия си организъм, спри да мрънкаш и лягай да спиш. Умрелите от алкохолно натравяне са твърде малко, за да си сред тях, и то не без участието на солидно количество метанол. Стой далеч от него и ще си на линия за следващото парти. Наздраве!

Виж основните принципи на махмурлука.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *