Защото CineLibri не е само Бегбеде

Още 5 филма, които си заслужават вниманието

0 коментара Сподели:

„Синелибри“ е фестивал на екранизациите, който запознава феновете на литературата с екранните версии на любимите им книги, а феновете на киното – с историите на класически и съвременни литературни произведения.

Тук събрахме пет филма, които си заслужават гледането, по пет книги, които си заслужават четенето:

„ЧОВЕК НА ИМЕ УВЕ“

Човекът Уве е роден в блога на шведския писател Фредерик Бакман. Любимец на читателите, вечно киселият стар вдовец намира пътя към страниците на книгата на Бакман, след като почитателите му гласуват авторът да напише роман. Книгата става хит и филмът по нея не закъснява.

Прожекции:
Дом на киното: 12 октомври (сряда), 19:00
Люмиер: 9 октомври (неделя), 18:15
Одеон филмотечно кино: 6 октомври (четвъртък), 20:45

„ЛЮБОВНИКЪТ“

Романът „Любовникът“ на Маргарит Дюрас  вдъхновява френския режисьор Жан Жак Ано да създаде красив филм за любовта между 15-годишна французойка и доста по-възрастен от нея мъж от китайски произход. Филм за истинската любов, за красотата на чувствата и еротиката с един от най-романтичните финали, които киното предлага.

Прожекции:
G-8 Cinema: 15 октомври (събота), 20:30
Дом на киното: 7 октомври (петък), 19:00
Люмиер: 9 октомври (неделя), 20:30
Одеон филмотечно кино: 6 октомври (четвъртък), 18:30
Френски институт: 8 октомври (събота), кино Славейков, 18:00

„ИДЕАЛЪТ“

Черешката на тортата на тазгодишното издание на Синелибри е гостуването на Фредерик Бегбеде с екранизация по новия му роман и с добре познатите „99 франка“. Бегбеде ще представи „Идеалът“ по книгата му „Помощ, простете“, която, както и предишните му, включва предимно „секс, наркотици и рокендрол“.

Бегбеде отново проявява хапливото си и вулгарно чувство за хумор, а за почитателите му ще е приятно да видят и на живо симпатичния французин, което може да стане на откриването на фестивала на 5 октомври.

Прожекции:
Люмиер: 13 октомври (четвъртък), 19:00
Национален дворец на културата: 5 октомври (сряда), Зала 1, 19:00

„КАТО ГОРЕЩА ВОДА ЗА ШОКОЛАД“

Какво по-хубаво от история за любов и вкусна храна? В „Като гореща вода за шоколад“ има по много и от двете, примесени с  тайна страст и малко солено-сладки чувства. Когато най-малката сестра Тита трябва да се откаже от човека, когото обича, за да се омъжи той за сестра й, а тя да остане да се грижи за майка си, тя запретва ръкави и започва борба за любовта си от там, от където само една жена може да го направи – кухнята.

Прожекции:
Euro Cinema: 12 октомври (сряда), 18:30
G-8 Cinema: 10 октомври (понеделник), 19:30; 15 октомври (събота), 18:30
Одеон филмотечно кино: 16 октомври (неделя), 18:00

„ЗА ЛЮБОВТА И СЯНКАТА“

 

Както заглавието предполага, това е филм за любов, но и за сенчестата страна на живота – зверствата по време на диктатурата на Пиночет в Чили. Смутното време на страх и репресии среща журналистката Ирене (Дженифър Конъли) с фотографа Франсиско (Антонио Бандерас), а любовта им се случва на фона на драматични исторически събития.

Прожекции:
Euro Cinema: 7 октомври (петък), 18:30; 16 октомври (неделя), 18:30
G-8 Cinema: 9 октомври (неделя), 18:30; 12 октомври (сряда), 19:30
Одеон филмотечно кино: 14 октомври (петък), 18:30

А ето го и Бегбеде в целия му блясък.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *