Halloween-ска история

От времето, когато задгробният живот не се приемаше за деня след мощното ти напиване

0 коментара Сподели:

Есен е. Златен листопад и хладен повей трайно се настаняват в пейзажа наоколо. Това притеснява ли те? Естествено, че не. Октомври поставя началото на цял пълнител от празници, които следващото тримесечие се готви да изстреля срещу теб на автоматична стрелба – с фойерверки в звездите и откоси срещу сивото ежедневие. Първи в пълнителя е Хелоуин, който чака реда си в нощта на 31 октомври. Затова, преди да си успял да си светнеш тиквата в някой бар на 31-ви, прочети следващите няколко реда.

ЕЗИЧЕСКИ КОРЕНИ

Хелоуин води началото си от земите на древните келти, които на същата дата чествали келтската нова година на име Сауин (Samhain). В буквален превод Samhain означава „краят на лятото“. На този ден келтите чествали края на топлите летни дни и началото на тъмната и студена зима, асоциирана често със смъртта и задгробния живот (и високите сметки за парно; така де, разбра ме). Келтските друиди смятали, че на този ден границата между нашия и отвъдния свят изтънявала, като това позволявало на духовете на мъртвите да преминат ГКПП-то от отвъдното и да ни навестяват. На този ден друидите правили жертвоприношения, като изгаряли дарове или животни в големи огньове, около които танцували, облечени в животински кожи. Правили се предсказания за следващата година… масови оргии и мусака (или поне така ни се иска).

ХРИСТИЯНСКИ МИШ-МАШ

През първите векове след Христа Римската империя бавно и сигурно разпростирала влиянието си върху британските острови, включително върху келтските територии. С римското влияние започнали и опити християнството да се наложи като основна религия, измествайки по-старите езически традиции и обичаи (през това време прабългарите още си падали по конски опашки).

В един прекрасен момент, някъде около VIII век след Христа, католическата църква решава, че на 1 ноември ще чества деня на всички светии (наречен All Hallow Mass); светиите, за които не е отреден специален ден или отделен празник.

Това бил мъдър ход на Римокатолическата църква, тъй като местните келти така или иначе празнували на същия ден; римляните просто заменили езическия празник на келтите с католически такъв и всички заживели щастливо. Нощта преди честването на All Hallow Mass станала известна като All Hallows Eve (31 октомври), а оттам през вековете останало нарицателното Halloween. Междувременно през IX век Княз Борис I също покръства прабългарите, в резултат на което езическият зоофетишизоподобен култ завинаги остава в историята.  

ХЕЛОУИН ОТИВА В АМЕРИКА

През втората половина на XIX век Америка се наводнява от новодошли мигранти. Голяма част от тях били ирландци, които напуснали домовете си заради настъпилия по това време масов глад (Велик глад във Великобритания и Ирландия – 1845–1852 г.). Както се досещаш, освен твърдия си нрав и бъчон­ките с уиски, ирландците и съостровитяните им пренесли в Америка и честването на Хелоуин.

Следва стогодишно поамериканизиране на празника с костюми и желирани бонбони. И ето го сега при нас.

ХЕЛОУИН ИДВА В БЪЛГАРИЯ

Както можеш да се досетиш, Хелоуин по Тодор-Живково време е оксиморон. Все пак говорим за времена, когато Рейгън е обявен за враг номер едно на тутраканската селищна система, а основен постулат на образцовия дом е: „Във всяко семейство – добитък!“. Празнуването на Хелоуин в България започва да се усеща осезаемо едва след 2000 година, и то предимно в по-големите градове на страната. Впоследствие заради колорита си честването се разпространява поголовно. И така, за да се стигне до момента, в който няма да ти направи никакво впечатление, ако на 31 октомври видиш Дарт Вейдър и Лола Бъни да пушат трева пред общината в Чирпан. В момента продължава да съществува дискусия в общественото пространство дали празнуването на англоезичен фестивал в страната ни лежи на здрава почва, при положение че сурвакарите и кукерите са с единия крак в… Червената книга. Храна за размисъл по този въпрос има, но това е тема на друг разговор.

Едно е безспорно. Хелоуин със сигурност внася цвят и усмивки в една нощ от годината.

Кога друг път ще имаш възможност да видиш вонящ на сливова ракия Спайдърмен да се вози в метрото, до него султанът на Бруней, запасан от главата до петите с бяла кандура, да пие от двулитровка, а контролата, който е циганин, да ги проверява за билети. Накрая се оказва, че султанът и контролата са роднини.

В малките часове на нощта обикаляш приятно пиян по цветните до калейдоскопичност улици на София и кротко наблюдаваш разхождащи се наоколо вампири и върколаци, феи и проститутки, травестити и талибани. Крачиш, залитнеш леко, па се усмихнеш. Хилиш се, защото утре ти ще си изтрезнял, а феите, травеститите и талибаните ще чакат пак там. Защото на бул. „Ботев“ е вечен Хелоуин. Да се смееш ли, да ревеш ли? По тоя повод минаваш през близкия нонстоп, грабваш кенче бира и отпиваш колкото можеш. Наздраве за конските опашки, мислиш си. Оригваш се и умираш.

Виж няколко хелоуински градски герои, които свалят маските, слагайки ги.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *