Две легенди украсяват Хаджата

Как се рисува във въздуха или новата блокова инвазия на BOZKO и NASIMO Urban Creatures #6

0 коментара Сподели:

Владимир Груев FREAX

Норвежкият поет Олав Х. Хауге е казал, че който има библиотека и градина, има всичко. Ние пък мислим, бавно запътвайки се към кв. „Хаджи Димитър“, че който има флакони и сив социалистически блок, всъщност има всичко, стига да вижда голямата картина. В тролей двойка, с който пътуваме, е обичайното – усилено парно, запотени стъкла, неприятна миризма и много отегчени физиономии, които, честно казано, ни се виждат още в соца. Черно-бели пейзажи, черно-бели хора, намръщени лица – всичко ни е соц, а когато слизаме на пазарчето на Хаджата, както го знаем всички гето чада на младата демокрация този квартал, си се връщаме директно някъде преди 89-а. Наближавайки обаче, усещаме една любима миризма и един познат звук. Лек ацетонов фон и звука от металните топчета, които разбиват боята при разклащане на флаконите. Тук се рисува, ама не музейно, а от онова любимото ни градско рисуване – уличното. Графити и легенди е положението.

Легендите Nasimo, Bozko и още от познатите ни агенти са превзели терена с вишки, помощни средства, бои, четки, спрейове, маски и всичко необходимо. Лелките от пазара гледат с интерес, бабите цъкат, а ние сме като в сладкарница с многоооо и шарени бонбони. Целта е изрисуването на две стени в квартала, като едната е точно до пазарчето, а другата е в уличките – доста скрита, но откриете ли я, няма да съжалявате. Проектите са по повод шестото издание на Urban Creatures, като самата инициатива стартира през 2011 и днес вече има пет последователни издания. Идеята на проекта е да се използва изкуството като инструмент за промяна на средата, промяна на съзнанието. Крайната цел на Urban Creatures е да трансформира райони на столицата, за които няма по-добра алтернатива, да ги превърне от бетонно гето в среда, изпълнена с идеи и красота.

 

„През последните няколко дни не спираме да рисуваме. Сега сме в здрава надпревара със зимата. До средата на ноември трябва да сме готови с още две стени в квартал “Хаджи Димитър” твърдят момчетата, които мислим, че нямат нужда от представяне.

Божидар Симеонов – Bozko е митична фигура в графити изкуството у нас. Обича да казва, че не е графити артист, и не обича да се показва много-много. Завършил е стенопис в НХА, правил е комикси за „Дъга“, фрийлансър, автор е и на сценографията за „Ричард III“ на Теди Москов, плюс още много неща. Станислав Трифонов – Nasimo е художник и графити артист. Най-известният у нас и безспорно световен. След убийствената му изложба There is Light с Urban Creatures, за която вече ти разказахме, сега зяпаме в захлас това, което ще се получи в кв. „Хаджи Димитър“. И ако Bozko би казал, че с творбата си обрисува целия път на Urban Creatures дотук, то Nasimo рисува портрет на едно много красиво момиченце, което е пряко свързано с едни хора от пазара. Останалото са изненади, а за да видите пред какво стояхме около три часа с отворена уста – ето и още няколко снимки от работния процес.

Припомни си още една велика Urban инициатива.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *