Нощ, дълга и пълна с театър и… Теодора Духовникова

Кратка блиц среща с очарователното лице на българската сцена в навечерието на "Нощ на театрите"

0 коментара Сподели:

Павел Червенков

Да намериш билети за театър за някои постановки става все по-трудно, но въпреки увеличилата се публика  в салона изживяването продължава да бъде все така интимно. Театърът е изкуство на риска. Всяко изиграване на сцената е като куршум и има само една възможност да те уцели. Българският театър определено притежава качествени оръжия и всяка година презарежда и с нови патрони. Влизаш в салона, отваряш сетивата си, разполагаш се удобно и на излизане обикновено си отстрелян, но раните  ти не кървят, а са нежно превързани, чувствата ти са предизвикани и пренаредени, мислите ти бушуват с нов заряд.

На 19 ноември България отново ще изживее своята театрална нощ.

„Нощ на театрите“ е част от платформата „Европейска Нощ на театъра“. За четвърта поредна година страната ни е една от 11-те държави в Европа, която ще се включи в инициативата. Най-хубавата новина е, че в събитието тази година ще се включат театри от 17 града от цялата страна и където и да се намираш, театърът ще бъде  близо до теб. Подари си нощ, пълна с изненади.

Хванахме на тъмно 3 посланици на каузата „Нощ на театрите“. За сцена и отвъд си говорим с очарователното лице на българския театър – Теодора Духовникова.

Име: Теодора Духовникова

Защо в България? Не защото не мога някъде другаде. Мога, просто се преборих и тук да съм щастлива. 

Имаш ли неосъществена мечта? Да. Няколко, свързани с човечеството, и много, свързани с професията ми.

Кой откри таланта ти? Предполагам всеки досега, който ми е предложил да участвам в негова пиеса или филм, открива нещо такова в мен ..:-)

Вдъхновението е… Всичко. Много ме е страх да не си отиде някой ден, а аз да не съм готова още да го пусна…

Любима роля? Обичам ги всичките.

Три клишета, които не понасяш? 1. Красивият актьор не е добър актьор. 2. Добрият актьор не трябва да участва в сериали или да го дават по тв, защото минава в графата Мечка, а Мечките са причината за всички беди на българския  театър. 3. Истинският творец не се интересува от пари. Това са деградирали клишета, които в България за жалост все още минават за истини.

Ако можеше да дадеш на някого да напише първата глава от живота ти, това щеше да е…  Астрид Линдгрен, а заглавието на първата глава ще бъде „История за един леген, една вишна и слънчевата вода“.

Първата ти любов? Васил. Завинаги.

Най-щастлива си, когато… Укротя хаоса около мен, в мен.

От героините си научи… Уча се от живота, не от героините си. 

Най-голямото предизвикателство за актриса на твоята възраст е… Да направя елегантно прехода от момичетата към жените. И да имам късмет, защото това са най-хубавите роли.

Драма или комедия? И двете. А най-хубаво е толкова да ти е тъжно, че да се разсмееш!

Първото нещо, което ти идва на ум, когато чуеш думата „сцена“? Щастие.

Мечтаният ти персонаж? Нещо за любов, ама апокалиптична.

В съвременната култура би променила… След 89-а у нас единствено при сценичните изкуства всичко си остана късен социализъм. С удоволствие бих го променила, въпреки че ще боли много. 

Какво ще гледаш в Нощта на театрите? Ще заложа на спектакли, които са по-алтернативни и в редовата програма на театрите ще ми е по-трудно да открия!

Повече за театралния маратон можеш да намериш тук или на специално разработеното за събитието приложение Theatres Night (има го в PlayStore).

Виж какво разказа Луиза.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *