Най-красивите актриси от миналото, които заслепяват настоящето – част 2

За жените, които крепяха света на рамене си, докато си нанасяха червено червило

0 коментара Сподели:

Разказах ви вече за жените, които крепяха света на раменете си, докато си нанасяха червило, но за щастие те не са една или две, затова се чувствам длъжна да уважа още няколко изумителни имена от миналия век, които ме вълнуват искрено и днес.

Сложете си слънчеви очила, защото в следващите редове има много, ама много блясък.

ИНГРИД БЕРГМАН

Ако ми отнемете актьорската игра, бих спряла да дишам.”

Тя е една от първите звезди, които налагат естествеността като достатъчно пленяваща, никога не се подлага на пластична операция и се отвращава от холивудските изкуствени пластамасови лица. Шведската актриса не е известна само с „Казабланка“ – успява да остави след себе си внушителен брой силни роли и бурен личен живот.  Между всичките си деца и съпрузи винаги на първо място обаче поставя кариерата. А тя я прави толкова популярна, че през 50-те в Холивуд се появява анекдот, който гласи: „Знаеш ли, снощи ходих да гледам филм и да не повярваш, Ингрид Бергман не участваше!”. Висока, руса, с бяла кожа, строг поглед, харизматична, елегантна, очи-море и изваяно като от мрамор лице.

ЛОРЪН БЕКОЛ

„Смятам, че целият ни живот е изписан на лицето, и ние трябва да се гордеем с това.”

Лорън Бекол си отиде преди две години след  цели девет забележителни десетилетия живот – до последно активна, жизнена и прекрасна. Американската актриса и модел се снима в над 70 филма, като междувременно успява да омае легенди като Хъмфри Богарт и Франк Синатра. За мен тя е еталон за ретро красота с леко премрежения поглед, плътните устни, къдриците и излъчването тип „не се приближавай“. Има нещо много строго в лицето и стойката, излъчва воля и дисциплина, затова мисля, че би й отивало да командва и раздава правосъдие. Гласът й от своя страна е много специфично дрезгав и внушителен, затова, партнирайки си с Мерилин Монро в „Как да се омъжиш за милионер“, мнозина намират нейната роля за по-силна и запомняща се.

ОДРИ ХЕПБЪРН

„Женската красота не е в дрехите, които тя носи, фигурата, която има, или начина, по който си прави прическата. Женската красота се вижда от очите й, защото те са прозорецът към нейната душа – мястото, където е любовта.“

Освен че прилича на малка красива сърна, Одри  ще бъде запомнена и с много други достойнства, които правят цялостния  й образ още по-чуден: балерина, посланик на УНИЦЕФ, актриса и жена с характер. Успява да се съхрани след ужасите на войната, глада, болестите и травмите на миналия век, като от всички нещастия (а в нейния живот  те не са никак  малко) става още по-добър и състрадателен човек. Може би това някак се изписва и на лицето й – неподправена и крехка красота, силна в своята слабост и уязвимост. Живанши я описва достатъчно добре с няколко думи: „Когато кажете Одри Хепбърн, си представяте най-романтичната и естествена жена, която сте виждали на големия екран.“

ГРЕЙС КЕЛИ

„Еманципирането на жените ги кара да изгубят мистериозността си.“

Перфектна красота, съвършенство по всички параграфи. Гледайки лицето й на снимки,  се питам как няма поне един-едничък малък недостатък? Не е странно при това положение, че е първата актриса в Америка, която се появява на пощенска марка. Принцесата на Монако е била модна икона и еталон за класа и стил, муза на Хичкок и една от най-красивите жени на века.

КЛАУДИЯ КАРДИНАЛЕ

Никога не съм чувствала, че скандалът или изповедта са нужни, за да бъдеш актриса. Никога не съм разкрила себе си или тялото си във филм. Мистерията е много важна.“

140 роли, 140 повода за обожание към италианската актриса от сицилиански произход. Никога не се омъжва, защото иска да запази свободата си – нещо твърде необичайно за годините на нейната младост, когато подобно решение граничи с безочие. Изключително  горда, своенравна, силна и ненавиждаща мимолетните връзки, както и женската слабост в брака. Дали има друга жена, която е отказвала секс на Марлон Брандо? Едва ли. Известна е също с липсата на скандали около името си и отказа да се снима гола. А по тези сочни устни, пропорции и пронизващи  очи, са умирали не един и двама… всъщност получава любовни писма и от мъже, и от жени, от което ни най-малко не й се вдига самочувствието. В интервю споделя, че не се приема за красива, а по-скоро за фотогенична. Казва, че миналото е за неудачници и че не иска да става експонат в музей, но завинаги ще остане в колективното съзнание като една от най-зашеметяващите италианки.

Виж първата част на красавиците от миналото тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *