Дантела, сатен и още нещо

История на бельото

0 коментара Сподели:

Еволюцията на бельото е сложен процес, трансформацията от парче плат до днешния изящен вариант на моделите на „Виктория сикрет“ е протекла няколко века. Но историята на бельото започва не във Франция или Великобритания, а в далечния Египет, където за съжаление все още не е имало дантели или разнообразие на цветове и материи.

Древната „препаска“

Египтяните са първото население, което се е покривало и под дрехите с парче плат, най-често от кожа на животно. Моделът е бил един – и женски, и мъжки, и се е носел до… скъсване. В Европа освен препаска жените са увивали и лента около гърдите си, което аналогично прилича на днешния дамски сет. Допълнили са и моделите от кожа с такива от лен и вълна.

Цял костюм под дрехите за мъжете и риза за жените

През Средновековието започнало развитието на „по-модерното“ човечество. Формата на бельото рязко се удължила. Развитието обаче е по-основно през Ренесанса, по това време в Европа хората започнали да мислят по-практично. Заменили са късчетата платове при мъжете с цели костюми, които наричали баргинс. Моделът наподобявал цяла пижама с копчета под кръста, за бъде по-функционална при събличането. Жените през този период носели цели ризи под роклите си.

Корсет

И после се появил първият корсет, който имал задачата да направи бюста на жената визуално по-плосък. Целта е била фигурата на дамите да има конусовидна форма – изваяни талии и плоски кореми. Но за да облекат бельото си, са имали нужда от помощ заради голямото напрежение при стягане на корсета. Интересен факт е, че до XIXвек жените не са имали бельо под роклите си освен корсета. През това време бельото на мъжа рязко се скъсявало. Целият костюм се свил до къси гащи до коляното, доближавайки се до днешните боксерки, но с добавени къдрички в края на плата.

Днешният сутиен

През ХХ век започва трансформация на бельото, която все повече се е доближавала до днешните модели. Нюйоркчанката Мери Фелпс Джейкъб изобретила днешния сутиен. Тя отказвала да носи корсет под роклята си заради неестественото усещане и натиска и помислила какво друго може да държи гърдите й във форма. И тогава взела две носни кърпички, вързала ги заедно и  хоп – появил се днешният сутиен.

Жартиери

Дългите и сексапилни чорапи били известни още преди няколко века, но след като роклята постепенно се скъсявала с години, били нужни дълги чорапи, които да не падат по време на танци. Изкуствената коприна влязла в употреба заедно с новоизмисления ластик. След 1940 г. модерните жартиери започнали все повече да се предпочитат от елитните дами. 

А през 1930 година имало вече мъжки слипове. След 60-те години модната индустрия преоткрила възможностите на бельото и започнало производството на цветни модели от различни платове.

И банския си има история…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *