Северно кино за зимните вечери

10 лекции за скандинавското кино започват от януари

0 коментара Сподели:

Културата на скандинавските държави става все по-популярна по света и у нас навярно заради успехите им в образованието, социалните права, дизайна и не на последно място това, че са едни от най-щастливите народи в света въпреки студеното време и дългите тъмни нощи.

Всъщност скандинавското кино е будело интереса на европейците доста преди всичко останало, което изброихме тук, със своите дълбоки и трагични теми, духовните си търсения и мрачната естетика. Ако искаш да опознаеш скандинавското кино и да научиш повече за неговите най-известни автори, можеш да посетиш някоя от лекциите, посветени на него.

Какво да очакваш:

11 януари
Лекция за режисьора Томас Винтерберг
прожекция на филма „Субмарино“

 „Субмарино“ е филм за травмите от детството, които се превръщат в болезнени рани в настоящето. Двама братя споделят обща болка от миналото си и когато се срещат години по-късно, виждат как чувството за вина е провалило живота на всеки от тях. Погребението  на майка им, което ги събира, е и повод да потърсят отново пътя един към друг.

25 януари
Лекция за режисьора Биле Аугуст
прожекция на филма „Безшумно сърце“

Какво значи да знаеш кога ще настъпи смъртта ти, по твое решение, но не и по твое желание? Филмът поставя важните въпроси за любовта и отговорността към близките, страха от смъртта, страха от загубата и най-вече семейството като най-важна част от това, за което си струва да живееш.

Следват лекции са за патриарха на скандинавското кино Карл Теодор Драйер, за ексцентричния Ларс фон Триер и движението Догма 95, за естетиката на финландското кино, класиката на Бергман и новото популярно „черно“ кино на Скандинавия.

Всички лекции ще са последвани от филми, а програмата ще продължи от януари до май с прожекции на всеки две седмици. И тук можеш да следиш какво ново предстои.

Още 5 предложения за филми по действителен случай.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *