0 коментара Сподели:

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз след дълъг конкурс, избра ново лого!

То символизира идеално България, защото е просто и надценено. Авторът ще получи награда от 10,000 лв за труда си или както той си го спомня, за „онези 3 минути, в които си е играл с Paint, докато е чакал да зареди Minecraft.

Гледайки логото, става ясно, че авторът се е объркал и вместо да кандидатсва с файл в размер до 10 мегабайта, е изпратил файл от 10 байта. Даже се вижда, че е трябвало да изреже по края на логото, за да спести място.

180 участници са изпращали своите идеи, но очевидно също както в Хелзинки, красотата не е определящ фактор.

В продължение на 6 месеца тази картинка ще е символ на България по света, което ще помогне на всички далтонисти, които влизат в интернет през пейджер, да научат повече за великата ни култура и история.

Председателят на журито на конкурса – проф. Георги Янков от Националната художествена академия спомена, че изборът е бил много труден. Това обяснява защо накрая членовете на журито просто са се отказали и са избрали със затворени очи. Меглена Кунева, която обяви спечелилия проект, заяви, че докато през 2015 година, едва 3% от българите са знаели, че през 2018 страната ни ще бъде председател на Съвета на ЕС, благодарение на проведения конкурс в края на 2016 процентът е бил 30. През 2017, след като знаем вече как изглежда логото, 89% от нас ще се преструват, че не сме чували нищо нито за Съвета нито за България.

Логото съдържа няколко черни пиксела. Знам какво си мислите, това символизира окаяното състояние на училищните ни кабинети по информатика – ниска резолюция и развалени монитори. Но не, всъщност това трябва да е шевица – ретро 8-битов фолклорен майсторлък, с който всеки свързва България. Да бяха сложили косматия крак на Стоичков, повече хора щяха да зацепят. Няма нито роза, нито лъв, нито евтин аутсорсинг труд – нищо от характерните за България неща.

Но поне я има кирилицата и българския флаг. Да, тук всичко си е точно. С българския флаг се увиваме, когато ни вали дъжда на концерт на Слави, а на кирилица пишем смс-и на шефа, като закъсняваме за работа. Типично български традиции.

И докато още не сме сигурни какви емоции трябва да пробужда в нас тази творба, може би трябва да се успокоим със следната мисъл: логото е като ниските пенсии, скъпите винетки или други неща в България – гадно е, но се свиква.


 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *