Пощади книгата, създай киношедьовър

Книги, облечени във филми

0 коментара Сподели:

Има два начина да се влюбиш в екранизирана книга. Единият е, като я прочетеш, преди да си видял екранизацията й. Другият е, като я прочетеш, след като екранизацията й те е смутила. Ние предпочитаме третия. Да прочетем книгата с апетит, а след това да гледаме блестящ филм по нея.

Ето 6 примера за филмови адаптации, които миришат на успех. Заради знаменитите им режисьори, актьорския състав или просто защото така ни се иска. 

„ТРЕЙНСПОТИНГ” 2 НА ДАНИ БОЙЛ

Няма как да не започнем с най-чакания филм тази година, още повече, че премиерата му съвпада с излизането на „Ваещият с ножове”, новия роман на Ървин Уелш. Спомняте си Марк Рентън и неговата нихилистична тайфа, нали? Спасява ги дрогата, която залива улиците на Единбург. Въпросът е дали отказът от конформизъм не ги обрича на още по-драстично пропадане. „Трейнспотинг“ на Уелш мълниеносно прераства в културно събитие от световен мащаб още с появата си през 1993 г. После Дани Бойл го пренесе на екрана, а днес, 20 години по-късно, режисьорът възкресява любимите ни психопати чрез продължението „Трейнспотинг” 2. Черешката на удоволствието е българката Анжела Недялкова, която играе гадже на Рентън (Юън Макгрегър). Наскоро Ървин Уелш заяви, че „Ваещият с ножове” е ударна книга, лишена от пудра и грим, което я прави благодатна основа за „Трейнспотинг” 3. Остава да чакаме!

„КУЧЕШКИ ЖИВОТ” НА ЛАСЕ ХАЛСТРЬОМ

Книгата постигна забележителен триумф – прекара 52 седмици в класацията на бестселърите на „Ню Йорк Таймс”, покори върха на класацията на USA Today и дори успя да се превъплъти във филм. Вярно, че наскоро изтекоха скандални кадри от снимките, но кучето Бейли няма вина за това. Хумористът У. Брус Камерън разтопи сърцата на милиони притежатели на кучета в цял свят. Сменяйки живот след живот и собственик след собственик, четириногият му герой търси отговор на въпроса за истинското си предназначение. И го намира, но всичко това има една-единствена цел: „Искам да изразя признателността си за жертвоготовността и неуморния упорит труд на всички мъже и жени, които работят за спасяването на животните и помагат на изгубените, изоставените и малтретираните домашни любимци да намерят своя нов и щастлив живот с любящи семейства. Всички вие сте ангели”, казва авторът. Филмът тръгва по кината у нас на 3 февруари.

„ИЗМАМЕНИТЕ” НА СОФИЯ КОПОЛА

Наследничката на Франсис Форд Копола, спечелила „Оскар” с „Изгубени в превода”,се завръща с „Измамените”. Филмът е екранизация на едноименния роман на Томас Кулинан, създаден през далечната 1966 г. Това всъщност е втората киноадаптация на легендарната литературна творба – страховита приказка с готическа атмосфера на ужас и предателство. Първият й филмов прочит е по-скоро сполучлив и датира от 1971 г., с Клинт Истууд в главната роля. Действието се развива по време на Американската гражданска война, когато ранен войник от Съюза попада в интернат за жени на територията на Конфедерацията. В резултат се разразява драма, в която ревността, омразата и похотта са неразделни. Версията на Копола изкушава с имена като Колин Фарел, Ел Фанинг, Кирстен Дънст и Никол Кидман.

„УНИЩОЖЕНИЕ” НА АЛЕКС ГАРЛАНД

Режисьорът на несправедливо подценения „Ex Machina: Бог от машината” ще ни предложи филм по смразяващия научнофантастичен трилър на Джеф Вандърмиър, издаден у нас под заглавие „Анихилация”. Името на мултиталантливия Алекс Гарланд се свързва с не една екранизация – било в качеството му на автор, режисьор или продуцент. Ще споменем само заглавия като „Плажът” (реж. Дани Бойл) и „Никога не ме оставяй” по романа на Кадзуо Ишигуро. В „Унищожение” четири жени – биолог, антрополог, геодезист и психолог, се включватв опасна експедиция в Зона X, където природните закони не действат. Във филма главната роля се изпълнява от Натали Портман, партнират й Дженифър Джейсън Лий и Теса Томпсън.

„КРЪГЪТ” НА  ДЖЕЙМС ПОНСОЛТ

 Филмът с Том Ханкс и Ема Уотсън е екранизация на пророческия роман на Дейв Егърс, наскоро издаден и на български. Разказва за млада жена, която започва работа в мощна интернет компания, наречена „Кръгът”, където се сближава със загадъчен мъж. Романът на Егърс е образец за литературна футурология. Ако сте чели „1984” на Оруел, няма да се отървете от асоциации. Само че, докато при Оруел една партия изличава всякакви възможности за съзнателно индивидуално битие и щастие, тук множеството доброволно се отказва от него. В ерата на цифровизацията тайни няма – животът е на показ в социалните мрежи. В света на Егърс политиците са надеждни просто защото са прозрачни…

„ТРЕСКА ЗА ЛАЛЕТА” НА ДЖЪСТИН ЧАДУИК

Действието се развива в Амстердам от XVII век. Романът проследява историята на омъжена жена (във филма ролята се изпълнява от Алисия Викандер), която започва страстна афера с художник, нает да нарисува неин портрет. Двамата решават да използват разрастващия се пазар за луковици на лалета, за да натрупат състояние и да избягат заедно. Ако сте чели/гледали „Най-екзотичният Мариголд Хотел”, имайте предвид, че романът „Треска за лалета” е дело на същата писателка – Дебора Могач. Тя има зад гърба си цели 18 книги, много от които третират теми като семеен живот, романтика и раздели. Известна е и като сценарист на „Гордост и предразсъдъци” и „Дневникът на Ане Франк”. Световната премиера на филма по „Треска за лалета” е на 24 февруари.

Ще проследим ефекта от изброените филми с надеждата очакванията ни да се оправдаят. Е, задават се и филмови адаптации, които с удоволствие ще пропуснем. Но ще ви оставим да гадаете кои са те.

Тук са филмовите продължения, които едва чакаме.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *