„1300 години България“, няма ли да решите?

Новите предложения какво ще му се случи на легендарния паметник до НДК

0 коментара Сподели:

Както ти е известно, живо се интересуваме от градската среда, която ни заобикаля, особено когато става въпрос за любимата ни София. Ето защо прочутият паметник пред НДК по повод „1300 години България“ ни беше като малко трънче, което ни се забиваше рязко в лявата зеница всеки път, когато минем покрай него. Честно казано, пространството около паметника беше доста облагородено и бившата „Наркоманска“ или градинката, която го съпътства, претърпя приятни промени. Монументът обаче – не. И дълго време се чудихме и маехме защо неговата деконструкция и промяна предизвиква толкова полемики и гранде скандали.

Сега по темата има ново двайсет, или по точно нов проект. Той принадлежи на младия български архитект Юлиан Манев, който живее и работи в Лондон. Юлиан предлага изграждане на мемориален парк, който да напомня историята на Първи и Шести пехотен полк, като след разговор и дълго събеседване с автора на паметника – проф. Валентин Старчев – двамата искат архитектурната композиция да бъде съхранена и да се предотврати демонтирането й. През 2016 година обаче в полза на решението на Столичния общински съвет се произнесе и Административният съд в София и беше решено – „1300 години България” ще бъде премахнат, а на това място ще се възстанови мемориалът на Първи и Шести пехотен полк. Цялостното демонтиране на композицията по план трябва да бъде извършено през тази пролет или в началото на лятото.

От цялата драма и новото предложение на Юлиан Манев ще споделим мнението, че не е нужно нещо да се развали, а само да се промени. По цял свят социалистическите паметници се превърнаха в нови и модерни съоръжения, а някои соц пространства и сгради – в чудни галерии, арт пространства и зони за партита. Според създателя на „1300 години България“: „Това е един много сложен проблем. Абсурд е в днешно време да се събарят паметници, камо ли този пред НДК, който е посветен на България и в него няма нищо комунистическо. Сега е времето паметниците от едно време да бъдат осъвременени, а не унищожавани“. Ние подкрепяме това твърдение с две ръце и честно казано, проектът на Манев ни се вижда доста приятен за целта. Ако и ти искаш да го разгледаш, мястото е тук, а ако се сещаш за друго готино приложение на пространството и старите монументални останки – чувствай се свободен да споделиш в коментарите.

Виж още една яка инициатива, която стана факт.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *