Нова любима дестинация на час и половина път от София
Божествено вкусно с TEYA
New place. Not in town!
Разказваме ти за ресторант TEYA и разкошната вечеря, която имахме честта и удоволствието да преживеем седмици преди мястото официално да отвори врати. След почти двучасово измъкване от трафика на града пристигнахме насред боровата идилия на Петрохан, където, сгушен в уютната прегръдка на Chalet Petrohan, новият ресторант TEYA ни приветства със същинско кулинарно пиршество. Бързо забравихме за задръстването. Тук вечерята не е просто вечеря, а истински ритуал на вкусове и текстури, които разказват историята на планините, сезоните и майсторството на главния готвач –
шеф Веселин Бойкинов и шеф-сладкар Макс Неделчев.
Още с първите стъпки в ресторанта, усетихме разкошна атмосфера, съчетаваща модерна елегантност с природни елементи –
дърво, камък и меката светлина на камината. Chalet Petrohan разполага с шест двойни спални, в които сме убедени, че се спи като бебе, събудено сутрин единствено от нежните звуци на природата.
Този път обаче нашето преживяване беше изцяло посветена на гастро точката на новото горско убежище – TEYA.
С чаша кава в ръка вечерта ни започна с авторски амюз буш, които ни въведоха елегантно във вкусната симфония на вечерта.
Започнахме с патешки сърца, съчетани с гел от цвекло, които дадоха чудно и балансирано начало с отлична комбинация от земни и сладки вкусове. За стартер в чиниите ни се озова стек от карфиол с кускус от карфиол и сос капучино – съчетание, което напълно единодушно ни остави (меко казано) очаровани. Всяка стъпка от менюто е съчетана с българско вино, разбира се, а специално внимание ни се иска да обърнем на великолепния квасен и току-що изпечен хляб, който ни поднесоха още в началото на вечерта с билково олио, шарена сол и разкошен домашен мед.
В TEYA времето забавя ход, а вкусът говори сам за себе си
Когато стигнaхме до основното, летвата вече беше поставена високо… Но честно казано, не бяхме никак изненадани, че шеф Бойкинов и шеф Неделчев надскочиха себе си. Някои от гостите избраха бине от патешко бутче с патешки чипс и лек морнe сос, а ние опитахме пъстървата със сос от целина с бял шоколад и ботарга. Похвално e, че в основата на всяко ястие в TEYA на фокус са местните автентични продукти, набавяни от малки ферми и производители в околността.
Разбира се, когато си в хубава компания, а винената чаша не остава празна,
някак неусетно разбираш, че е дошло време за десерта. Преди него обаче е време за прочистване на небцето – сорбе от сини сливи със сечуански пипер. Нетипично сорбе, което уж трябваше да играе ролята на пре-десерт, но се оказа толкова феноменално добро и по нищо неотстъпващо на главната роля в този сладък завършек – тиква, бонбон от кремю, орехов спондж и портокал. Истинска есен в чиния.
Сигурни сме, че тепърва ще чуваш все повече вкусни истории около TEYA –
тук всяко ястие е малък шедьовър, създаден с внимание към детайла и стремеж към постигане на съвършенство. И е винаги красиво, когато това си личи в искреното отношение на целия екип. Тук е именно така.
Хотели за есенно бягство – виж СПА оазисите извън града
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.