Петте типа гласоподаватели у нас – колко от тях познаваш?

Задават се нови избори, но гласоподавателите са си все същите. Разделихме ги в няколко категории, виж от коя си ти

0 коментара Сподели:

Снимки: Етюд-и-те на София 

Идват избори – не се сещаме кои поред, но избори!

Това звучи гордо, откъдето и да го погледнеш. Бас хващаме, че ние сме най-гласуващата нация в света, и сме сигурни, че даже ни е много приятно, щом го правим отново и отново… и отново. В унисон с времето и ние нямаше как да не се хванем на предизборното хоро и да не ти разкажем за колоритните, общоизвестни и определено неповторими типове гласоподаватели, които можеш да срещнеш у нас.

С други думи, запознаваме се с Негово величество Суверена. Всяка прилика с действителни лица е умишлена. Ти познаваш или разпознаваш около себе си поне по един представител на всяка категория. Къде си ти, какви решения ще вземеш, какво искаш да промениш? Запази своите въпроси и отговори за 27 октомври, а сега виж тези, които ни пълнят душите пред урните всяка година:

Патриотът

Той е пряк потомък на Ботев и Левски. Ако е татуирал един от двамата на левия си прасец, то е, за да не забравя заветите им. Патриотът служи като пример за дълбоко убеждение в смисъла от гласуването и в своя личен принос за „оправяне на държавата“.

Той знае, че България е люлката на човешката цивилизация, и не се съмнява във факта, че Господ е българин.

Всеки, който оспорва тази традиционна истина, е с промит от чужди влияния мозък. Ще го познаеш по походката – той пристъпва мъжествено към урната и без капка колебание чертае бъдещето на родината.

Интелектуалецът

Тайната на вота е безсмислено понятие за него. Той вече двадесет пъти е заявил във фейсбук за кого ще гласува, позовавайки се на цитати от Кант и Хегел, теорията на относителността, „Времеубежище“ от Георги Господинов, „Държавата“ на Платон, закона на Мърфи, философията на Волтер, новия филм на Сорентино, Конституцията, диалектиката в театъра на Брехт и вечерната емисия новини.

Интелектуалецът прекарва все повече време във виртуалната реалност,

тъй като поставя под съмнение реалността, в която живеем. За него изборите са пряк двубой с Ганя – на избори и в любовта всичко е позволено.

Платеният

„Дойдох, хвърлих, отивам“ е положението тук. Той не знае защо отива там, където отива. Числата и имената нищо не му говорят. Непукизмът му избива на дзен будизъм.

Няма въпрос, който да смути откровената му незаинтересованост от държавните дела.

Политиката за него е едновременно по-концептуална от съвременно изкуство и по-буквална от касова бележка. Битовите теми го удрят право в емоциите. Никои пари не са излишни, затова, щом се налага, ще иде да хвърли една бюлетина – от него да мине. Само го оставете намира. Човекът нищо не знае. Така са му казали. Обаче токът е скъп.

Активистът

Той живее в състояние на екологична катастрофа. Презира хартиените бюлетини по обясними причини. След като разходи спасеното си куче,

активистът се спуска с колелото до урните, изпреварвайки трафика.

Едно е ясно – пак ще пие една студена вода от стъкления си термос в края на изборния ден. Ето защо вече съчинява лозунгите за следващия протест, в който ще се включи.

Онзи, който не гласува

Често това е същият, който „няма да ви чисти боклуците“ и „сам си прецеНЯ“. Още по-често това е някой, който вече изнемогва психически на фона на процесите в държавата. Видял е и е чул всички и всичко – „няма разлика между едните и другите“, „всичките са маскари“, „вземи едните, удари другите“, „един дол дренки“… Проблемът с онзи, който не гласува, е, че срещу решението му остават все по-малко аргументи. Човек се чувства леко глупав да го убеждава в нещо, в което едва-едва сам вярва вече. Говорим за вечната битка между идеализъм и реализъм.

„Една птичка пролет не прави“, както и един не/гласувал сигурно не променя нищо.

В демокрацията обаче птичките са много и по право пролет им се полага. На този етап не можем да съдим никого от изброените типажи. Само можем да си изберем категорията, към която спадаме. Може би перфектният избирател е съвкупност от всичко изброено – патриот, ама интелектуалец, ориентиран към печалба, но пък с активна гражданска позиция. И не на последно място – реалист.

Остроумните коментари от социалните мрежи по повод изборите

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *