Сезонните менюта на шеф готвачите: Атанас Балкански от ARIA & Пънчетата

Представяме ти професионалист, който е учебник за добрия вкус – виж и задължително опитай есенните му предложения

0 коментара Сподели:
Атанас Балкански от ARIA & Пънчетата

Познат с таланта и енциклопедичните си знания в света на гастрономията,

шеф Атанас Балкански застава начело на не един, а на цели два впечатляващи ресторанта. Въпреки че се различават един от друг, водещ и на двете места е вкусът, българският мотив и доброто обслужване.

Тук се уповават на сезоните и локалните продукти, затова и ястията винаги изкушават с единствени по рода си аромати и вкусове.

Съветваме те да посетиш както Пънчетата, така и ARIA, за да опиташ всички есенно-зимни кулинарни творения, който са ти подготвили. Завърши с чаша подбрано вино и десерт и се отдай на уюта, който сезонът на кехлибарените листа носи със себе си.

Атанас Балкански от ARIA & Пънчетата

Каква е твоята философия при изготвяне на сезонно меню? Какви принципи спазваш?

Моята философия при изготвяне на сезонно меню е използването на продуктите „на разположение“ в дадения период. Винаги залагам на най-характерните и типични съставки, като се старая да покажа вкусовете им в най-добрата им светлина. Разбира се, залагам на локалните продукти, които имплементирам в международни рецепти или в модерен прочит на българските ястия. Така се получават различни и уникални съчетания.

Какви съставки си включил в новите сезонни предложения на ARIA и Пънчетата? Има ли изненади или нетрадиционни компоненти?

В новите менюта на Пънчетата и ARIA се насочваме към есенно-зимни продукти. Повече кореноплодни, земни вкусове, носещи на повече обработка. Голяма част от ястията са многокомпонентни с различни сосове, кремове, пюрета. Залагам на различни техники и текстури, като използвам максимално вкусовете на продуктите.

В новите ни менюта сме заложили и на веган предложения, предвид коледните пости, които наближават.

Атанас Балкански от ARIA & Пънчетата

Как се заражда идеята за ново ястие? Откъде черпиш вдъхновение, когато е време да сътвориш нова комбинация?

Всеки път, когато работя по ново ястие, тръгвам от основния продукт. Започвам да мисля вкусове, които ще си подхождат с него, да тествам различни текстури и как да свържа различните съставки. Разбира се, всичко това е в унисон с годишните сезони. А накрая мисля за презентация. Винаги водещ за мен е бил вкусът!

По какво си приличат и по какво се различават кулинарните концепции на двата ресторанта

Двата ресторанта са с различни концепции и менюта, но ги обединява философията, която изповядваме, а именно вкусно авторско меню, с водещ български мотив, качествена винена селекция и добро обслужване.

Тези неща създават една симбиоза за качествена услуга.

Атанас Балкански от ARIA & Пънчетата

Кои продукти обичат да хапват българите наесен? Какви са твоите наблюдения?

Българинът винаги е държал на вкусната храна и е научен, че от домашното по-хубаво няма. Именно затова се стремим всичко, което предлагаме, да е приготвено на място от мен и моя екип. Разбира се, качествените суровини са в основата за крайния продукт. Българите обичат да хапват месо и да си подслаждат на финала. Винаги в по-хладните месеци от годината предпочитани са бавно готвените меса, мезета, печени зеленчуци, зрели сирена, а десертите са винаги актуални.

Препоръчай ни по едно ястие от менюто на всеки от ресторантите, които читателите ни да опитат още утре!

Тук е въпрос на вкус. Постарали сме се да предложим за всеки по нещо, така че оставяме читателите да ни посетят и да открият своето ново любимо ястие. И да не пропускат десерта!

ул. „Узунджовска“ 7-9
089 733 3345
www.ariabgrestaurant.com

бул. „Христо Смирненски“ 5
089 659 8555
www.punchetata.com

Сезоните се сменят, но традициите остават

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *