Осем вайръл професии – какво им се бачка на бъдещите „про“-та в София?

Ето ги 8-те професии, които блазнят младите хора доста повече от други

0 коментара Сподели:

Снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia 

Градът е голям и амбиции дебнат отвсякъде.

Някои обаче се срещат по-често от други.

Ок, София не е Ню Йорк. Но е поне един „малък Лондон“ , както казва легендарният Тодор Колев. Затова именно в този град на мечтите всяка година завършват или започват  да учат, да работят и да си търсят късмета хиляди бъдещи професионалисти. Ние пък следим тенденциите и открито забелязваме, че в последните пет години някои професии станаха изключително популярни. И не си мисли, че говорим за барман и диджей – нещата са сериозни, защото младите хора у нас искат да вземат пари, но и да са известни, и да имат много последователи, и да ги дават по телевизията… абе, искат какво ли не! Предлагаме на твоето внимание най-атрактивните професии напоследък, които дават и пари, и слава, а и някой и друг обожател за разкош.

Актьор

Сравнено с годините, когато НАТФИЗ се е казвал ВИТИЗ и потокът на желаещи да бъдат актьори е бил огромен, а звезди като Стефан Данаилов са били преследвани от феновете по улиците и причаквани след представления, може да се каже, че текучеството е понамаляло, а звездният статус е далеч от онези времена.

И все пак голям процент млади хора желаят дори без да завършват специално образование, да станат актьори.

След пробива на Мария Бакалова в Холивуд мечтата на всеки, който се подлага на кандидатстудентски изпит със задание „изиграй ми разпльокан домат, летял от деветия етаж“, изглежда  не толкова далечна, а всичко, на което се подлагат преди това – като да си заслужава.

Всичко от специалност „Право“

Години наред, а и все още тази специалност е топът на топа в почти всеки университет, в който е предлагана. Количеството млади хора, които желаят да стават юристи, е почти толкова голям, колкото проблеми има и правната система в България. Доста често и те не знаят дали наистина това искат, но знаят, че е обещаващо. Всеки, който казва, че учи право, го казва с една особена нотка на важност.  

Канторите на София нямат капацитет да приемат приливната вълна от адвокати, прокурори и нотариуси,

които напират всяка година, затова и изпитите са тежки и не всички завършват. Мнозина си остават с влаченe на сесии и години мъка, но това не намалява интереса към тази професионална реализация, финансовата сигурност, която носи, и дано пък и желанието за справедливост.

Психология

Живеем на географски ширини, по които терапията все още се смята за „малко срамна“ и ненужна. Но все пак в столицата нагласите са започнали да се обръщат, хората пък са започнали да обръщат повече внимание на себе си и ето че пътят пред бъдещите терапевти на нацията се отваря все по-широко. Имаме хора, които все още не са осъзнали собствените си детски травми, но започват втора магистратура, за да се справят с чуждите.

Предприемач

Дали това е да измислят някое ново приложение, услуга или продукт, младите предприемачи искат да нямат шеф. Да си имат собствен бизнес. „Сам съм си рекърдс“ като лаф може и да не говори нищо на хора от GEN Z нататък, но е точно техният майндсет за много неща, включително избор на работа. Младият предприемач е готов да бачка здраво, няма против да е в офис, поздравява с „хай, гайс“, взема пример от пичовете в Силициевата долина, говори с много чуждици, мисли няколко хода напред и доста често следва принципа fake it till you make it.

Инфлуенсър

Инфлуенсърът е готов на всичко, за да генерира последователи, пари, лайкове и слава, където и да се намира.

Трудна работа е да се грабне интересът на аудиторията, какво остава да го задържиш, но когато стане, няма нужда да правиш нищо друго.

Или поне така се надяват тези, които го искат. Затова и въоръжени с телефон, лампа, микрофон и каквото е нужно, орда начинаещи инфлуенсъри танцуват, пеят, говорят, коментират, пътуват, висят отнякъде, гримират се, тестват кремове, шампоани, коли, дрехи, технологии, разопаковат кутии с подаръци и какво ли още не, за да достигнат определен К последователи, синьо тикче, спонсори и да кажат „майната му“ на пазара на труда. Поне за известно време.

Певец/певица

Това винаги ще си остане мечта на половината свят, независимо кой може или не може да пее. Конкуренцията е убийствена, но публиката винаги е гладна за нови и интересни артисти, така че никога не е късно и винаги е време. Някои ходят по музикални формати, други са в ТикТок, трети по клубовете, четвърти на улицата. Хората пеят, свирят и се раздават, само и само да стъпят на сцена. Но хей, щом Джорджано може, значи всеки трябва поне да опита. За съжаление преди можехме да отчетем много повече желание и интерес към това да се става рапър, но там засега работата е замряла.

Милионер в крипто

Крипто валутата е валутата на бъдещето. Това вече дори и тези, които отричат AI или държат телефон Nokia 3310 за спомен, няма как да не го признаят. Да направиш пари в криптовалута обаче изисква доста голям рисърч, инвестиране в „копачка“, гледане на множество видеа с хора, които вече го правят успешно, да не те е страх да рискуваш, ако тръгнат нещата на зле и всички се юрнат да разпродават валутата Х, която си решил да те пенсионира преди 30, защото понякога се налага да изчакаш.

В общи линии в това начинание можеш да приемеш, че всичко е възможно.

Някога всички са се смели кви са тия тъпотии със сатошита и биткойни, а сега трябва да плащаш 10% данък на държавата, за да си ги изтеглиш в реални пари.

Лайф коуч/мотиватор

В световен мащаб под път и над път се пръкват хора, които ни учат как да живеем, да се чувстваме добре, да сме продуктивни, да се справяме с вредните навици и какво ли още не. Това вече си е фултайм професия и много хора искат да правят точно това. Уви, малцина могат да генерират оригинално съдържание и всички новоизлюпени мотиватори звучат почти идентично, но важно е, че има желание към прогрес. Пък и докато хората си плащат някой да им каже как да са по-щастливи, значи има ниша.

Казват, че всеки е продукт на мечтите си и че колкото по-високо се целиш, толкова повече ще постигаш. И сме абсолютно съгласни. 

В крайна сметка, дори да имаш сериозни заблуди какво наистина можеш и как всъщност се случват нещата в дадена сфера, по-добре да си опитал.

Според едно актуално проучване най-големият страх на младите хора в България е от провал и неодобрение от другите.

И точно това трябва да се промени, защото провалът учи повече от всички победи. Пък и на хората не им пука за повече от пет минути, така че и тяхното мнение не би трябвало да се слуша кой знае колко. А промяната идва със следването на тези неща, които те кефят.

„Привилегията на живота е в това да станеш това, което наистина си“, е казал изтъкнатият психолог и психиатър Карл Густав Юнг. Но това всички от точка три вече го знаят, нали?

10 професии, за които всички мечтаехме като деца

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *