За какво ти е тоя дзен

Всяка духовна практика все пак трябва да се използва и на практика

0 коментара Сподели:

Долните редове си имат много причини, но конкретният повод е един формат за размяна на съпруги. Популярно и не особено интелигентно, но сравнително забавно реалити, което показа две коренно различни двойки. Тази на ромите Моро и Валя и тази на здравословните, духовно извисени и практикуващи де що има йога и асани по целокупната земя, семейство Димитрови. Без да навлизаме в подробности, ще кажем, че ромите се оказаха десет пъти по-дзен от хората, занимаващи се с духовни практики и пиещи топла вода с куркума на закуска. Защо така се получава? Еми ето затова.

ОБЪРНИ СЕ, ОГЛЕДАЙ СЕ И ПОМИСЛИ

Това е почти същото като при постенето. Когато питаш някого дали пости по религиозни причини, той ти отговаря не. За прочистване на организма ли го правиш – еми горе-долу е следващият отговор. Демек въпросният индивид го прави, ама и той не знае защо го прави. Постът като такъв не е за пречистване на организма – за това са клизмата, диетите, клиниката на д-р Емилова и т.н. Постът като пост – точно с това име и точно в периода преди Великден и Коледа, е по чисто религиозни причини. Човек се смирява, ограничава и изпитва себе си в името на вярата. Ако сте решили да не консумирате животински храни 40 дни преди Великден, но не сте вярващи и го правите, за да свалите някой и друг килограм или високия холестерол, тогава не го наричайте пост, а обикновена диета или пречистване. Същото е и с останалите духовни практики – обърни се, огледай ги и помисли дали биха ти вършили работа в ежедневието, а не тръгвай след тях като преживно животно след голямо стадо. Във въпросното реалити една жена медитираше, хранеше се здравословно и проповядваше всичко, което балансира живота, а когато я изведоха от стъклената й илюзорна клетка и я заведоха в съвсем нормален панелен дом – тя се срина психически, като разклатена от трифазен ток мокра крушка. Духовните практики са, за да ни балансират, за да подпомагат живота ни, за да ни правят по-устойчиви на бурите и изпитанията, за да ни изграждат на по-високо ниво. Какъв е смисълът от едночасовата йога на тази дама всяка сутрин, след като тя не може да погледне философски на изпречилото се препятствие, след като нея я спъва и най-малкото камъче. Значи тя не е правила йога, а гимнастика, защото философията на йога не й е послужила за нищо. Ето защо, преди да се заемете с нещо, помислете дали това е мода, или дали наистина би ви свършило работа. Реално!

ДАО пътят

Според Лао Дзъ „Колкото по-надалеч отиваш, толкова по-малко знаеш“. Толкова се омотахме между чията и булгура, между йогата и тантричните практики, плюс констелации, корелации, медитации и всякакви -ации, че забравихме да го живеем тоя живот тук и сега. Отидохме твърде далеч и знаем все по-малко. Нима баба ти, която е на 70 и от 30 и повече години поддържа с перфекционизма на будистки монах малката си градинка пред къщата, не е повече дзен от теб? И независимо от градушка, природни катаклизми, слани, болежки в колената и кръста и всякакви несгоди тя не продължава да сади пак и пак? Ако нещо умре, да го съживява отново и отново, да се навежда за всяко буренче, да полива всеки стрък. Това не е ли хармония? Не е ли устойчивост? Тя понася загуба на близки, притеснения, болести и всичко, което й е поднесъл животът, без едно семенце чия да е слагала в устата си. Точно това е дао пътят. Да си в хармония всеки ден. Да живееш достойно и балансирано всяка минута. Да преминаваш през бурите като вековно дърво, да си адаптивен като вода. Нещо, на което може да те научи всяка една баба – от тук до Куртово Конаре, без да има вид на метросексуален хипстър в мегаскъпо студио на „Витошка“. Ето защо трябва да сме по-свързани със земните неща, преди да отиваме далеч при небесните. Обичайните занимания, вършени с любов и перфекционизъм, усмивката и смирението ще ни пречистят всяка клетка много повече от турбо екстра филтърна кана с йони от Телешоп за 59 и 30. Всички духовни практики, балансирано хранене и добавки могат и са полезни, но не когато забравяме, че живеем земния живот на хора. Защото, ако си медитирал осем часа, гладувал си десет дни и си правил йога три месеца, но слезеш пред блока  нагрубиш съседката, хвърлиш си фаса през прозореца и накрая се намусиш вкъщи, че са ти разместили фън шуй шадраванчето – от горните ти духовни практики няма никаква полза.

Нищо не си свършил, ако си си забравил любовта вкъщи.

КОЛКО Е ВАЖНО ДА СИ СЕРИОЗЕН

Някои хора използват духовните методи, за да се излекуват от редица заболявания, които често не намират адекватно лечение в традиционната медицина. Ние напълно подкрепяме това, но сме забелязали нещо доста интересно. Обикновено заболяванията са причинени от негативни емоции, действия, нездравословен живот и т.н. Ето защо е редно да имаме самодисциплина на ума и чувствата. Това не значи да се усмихваме като идиоти и да целуваме контрольорите в трамвая с „Харе кришна“ и „Мир и любов вам“. Това в повечето случаи значи да се успокоим. Да – само и единствено това! Просто спрете, поемете въздух и погледнете нещата отстрани. Ако нещо не ви харесва – променете го, ако ви харесва – умножете го, а ако не може да се промени – подминете го, изпратете му любов и си свиркайте. Не са ви нужни хиляди евро, експедиции, гурута, екзотични семена, насекоми и растения. Нужна ви е глътка въздух. Ако това не помогне, както казваше един наш стар приятел – бай ви Васко: „Копай цЕл ден на нивата, пък ще те видя после дали ще имаш стрес, следродилна депресия и паник атаки“. Физическият труд те кара да заспиш щастлив, след като си се нахранил наистина гладен. Към това добавяме любов, секс, природа и всичко е ок. Рецепти няма да даваме повече, но ще кажем – моля ви, стегнете се! Ако ще намирате дзен просветление и ще сте новият Учител, го направете. Ако не – не се вкарвайте в излишни филми и просто го живейте тоя живот! Все пак за това сме дошли.

Ако пък не си тибетски монах и ти личи от километри, това е за теб.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *