Хидратация, грижа и контрол – виж защо чешмяната вода е важният избор

Go Drink: Чаша „Софийска вода“, моля!

0 коментара Сподели:
„Софийска вода“

София, София, мой малък Лондон, София, София, обичам те!“ – както пее легендарният Тодор Колев,

всеки жител или гост на нашата столица има поне една причина да я обикне. Дали ще е Витоша в неделен ден, Борисовата градина за пикник или Народният театър за богат културен афиш – София е град с много възможности и предимства.

Едно от тях, за което не чак толкова често се сещаме, е чистата питейна вода,

с която не много европейски столици могат да се похвалят. Летните жеги правят хидратацията още по-важна за нашето здраве, а какво по-хубаво от това да врътнем кранчето и да си налеем чаша вода – студена, хубава и без опаковка.

„Софийска вода“

Ако пък не сме вкъщи, защо да не поискаме чаша вода от някое любимо заведение? Последните четири, които са включени в инициативата, са любимите Le Soleil, „Обред“, Da Donuts и Urban Embassy.

Грижата за нашия общ дом – Планетата, е много повече от зелено клише –

устойчивата промяна започва от начина ни на мислене и малките предприети действия. Нещата определено са сериозни и неслучайно в една от целите на Парижкото споразумение относно изменението на климата е включено намаляването на потреблението на бутилирана вода от 100 на 88 литра на човек годишно до 2050 г. Това според авторите ще допринесе за 1,2 милиона тона по-малко въглеродни емисии. Предлагането на чешмяна вода може да помогне за намаляването на целия този апокалиптичен отпечатък върху околната среда.

Така „разчистваме“ пътя на водата.

„Софийска вода“

В София тя идва в нашата чаша високо от Рила, при това без излишна опаковка и напълно студена. Кеф!

С тази идея столичният ВиК оператор „Софийска вода“ още преди две години първи даде глас на инициативата „Вода без опаковка“. Днес по-живо от всякога продължава каузата си, изработвайки стикери, които всяко заведение може да залепи като отличителен знак, че свободно предлага вода от чешмата, даже и в кана с QR код, който води директно до информация за качеството на питейната вода.

„Софийска вода“

По отношение на столицата, „Софийска вода“ ни гарантира високо качество на питейната вода, като напомня за

постоянния 24/7 мониторинг от всички точки по пътя от водоизточника до домовете ни.

Този мониторинг включва над 9000 контролни проби, от които се правят над 150 000 анализа – физикохимични и микробиологични. Това се извършва от високотехнологичния им Лабораторно-изпитвателен комплекс, както и от Столичната регионална здравна инспекция, като резултатите от двете се сравняват ежемесечно.

„Софийска вода“

Следващия път, когато се чудиш дали водата от чешмата е окей за пиене, може спокойно да си налееш без каквито и да било притеснения. Тъкмо напротив: всички ние сме привилегировани от факта, че имаме възможността да хидратираме тялото си с чиста високопланинска вода, произхождаща предимно от снеготопенето, без наличие на нитрати и нитрити. За сметка на това неутралното pH (около 7,2) я прави много близка до течната среда на организма и се счита за най-подходяща за междуклетъчната обмяна в човешкото тяло.

Остава само да си кажем „Наздраве!“, стига да не страдаме от излишно суеверие, че да се чукнеш с безалкохолно е на безпаричие. 

Повече за инициативата може да научиш тук: www.sofiyskavoda.bg

Editors’ Choice през август: дрехи под наем, дзен музей, босилков шприц и още

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *