Време за приключения – българите предпочитат дигиталните плащания по време на почивка в чужбина

0 коментара Сподели:
Време за приключения – българите предпочитат дигиталните плащания по време на почивка в чужбина

Лятото е тук, и с него идва най-активният сезон за почивки и пътувания.

Българите отново са на път, откриват нови дестинации и създават незабравими спомени с любимите си хора. С повишаването на температурите се увеличава и желанието за пътешествия, а летният сезон предлага разнообразни възможности, както за авантюристите, които търсят приключения, така и за тези, които искат да се отдадат изцяло на заслужена почивка. 

Резултатите от проучването на Visa „Намерения за пътувания и разплащания 2024“, проведено в 7 държави в Централна и Източна Европа сочат, че в унисон с бързите темпове, с които се развива цифровизацията във всяка сфера, електронните платежни методи стават все по-предпочитани от пътуващите българи – 77% ще плащат с дигитални средства по време на почивките си в чужбина, а 69% ще използват дебитната си карта. Този начин на плащане предлага редица предимства, сред които най-важни за анкетираните са удобството (69%), риска от загуба на пари в брой (64%) и скоростта на плащане (38%). Завишеният контрол върху разходите е важен за 36% от респондентите, а  изгодните валутни курсове за 33%. 

И тази година, най-голяма част от почивките ще бъдат в рамките на Европа – 92%,

като най-предпочитана дестинация остава Гърция – 40%. След нея се нареждат Италия – 22%, Турция – 20% и домакинът на Европейското първенство по футбол Германия – 13%. 

Българите най-често разчитат на своите приятели и семейство за информация относно пътуванията си – 47%. Значителен дял от респондентите (36%) се обръщат към туристически уебсайтове като TripAdvisor за идеи за дестинации. Почти същият процент (34%) предпочитат да се консултират с туристически агенции и техните брошури.

В ерата на социалните мрежи, те стават все по-популярни източници на вдъхновение, като почти една четвърт (24%) от българите използват Instagram, Facebook и TikTok .

По-голямата част от сънародниците ни – 56% предпочитат да организират почивката си самостоятелно, като определят сами кои забележителности и ресторанти да посетят, както и в кой хотел да отседнат. При този тип пътуване онлайн резервациите са предпочитаният начин за настаняване – 63%, транспорт – 44%, както и за билети за вход и допълнителни екскурзии – 20%.

За този вид услуги най-популярният метод за плащане е платежната карта.

Значително по-малко българи (39%) предпочитат пакетните почивки. Почти равен брой респонденти избират да закупят своята почивка от туристическа агенция (51%) или чрез онлайн платформа (49%), като правят онлайн резервации на пакетни почивки през уебсайтове на туристически агенции или други платформи с предложения от различни агенции. Както при самостоятелните пътувания, и при пакетните ваканции най-често използваният метод на плащане е платежната карта.

Според проучването на Visa, българите най-често използват картата си за плащания в ресторанти (78%), хранителни магазини (75%) и музеи (65%).

Челната петица се допълва от плащанията в обществения транспорт (54%) и увеселителни паркове (47%). Същата тенденция се наблюдава и при трансакции чрез смарт часовници и телефони: 71% плащат чрез смарт устройства в ресторанти, 64% в хранителни магазини и 60% в музеи. Над половината от българските респонденти (58%) използват този метод на плащане в обществения транспорт, а 48% в клубове.

Българите планират да похарчат средно около 735 евро на човек за най-дълго планираното си пътуване в чужбина.

Най-красивите гръцки плажове, които да посетиш това лято

Какво и къде още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *