PlanA: дневник на вредителя

Колко отпадъци правят една мечка нещастна? Чети надолу.

0 коментара Сподели:

илюстрация: Розалина Буркова (@thedrawingdoor) http://www.rozalinaburkova.com/ ; колажи: PlanA

илюстрация: Розалина Буркова (@thedrawingdoor) http://www.rozalinaburkova.com/

Въпрос на деня: Кой от изброените е най-загрижен за природата?

   – веган, който носи дрехи втора употреба, взима едноминутни душове и няма собствен килим;
   – човек, който яде само риба (ака Pescaterian), рециклира боклука си, ходи на работа с колело и няма собствен басейн;
   – човек, който яде само плодове (ака Fruitarian), приготвя зимнина и няма ипотека.

Сметката не изглежда никак проста?

Точно както пресмяташ (на око) колко дървета от 1 до 10 са паднали в жертва на последната разпечатана презентация, така различни медии и научни изследвания продължават да те объркват коя част от начина ти на хранене, консумацията на ресурси или просто съществуването ти е причина да вредиш на нормалния ритъм на живот на различните горски обитатели например.

Да ям ли месо? Да живея ли на тъмно без Netflix, Game of Thrones и три часа във Facebook? Да си взема ли кафе от Starbucks, или да си купя кафе машина? Върша ли зло, ако се наслаждавам на сьомга с авокадо в неделя сутрин?

Внимание. Следващият абзац е с научно съдържание. Фокусирай се.

За да направим картинката по-ясна, трябва да хвърлим поглед към темата за въглеродния отпечатък (ака carbon footprint). Причиненото от нас, хората, изменение в климата е резултат от освобождаването на въглероден диоксид (CO2) в атмосферата. Това се случва, когато се горят горива в нашите домове, фабрики (аз си нямам, вие може би?) и електроцентрали. Други злодеи са не по-малко важните парникови газове:

      -метан (CH4) – главно резултат от селското стопанство и сметища – 25 пъти по-мощен на килограм от CO2
      -азотен оксид или по-добре познат като райски газ (N2O) – резултат от промишлени процеси и земеделие – 300 пъти по-мощен от CO2 
      -хладилни газове – ясно е откъде идват – няколко хиляди пъти по-вредни от CO2

Като се има предвид, че един продукт, който купиш, или дейност, която извършиш, може да доведе до изпускането на множество различни парникови газове в различни количества, темата за въглеродния отпечатък може да бъде доста объркваща.

На помощ идва терминът  Еквивалент на въглероден диоксид” (CO2e), който означава общото количество на всички парникови газове, причинени от стока или дейност, измерено в една цифра.

За да ти стане ясно как се разпределя климатичната драма между различните видове газове, виж това:

(Подобна статистика за България не съществува)

Науката свърши. Дишай дълбоко. И сега си мислиш: "Защо ми беше тази информация? Сега климатичната ситуация ми е още по-неясна".

Отговорът идва от Майк Бърнърс-Лий, автора на “Колко са лоши бананите?”, книга, която разкрива какъв е ефектът на нашите ежедневни занимания като писане на имейли, купуване на коли, кашкавал и кутия яйца върху природата (той е и човекът, въвел термина CO2e). Тъй като нямам очакването, че ще се хвърлиш да търсиш умотворенията на Лий, графиката, която следва, може да ти помогне да разбереш какво е открил той. Гледай и попивай, сложи я на десктопа си, направи си еко тапет с тази информация (разбира се, без да печаташ – само с химикалка върху наличните вече тапети).

И какъв е изводът? По един драматичен начин единственият ни избор е да се събудим. Една бира, една нова тениска и 20 минути душ от време на време не са причината за климатичното състояние на планетата, но само ако го смяташ с твоя калкулатор. Сметката се променя, ако освен себе си включиш мен, съседа и братовчеда, а пък после вземеш, че умножиш по останалите 195 държави в света (има противоречащи си мнения колко са държавите в света – но разбираш какво имам предвид). Картинката се променя светкавично.

Реалността, която ни очаква през близката 2030, е шокираща, дори драматична. А това се случи само откакто 2017-а започна.

Ето защо, ако искаш това място, наречено Земя, да е разлюлявано по-рядко от земетресения, да не бъде мръсно, вредно за белите ти дробове и най-вече застрашено, време е да запретнем ръкави. Твоите, моите, на съседа и на братовчеда, умножено по останалите 195 държави.

С тази статия поставяме началото на рубриката на PlanA в goguide.bg. В нея както ще те информираме и мотивираме за повече грижа за планетата Земя, така и ще ти помогнем да разбереш своята роля в процеса по обгрижването й.

PlanA е платформа за благотворителност, изцяло фокусирана върху екологични каузи. Всеки месец PlanA събира средствата за една кауза, разпределяйки събраните средства между 5 организации с еднакъв екологичен фокус.

Регистрирай се тук, за да разбереш повече за първата PlanA кампания, която започва след броени дни.

Искаш ли да си направиш сам зелена София?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *