Новата БГ литература пристига с „Думи на 4 гуми“

Книжарницата на колела на Илиян Любомиров скоро и във вашия град

0 коментара Сподели:

Нина Абрашева, Мила Друмева

Мммдаааа. Обичаме летата ни да започват красиво и да завършват с чаша розе и наистина добра поезия и проза. В следобедите на плажа по-добро от добър стих няма, а когато той е пресен и току-що изстуден, усещането е като от хубава жена. Велико! И затова ти съобщаваме, че тази година лятото официално започва по-рано с чисто нов и смислен проект.

Точно на 24 май, в късния следобед пред Народния театър „Иван Вазов“ ще паркира ретро-хипи бусът „Думи на 4 гуми“ по специалното нареждане на добре познатия ни агент – писателя Илиян Любомиров. „Думи на 4 гуми“ е мобилна книжарница, която ще представя най-новата българска поезия и проза за любопитните ти очи и уши и ще е нещо, за което дълго ще се говори. Дизайнът на буса пък е още по-добра изненада, защото е дело на любимия ни и световен Er'Naste Nasimo, който толкова се вдъхновил от проекта, че е създал изцяло визията. А какво точно е общото между буса, поезията, Илиян и съвременната българска литература и как возилото ще помогне на местните училища и читалища да запалят младите по новата ни литература – виж по-долу.

ЗАЩО
Знаем за този проект отдавна. Или по-точно от една година, когато любимата жена на Илиян – Албена Ненкова, се вдъхновила да направят мобилна книжарница. Любомиров, разбира се, лесно се пали по наистина добрите идеи и двамата започнали да осъществяват съвместния си проект.

Идеята на начинанието е да запознава младите с наистина новите ни литературни произведения и да ги извади от схемата, че добрата литература свършва с „По жицата“ и епичната борба на баба Илийца с кола.

Без да отрича величествеността на тези произведения, Илиян иска ученици, тийнейджъри и де що има четящи хора в милата ни родина да разберат, че имаме съвременна литература на световно ниво, да се запознаят с нея, да я обикнат или поне да се докоснат до това, което се твори тук и сега.

КАКВО
Ето защо „Думи на 4 гуми“ е с привличаща младото око визия и събира в себе си най-добрата нова селекция от издателствата „Жанет 45“, „Сиела“, „Хермес“, „Колибри“, „Знаци“, „Лексикон“, „Together“ и др. Говорим за около 250 заглавия и имена, като Рене Карабаш, Константин Трендафилов, Георги Господинов, Владислав Христов, Петър Чухов, Милен Русков, Димана Йорданова, Владо Зарев, Недялко Славов, Емануил Видински, Захари Карабашлиев, Тома Марков и др.

Приятният гъдел в случая е, че във всеки град, в който акостира бусът, Илиян ще е взел със себе си по един от гореизброените автори, а за зрителите ще има четения на живо, автографи и други приятни изненади.

КАК
Идеята на мобилната книжарница е да има премиера в София на 24 май, за да й се порадваме от сърце, а след това да направи лятно литературно турне, като пропътува градове и паланки, за да достигне до колкото може повече четящи хора. Първата й спирка, след София ще е Варна на 30 май, където Илиян и Константин Трендафилов ще акостират за литературен фестивал, а после поема надлъж и шир. Основните каузи  на книжарницата са:

–          да запознае младите с „младата“ ни литература

–          да се пребори за намаляване на ДДС-то на книгите у нас, защото то се оказва доста високо

–          да подпомогне местните училища, библиотеки и читалища

Последното ще се случи, като „Думи на 4 гуми“ ще дари 20% от приходите си във всеки град на местни библиотеки и учреждения, а за стойността на сумата те ще могат да си изберат заглавия от предлаганите и така в малките населени места вече ще си имат и от най-новото на книжния ни пазар.

За финал ще споделим, че обожаваме смислени инициативи, особено свързани с подпомагане и разпространение на култура и извън столицата. Казваме едно голямо БРАВО!

на Любомиров и стискаме палци всичко да работи, бензинът и римите да са догоре, а ние като добри литературни стопаджии ще причакваме атракцията с вдигнат палец някъде по изходите на града. Наслука!

Още една добра кауза. Ние сме "ЗА" с две ръце!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *