Легендарният чифт на Nike е тук и е по-вечен от всякога

45 години присъствие в спорта, модата и културата

0 коментара Сподели:

Иконичен за поп културата, моделът Nike Cortez  е на пазара вече 45 години. Олицетворение на най-добрата екипировка и достъп до новите технологии в спортните обувки.И практичен чифт за всеки аутфит на градския човек.

Благодарение на Том Ханкс и незабравимия Форест Гъмп той вдъхновява Америка, докато я кръстосва в нестандартен тригодишен маратон, носейки само три чифта бели, червени и сини Cortez. Не е чудно, че когато хората видят тази обувка, се сещат за Гъмп, седнал на пейка в парка, споделяйки с непознат:

"Мама винаги казва, че може да разкаже много за човек само по обувките му… ".

Този чифт се превръща и в иконата на хип-хопа на западния бряг. През 70-те години става най-продаваната обувка на Nike, а в края на 70-те вече е почти във всяка къща в Америка чрез телевизията и се превръща в класика за дамите в САЩ и по света.

Готиното на този модел на Nike, a именно Cortez, е, че  умело съчетава висшата мода с ежедневното облекло (нещо, което ние лично обожаваме),

не губи и до днес своята  актуалност и се включва в новите модни тенденции.

Като доказателство и в чест на 45-годишнината от дебюта на Cortez, три известни дами споделят своите спомени за иконата.

Алеали Май, стилист, споделя, че когато била дете и са носели ученически униформи, чифт Cortez е бил единственият начин да се придаде уникалност и стил. Споделя още:

Аз съм от южната част на централен L.A.и помня, че всички в квартала носеха Nike Cortez. Този модел за мен олицетворява самия Лос Анджелис.

Всеки, който рапираше по това време, беше с Cortez.

Децата виждаха това, искаха да подражават на по-големите и да са готини. Така се роди цяло едно движение. 

Маделен Пул, художник, казва за Nike Cortez:

Обичам, когато нещо класическо е ремиксирано по ненатрапчив начин, но те кара да се чувстваш специален. Моят стил може да варира от класически до твърде ексцентричен и нещата, които нося, често са съчетания от различни десетилетия.

Cortez е единственият модел обувки, които носят духа на 70-те, 80-те и 90-те години, но продължават да са  модерни и актуални и до днес.

Андреа Либерман, творчески директор и основател на марката A.L.C.:

Станах стилист, а Nike Cortez – дясната ми ръка в модата. Те носят духа на хип-хоп културата, зародила се по улиците на Ню Йорк, въпреки че винаги са били свързани с Калифорния и Лос Анджелис. Те са част от ДНК-то на моята марка A.L.C.

Напълно естествено беше да избера именно Nike Cortez като модел, който може да се комбинира с всички колекции през всички сезони.

Честита годишнина, Nike Cortez! И ние сме влюбени във вас.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *