Кои са задължителните забележителности в Дъблин – Ирландия II

Има само едно нещо по-хубаво от седмица в Дъблин. Това са две седмици в Дъблин

0 коментара Сподели:

След първото впечатление за Ирландия знаех, че няма време за губене. На следващия ден започна обиколка по забележителности. Ето и основен списък с неща, които е просто задължително да бъдат разгледани в столицата Дъблин. Град, запазил старинна архитектура и съвместяващ с нея модерен начин на живот. Златният списък започва с..

КАТЕДРАЛАТА „СЕЙНТ ПАТРИК“ / ST. PATRICK'S CATHEDRAL

Забавното в Дъблин е, че когато се разхождаш по улицата, изведнъж пред теб се изпречва поредната готическа катедрала, но „Сейнт Патрик“ си е най-забележителна. Катедралата има малко дразнеща „политика“, защото или плащаш, за да разгледаш, или в определени часове изчакваш туристическата забележителност да се превърне отново в църквичка по време на молитва и влизаш да я разгледаш безплатно. Все едно бог има работно време. Ние сме агностици, затова съветът ни е ясен.

Около самата катедрала има големи градини с цветя и зеленина, където хората често разхождат домашни любимци или си правят пикник. Ние се разхождахме боси по поляните, защото зеленото беше истински свежо, чисто и разкошно. Трябваше да го усетим. В близост до катедралата може да попаднете на красивата библиотеката Marsh's library. Посетете я. Заслужава си. Тя е като умален вариант на моята мечта…

ТРИНИТИ КОЛИДЖ / TRINITY COLLEGE

От целия кампус може да се посети само една библиотека, която е и в топ най-красиви от целия свят. Вече не е читалня, а музей. Най-добре похарчените ми пари. Изобщо не съжалявам. Дъхът секва и изживяването е толкова неописуемо. От снимките може да се добие само бегла представа за височината и големината на самата библиотека. Преди да се озовем в нея, се разходихме из целия кампус и минахме през градините му, които бяха изпълнени със студенти. Излъчването на хората, зеленината, разстлана под бляскавото слънце, което гали старинните покриви, причудливите дървета, които крият под короната си пейки, където да се усамотиш, за да потънеш в четивото си… Красота, която искаш да прегърнеш и да запазиш в себе си, а не само в спомените.

ФИНИКС ПАРК И НАЦИОНАЛНАТА ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА / PHOENIX PARK& DUBLIN ZOO

Признавам, че Ирландия наистина е зелено и цвета й може да усетиш в градска среда, като се разходиш сред многобройните й паркове. Препоръчвам обаче Финикс парк. Засилихме се натам, за да срещнем свободно пуснатите лосове, които се разхождат около теб на свобода. Паркът е изпълнен с огромни зелени площи, сред които изведнъж се появяват закътани къщички, все едно излезли от сцена на „Властелинът на пръстените“.

На входа на самия парк има местенце наречено Tea room, препоръчваме чая, кафето и сладкишите. Освен зеленина в парка има части с растения и дървета, които са непознати за други места, много езера изпълнени с лебеди. Предупреждавам, че лебедите изглеждат дружелюбни само на пръв поглед. Ако са ти ценни обувките, стой далеч от тях. Омрънках света да не ходим в Зоологическата градина, защото съм много разочарована от нивото на зоопарковете като цяло. Добре, че отидохме, защото щях да съжалявам. Може да изгубите цял ден поотделно и в разходки в парка, и в зоологическата градина. Тя е огромна и наистина впечатляваща. Животните са в изграден собствен (истински, ама наистина) хабитат, има видове, които нямат външен такъв и затова се отглеждат при специални условия. Зоологическата градина има африканска савана и японски градини, които не трябва да се пропускат, както и мини джунглата (да, има такава), а през цялото време около теб ще се разхождат фазани и пауни. Всеки цент за входа си заслужава, защото при посещението си излизаш доволен, понеже си видял, че когато поиска, човек може да направи нещата такива, каквито трябва да бъдат.

НАЦИОНАЛНАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА / NATIONAL BOTANIC GARDENS

Сърцето ми остана в ботаническата градина на Дъблин, а дори не я обходихме цялата. Успях да посетя дома на кактусите, розите, палмите и орхидеите. Времето тук не съществува, защото цари спокойствие, което не съм усещала никъде другаде. Това е място, което сякаш не е от тази планета, все едно творец е взел най-хубавите части от пъзела на света и ги е събрал на едно. Самите домове за отделните видове растения са обособени във впечатляващи стъклени галерии, обградени от външни градини с всякакви цветя, скалисти пространства, пресъздаващи природата във всяка част на Ирландия, и за момент имаш чувството, че си изгубен в приказка, която не е докосвана от човешка ръка. Ще бъда кратка – ако си бил в Ирландия и си пропуснал Ботаническата градина, то си пропуснал Ирландия. Освен това всеки от нас се чувства щастлив, когато около него припкат дружелюбни катерици.

GUINNESS STOREHOUSE

Естествено не само в моята класация ще присъства и пивоварната на „Гинес“, защото това е най-популярната напитка и символ на Ирландия. Няма да говоря много, защото е ясно, че посещението си заслужава не само за да се опита бирата, но и защото гледката, която се разкрива от бара на върха, е незабравима. В реконструираната сграда има музей и филмова информация, за да се запознае всеки посетител с историята и по какъв начин се прави бирата, докато пийва една безплатна. Любимият ми момент е, когато по-късно вечеряме в заведение и поръчам „Гинес“, а някой друг от масата – друга бира, и сервитьорът каже: „Да, за вас беше просто бира, а за дамата най-добрата бира в света“. Да е ясно, нали. А съм фен на виното, което, докато си в Ирландия мааалко се променя, защото на ирландска земя ставаш почитател на алкохола като цяло…

ЗАВЕДЕНИЯ И НОЩЕН ЖИВОТ

През деня може да разгледате още Замъка на Дъблин, Old Jameson Destillery, художествената галерия и историческия музей, които не трябва да се пропускат, може да посетите и паметника на Оскар Уайлд близо до площад „Мерион“, защото кварталът около него пази историята на най-известните ирландци. Може да си вземете една от онези еднодневни или уикенд екскурзии за забележителности извън Дъблин (които ще бъдат цел на друг мой разказ), но където и да ходите, каквото и да правите, приключвайте с нощна разходка в центъра на града. Дъблин е наричан „младежката столица на Европа“, защото средната възраст на хората е 27 години. Всеизвестният квартал Temple Bar с малките си улици, невероятна атмосфера, кич и знаменца, катедрали, които свенливо надничат покрай цветните и китни пъбове, винтидж магазинчета и забавляващи се хора с бира в ръка.

Да, мястото дава реална представа за ритъма на града, оформило се е като културно средище и баровете са сгушени един в друг. Разбира се, направени са повече като туристическа атракция и ако искате да усетите дъха на традицията, е по-добре да се отправите към пъб в по-отдалечен от центъра квартал.  Все пак сред местата, които в тази част препоръчвам с вкусна храна, добро обслужване и традиционна атмосфера за хапване, безспорно е Hairy lemon –любимото място с безобразно добри десерти, ирландски солени пайове, широки усмивки, английски хумор и аромат на дърво, примесен с бира.

По-късно може да се отправиш към многоетажния Porterhouse Temple bar за питие, приятна алтърнатив, грънжд, традиционна музика, лежерна навалица от млади хора, стени с украса от всички видове бирени бутилки със светлини, по-цветни от дъга. Изобщо единственото по-хубаво от седмица в Дъблин са две седмици в Дъблин или завинаги да се установиш там, което е сегашната ми мечта.

Прочети какво още има да ти каже Ирландия.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *