Go Guide селекция: Филмите, които да не пропускаш на 28-ия „София филм фест“

През март ще се проведе 28-ото издание на международния фестивал „София филм фест“, а ние ти разказваме какво да не пропускаш…

0 коментара Сподели:
sofia film fest

снимки: София Филм Фест

28-мия Международен „София Филм Фест“ 2024 ще ни радва между 13 и 31 март 2024 г. Както знаеш предварителната програма започва на 11 март в кино „Одеон“ с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс,

а официалното откриване ще бъде на 13 март в Зала 1 на НДК с прожекцията на „Клопка“ на Надежда Косева.

Фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до края на месец март 2024 г., като прожекциите ще бъдат традиционни – в киносалони, където зрителите могат да съпреживяват заедно киноисториите и да се срещат с голяма част от техните създатели. Очакваме да видим и авторите на селектираните творби в конкурсните програми, които да ги представят лично пред българската публика, както и много световноизвестни гости с техните най-нови филми. Тази година програмата отново ще е много богата – 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и специална селекция от близо 20 късометражни филма от 53 държави. Ние пък като видни киномани и верни твои другари ти подсказваме какво да не пропускаш за нищо на света. Ето ги и филмите, които чакаме с нетърпение:

„Клопка“ на Надежда Косева – филмът разказва историята на Божека. Той е чешит със силно развито чувство за достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата. Когато местният олигарх с подкрепата на кмета и началника на полицията започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града,

Божека се оказва единственият човек, който може и смее да му се противопостави.

„Паднали листа“ на Аки Каурисмаки – филмът разказва историята на двама самотници, които случайно се срещат през нощта в Хелзинки и се опитват да намерят първата, единствената и последната любов в живота си. Пътят им към тази благородна цел е помрачен от алкохолизма на мъжа, изгубените телефонни номера, пълното неведение за името и адреса на другия и обичайните трудности, които животът поднася на търсещите щастие. Тази нежна трагикомедия, смятана досега за изгубена, е четвърта част от своеобразната кинопоредица, посветена на хората от работническата класа – „Сенки в рая“ (1986), „Ариел“ (1988) и „Момичето от кибритената фабрика“ (1990).

„Зелена граница“ на Агнешка Холанд – в коварните и блатисти гори, които обхващат така наречената „зелена граница“ между Беларус и Полша, бежанците от Близкия Изток и Африка, опитващи се да достигнат до Европейския съюз, попадат в капана на геополитическата криза, цинично предизвикана от беларуския диктатор Александър Лукашенко. В опит да провокират Европа, бежанците са примамени към границата от пропаганда, обещаваща лесно преминаване към Европейския съюз. В тази невидима война, животът на Юлия, начинаеща активистка, отказала се от удобния живот, се преплита с този на Ян, млад граничар, и на едно сирийско семейство. Новият прочувствен филм на трикратно номинираната за Оскар Агнешка Холанд

„Зелена граница“ отваря очите ни, говори на сърцето ни и ни предизвикава да се замислим за моралните избори, пред които обикновените хора са изправени всеки ден.

„Прекрасни дни“ на Вим Вендерс – „Прекрасни дни“ е претендент за „Оскар“ за международен филм и „най-новата перла в богатата филмография на легендата Вим Вендерс“, както казват организаторите на „София филм фест“. По всичко изглежда, че Хираяма е напълно доволен от еднообразния си живот като чистач на тоалетни в Токио. Извън строго организираните си ежедневни навици, той се наслаждава на страстта си към музиката и книгите. Освен това обича да снима дърветата. Поредица от неочаквани срещи внезапно разкриват част от миналото му. Дълбоко вълнуващ и поетичен разказ за откриването на красота в ежедневието. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс.

„Заседнали“ на Александър Пейн – това е едно от най-хитовите заглавия, които могат да бъдат гледани в рамките на „София филм фест“. Съжетът разказва как докато учениците от подготвителното училище „Бартън“ в Нова Англия въодушевено излизат в зимна ваканция, някои от тях, които няма къде да отидат, са принудени да останат. По-лошото е, че за „детегледач“ е назначен раздразнителният професор Хънам.

С течение на дните намръщеният професор завързва неочаквано приятелство с умния, но притеснителен ученик Ангъс и с Мери,

готвачката на училището, която скърби за загубата на сина си. Александър Пейн отново работи със звездата от Отбивки Пол Джамати във филм, който постига съвършения баланс между трогателност и закачливост. Това е точно такъв тип задушевна и проницателна творба, каквато очакваме от един от най-големите кинотворци хуманисти на съвременното кино. В главната роля е Пол Джиамати, който е номиниран за „Оскар“, а вече спечели „Златен глобус“ и наградата на критиката в САЩ за превъплъщението си във филма.

„Диво желание“ на Шарон Бар-Зив – филмът с участието на Самуел Финци ще има световна премиера по време на „София филм фест“. „Диво желание“ (Израел, Словения) на режисьора Шарон Бар-Зив пресъздава перипетиите, през които трябва да мине една полицейска следователка в желанието си

да изобличи непристойното поведение на известен и влиятелен адвокат – тя се изправя срещу него, но и срещу демоните от миналото си.

„Присила“ на София Копола – българската публика ще може да види филма, който разказва историята на любимата на Елвис Пресли, в Зала 1 на НДК на 23 март, когато ще бъдат раздадени наградите на 28-ия „София филм фест“, а това заглавие определено не е за изпускане, защото е режисирано от самата София Копола, която обожаваме.

Сюжетът разказва как когато на едно парти тийнейджърката Присила Болио се запознава с Елвис Пресли, мъжът, който вече е стремително изгряваща рокендрол суперзвезда, се превръща в нещо съвсем различно – в личния си живот той е възторжен влюбен, партньор в самотата и чувствителен най-добър приятел.

През гледната точка на Присила, София Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит.

Историята за дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила – от германската военна база до приказното имение в Грейсленд – е дълбоко проникновен и разтърсващо подробен портрет на любовта, фантазията и славата.

Естествено за финал те съветваме да не пропускаш и разкошните български заглавия, които те очакват на фестивала – „Защото обичам лошото време“ на Яна Лекарска, „Апостол – един нежен рицар в Бруталия“ на Петър Русев, „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев, „Диада“ на Яна Титова и др. Виж цялата програма тук и не забравяй, че в чест на Цветана Манева, която ще получи „Наградата на София“, ще бъде показана и класиката „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров. С филмите „Парчета любов“ и „Миграцията на паламуда“ пък ще бъдат почетени режисьорите Иван Черкелов и Людмил Тодоров.

За още от същото – виж Събития за седмицата: 4-10 март

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *