Cactus Lab-ораторията на Нуша Спирова

Зелена идея за по-добър живот

0 коментара Сподели:

Нед Дервенков

Cactus Lab е чисто нов български бранд, който създава и предлага продукти и услуги, които добавят стойност за нашия по-добър живот. Той е нишката, която се стреми да свърже градския човек с растенията, подходящи за съвременния ритъм на живот, предлагайки кактуси и сукуленти в авторски саксии и кашпи за по-лесното и красивото им вписване в нашия интериор. Говорим си с Нушето за любовта й към тези видове…

Лаборатория за кактуси, щастие и красота или какво всъщност е Cactus Lab?
Cactus Lab е естествена нужда да намерим лесен, красив и достъпен начин да живеем в по-здравословна и зелена среда в затворените градски пространства. Той е нишката, която се стреми да свърже градския човек с растения, подходящи за забързания ритъм на живот.

Cactus Lab  създава и предлага продукти и услуги, които са добавена стойност за нашия по-добър живот у дома, там където работим, почиваме си, храним се или пък се забавляваме. Но Cactus Lab e преди всичко любов от и за растенията в живота ни.

Кога осъзна връзка си с тези растения?
От малка съм възпитавана със специално отношение към растенията. По-късно, когато сама започнах да ги отглеждам, много ми липсваше това, че повечето не са многогодишни, че зимата страдат и нямат цветове, а през пролетта трябва да ги засаждам и пресаждам отново. Наистина не си спомням кога е пристигнал първият кактус при мен, но си спомням радостта при първото цъфтене на кактус у дома. Така с времето започнах да откривам чара на сукулентните растения, да ме радва фактът, че са красиви през цялата година, че имат особен харакер и форми, че са устойчиви, че се справят дори да забравя да ги полея известно време, че ме учат на търпение, защото растат бавно.

Освен това те пасват на почти всеки интериор, добро решение са за малки пространства, не изискват специални грижи и много отделено време,  а и както много други растения

редуцират стреса, повишат продуктивността, предпазват от вредната електромагнитна енергия от машините в офиса, прочистват въздуха от вредните химикали и токсини и правят нашата микросреда по-красива.

През последната година, когато задълбочих изучаването на различни видове сукулентни растения, започнах да откривам и някои ценни качества, които те притежават. Много любим ми е фактът, че е подходящо да ги поставяме на мястото, където спим, защото за разлика от други растения, които нощем поглъщат нашия кислород, те са приспособени за т.нар. обратна фотосинтеза и ни дават кислород, с което подобряват съня ни. Няма да се впускам в многото качества на кактусите като ценен ресурс в медицината, козметиката и дори като хранителна стойност. В момента например в САЩ използването на кактус Опунция за супер храна е голям бум.

В този ред на мисли за какви хора е и не е кактусът?

Кактусът е избиран от хора, които се чувстват начинаещи в опита си с отглеждането на растения.

Или пък от такива, които нямат достатъчно време, което да отделят за по-капризно растение, или са имали лош опит с цъфтящи представители и искат „по-сигурен вариант“. Кактусът може би не е за хора, които нямат търпение.

Вашите сукуленти обаче, са и за хора, които имат афинитет към красивото. Създавате уникални съдове, в които те да прекарат живота си…
Докато няколко месеца подготвях старта на проекта, той се видоизмени осезаемо. В началото си представях, че ще създам концептуално пространство за кактуси и сукулентни растения, но това не беше достатъчно, за да постигна мисията на бранда. Затова моделът се разшири и обогати така, че да въздействам на градския човек и неговата връзка с растенията от различни гледни точки, до го провокирам, да търся нови, красиви и функционални решения да впиша този тип растения в интериора и ежедневието му. Проучвайки пазара се оказа, че няма достатъчно добри решения за съдове за растения, които да се създават в България, да са уникални и достъпни за средностатистическия градски човек, да се изработени от устойчиви материали, които не вредят на природата. И така започнах да сбъдвам друга моя мечта, да създам бранд, около който да привлека продуктови дизайнери, творци, илюстратори и производители, които да създават специални серии продукти като саксии и кашпи от различни материали – дърво, метал, бетон, текстил, глина, порцелан и т.н.

Само през първия месец след старта вече имаме няколко прекрасни колаборации с артисти, които създадоха лимитирани серии саксии и кашпи. Някои от тях са ТЕЗГЯХ и Art.E.

Освен с такъв вид продукти, мисля много и за развиването на бранда в botanical art посока, защото този вид изкуство е все още в зародиш у нас. По тази тема работя с илюстратори като София Димитрова, Анелия Баренска, ТОЧКА, Елена Назърова, научни илюстратори от ДАФНИ и други. Някои от общите ни колекции са вече факт, други като принт и текстил скоро ще бъдат представени.

Как хората избират да поставят кактусите и сукулентите в своята среда?
От една страна, хората избират растенията просто защото им харесват на външен вид и не се замислят дали те ще се чувстват добре на мястото, което са определили. От другата стои специализираната помощ за интериорно озеленяване, която хората спрягат за скъпа и ангажираща.

Cactus Lab е пресечната точка между тези двете, съзадавайки дигитализирана услуга за интериорно озеленяване на дома, офиса, заведението или друго градско пространство с лесни за отглеждане растения

и според предварително заложен бюджет. Нашите ландшафтни архитекти подбират най-подходящите растения за пространството и навиците на клиента, дават персонални онлайн съвети, които ще помогнат за правилното им отглеждане, и персонализират всеки проект с уникални кашпи и саксии, които подхождат максимално на интериора като материал, цветове и форма.

Къде можем дa намерим Cactus Lab?
Имаме онлайн магазин за растения, лимитирани серии саксии и кашпи, както и други продукти, вдъхновени от темата botanical art. Правим pop up магазини за 1 ден, като ни предстои следващо участие на Vintage Garden Party на 25 юни. Но имаме и постоянен кактусов павилион в Metta Space, а скоро и в N8.

Всеки месец организираме ателиета за любители, които да си създават миниатюрни градини или т.нар растителни терариуми. Като обикновено се случват всяка последна събота на месеца в Плюс това и са с регистрация. Ако на някой му е любопитно, може да ни следи на нашата facebook страница или в Instagram или на нашия убесайт cactuslab.bg

Вземи си кактус, иди да спиш на плажа, целуни непознат… To-do list '17 е тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *