Събитията на 2023 г., които развълнуваха цял един народ

Отпиваме от сладко-горчивия вкус на 2023 и си пожелаваме следващата година да бъде още по-красива…Наздраве!

0 коментара Сподели:

снимка, Тина Търнър: Getty Images/ Paul Natkin; снимка, игрище: Марин Кафеджийски/@mandarinata; снимка, трамвай: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Декември изтича, последните дни от календара ни поръсват със сняг и звезден прах, а ние си припомняме всички събития от изминалите 12 месеца,

които развълнуваха милата ни родина. Сладки, солени, вайръл, сконфузни, тъжни, нелепи – те са палитрата, която обрисува тази толкова луда 2023-та. Знаем, че си се смял на поне едно меме с някоя от долу изброените случки, знаем, че може би си плакал или си се гордял с успехите, които ни зарадваха. Е, виж какво остана в историята на годината, на която още цъкаме с език и не можем да повярваме, че се случи. Беше шеметна колкото й сърце иска!

Опашки не за луканка, а за Малкович

Доживяхме да видим как всички наши приятели, приятелите на майките ни, роднините ни от провинцията и съвсем random фенове на Ботев Пловдив се редят на километрични опашки не за промоция в Lidl, не за концерт на Цеца Величкович в „Арена София“, не за тоалетна хартия, дори не за кебапче и кюфте по време на избори, а за първата театрална изява у нас на американския киноактьор, процудент, режисьор и истинска легенда Джон Малкович.

Километричните опашки за билети, които се случиха още в първия месец на 2023 г.

бяха за участието на Малкович на 16, 17 и 18 февруари в режисирания от Тимофей Кулябин спектакъл „В самотата на памуковите полета“ в Народен театър „Иван Вазов“. Както биха казали Ъпсурт, това е дори повече „навалица като у Пловдив на Металика“. Виждали сме всичко в колоритната българска народопсихология, но никога не сме вярвали, че ще доживеем културата да предизвиква такъв фурор и бой за билети. Да сме били колкото да кажем, че сме били и да си цъкнем селфи от първи ред или да сме били, защото сме израснали с „В самотата на памуковите полета“ – виж това вече е въпрос на друг разговор.

Трамваят

Признаваме си, че когато нашият приятел Иван Шишиев, създател на страницата за фотография Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia, по време на Цветница пусна регулярната си селекция със снимки – Неделни хора, а вътре беше снимката на оранжев трамвай и пресичаща жена пред него, на която ватманът се възмущава, че минава точно пред превозното средство, не сме вярвали, че тя ще се превърне във вечен меме хит.

На мястото на ватмана и жената бяха поставяни какви ли не лица и герои – от Зеленски, през Бойко Борисов до Корнелия Нинова,

а снимката сякаш илюстрира проблемите на цял един народ, на всяка държава и на всеки континент. Иван Шишиев коментира: „Беше ми изключително интересно да видя как абсолютно всички социални мрежи гръмнаха. Тази снимка показва българския манталитет и как ние пресичаме въпреки всичко“.

Тези сапьори чакахме

На 19 септември, 2023 г. на бреговете на гр. Тюленово, на Северното ни Черноморие, вероятно донесен от вълните, изплува военен дрон с вризвно устройство. Първи на мястото на събитието, разбира се, бяха телевизиите и сапьори от военноморска база „Варна“. До тук обаче свърши кризисното на тази ситуация и за съжаление започна ама много смешното. Нашият „специален“ екип за обезвреждане на бомбата всъщност бяха трима полицаи – единият по потник, другият пушещ цигара, третият – в ролята на истински кибик, който сякаш казваше – „Ей, Гошо внимавай да го е*а с тая бомба да не гръмнеме всички! Мааани цигарата бе тюфлек…“ и т.н.

В интернет се появиха много клипчета, мемета и колажи на „тримата от запаса“, както ги нарекоха, които обезвреждаха бомбата.

Освен леко пухкавата им форма и потниците, всички видяхме как единият пуши, другият се сурва по скалистия бряг във водата, а третият дава акъл отстрани. Ако си присъствал на колене на прасе в някое село до София и си виждал колачите – бай Пешо, Румката и чичо ти Гошо, които пият по една ракия, пушат по една цигара, обсъждат политическите и футболните дела, дават си малко хъс и смело се впускат в боя с прасето с възгласа: „Да го почваме, да го е**“, горе-долу си разбрал как изглеждаха и нашите спец части в понеделник сутринта пред дрона с бомбата. Паметен момент от отиващата си 2023 г.!

Test, Test!!!

В Деня на народните будители – 1 ноември, 2023 г. точно в 18:54 часа оглушителен звук на вибриращи, пищящи и виещи като койоти в лунна нощ телефони огласи улици, булеварди и панелни блокове, защото почти половината население на родината ни получи тревожен есемес. Съобщението гласеше – „Национално предупреждение“, а под него със ситен шрифт на латиница беше изписано „test test. За повече информация: www-alert.bg“. Честно казано след случая имаше доста уплашени хора, доста излезли пред блоковете си в столичните квартали и доста баби, звънящи на внучетата си да се уверят, че не ни предстои ядрена атака или нещо подобно.

Оказа се, че изпратеният смс за национална тревога е бил – ГРЕШКА!

Получиха го само абонати на един от големите мобилни оператори, а ние се плеснахме по челото и си казахме – да объркаш предупреждението за национална тревога си е изумителен талант, откъдето и да го погледнем! Не можем да повярваме, че дори това оплескахме през отиващата си година, защото да се бъзикаш с населението във времена когато по света има активни войни и какви ли не страшни обстоятелства, не е хич забавно. Както написахме и тогава – молим се Бог да е с нас при кризисни ситуации, защото ако държавата и мобилните оператори са – здравата сме го закъсали.

Великите, които отлетяха

Определено тази година към небесата отлетяха велики личности, които не просто оставиха огромна следа в сърцето ни, но и тяхната кончина определено сложи края на една епоха.

На 24 май 2023 г. от тук си тръгна тя – легендарната, единствената, гордата Мери, кралицата на рокендрола, взривоопасната Тина Търнър. На 26 юли 2023 г. от този свят си отиде и бунтарката, чийто глас е карал кожата ни да настръхва милиони пъти. Ирландската муза, чийто текстове и непримиримост не оставиха никога, никого безразличен до самия й край – талантливата Шиниъд О’Конър. За съжаление последните месеци на годината ни донесоха и друга тъжна вест – почина актьорът Матю Пери, който изигра великия Чандлър Бинг в хитовия американски сериал „Приятели“. Феновете по целия свят успяха да напишат само –„Сбогом, Чандлър Бинг“ и да си спомнят всички негови превъплъщения, които ни усмихваха дори в най-тъжните ни дни.

Новите съкровища на София

Събитията на 2023 г., които развълнуваха цял един народ

Последните две събития, които ще споменем в нашия Go guide обзор на годината определено са позитивната нотка, от която 2023-та се нуждаеше.

Последните 12 месеца ни донесоха нови съкровища на софийска територия, които облагородиха града ни и го направиха доста по-красив и интересен. Започваме с трите цветни игрища на Николай Петров GLOW, които разтопиха сърцата ни – общинското баскетболно игрище на ул. „Богатица“ 36 в Лозенец, игрището в кв. Стрелбище на ул. „Йордан Йовков“ 15 и двойното игрище за футбол и баскет на ул. „Нишава“ между блок 97 и 98. Те бяха преобразени в цветни съкровища, които са истинска наслада за всички, които искаме красива градска среда. Продължаваме с цветните стълби на ул. „11 август“, които един от любимите ни илюстратори и артисти – Точка Илиева създаде в типичния й приказен стил и завършваме с фамозната ментово-зелена къща, която беше реновирана на столичната улица „Веслец“ 23 в самото сърце на Стара София от собственика й Николай Малинов. Градски новости за чудо и приказ!

Момичета – царици, момчета-шампиони

Естествено и през 2023 г. се радвахме на български спортни успехи, които ни изпълниха с неоспорима гордост.

Нашата шахматистка Нургюл Салимова достигна второ място на Световната купа по шахмат за жени в Баку, Азербайджан след оспорван финал срещу рускинята Александра Горячкина. Петър Мицин пък направи исторически обрат като стана европейски шампион по плуване за юноши на 200 метра свободен стил, след дълги години без абсолютно никаква титла за България в тази дисциплина. За финал – през ноември женският ни отбор по шахмат стана европейски шампион! Гергана Пейчева, Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Нургюл Салимова и Белослава Кръстева напълниха с гордост нашите души, както и всички останали спортисти, които през тази година успяха да се качат на стълбичката и да запеят с пълно гърло химна. В последните минути на отиващата си 2023 г. можем единствено да си поемем дълбоко дъх и да кажем – беше супер, но знаем, че може и по-добре. 2024 – чакаме те с отворени обятия.

Бъди красива!

Годината в 24 кадъра – Barbenheimer, Poor Things и още от супер филмите на 2023 г.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *