Граффопост: среща на изкуството с града

Внимание! Високоартистични намеси в градска среда

0 коментара Сподели:

Деси Ангелова, Драго Тасков

В XXI век изкуството отдавна е излязло от галериите и се е развихрило из градовете, в ежедневния живот на хората и навсякъде, където присъствието му е съвсем неочаквано. София също е терен на подобни изяви и на твоето внимание искаме да представим една артистична намеса в градска среда – ГРАФФОПОСТ.

ГРАФФОПОСТ е първият проект на VISIONARY, след който трафопостовете ще се превърнат в арт обекти. С този проект VISIONARY дава възможност на визуални артисти и съвременни стенописци да покажат своята визия за промяна на дадено пространство чрез концептуален художествен проект, изцяло съобразен със самата градска среда. Проектът обхваща рисуване на трафопостове в централни градски части и големи квартали на София.

Затова говори и самото име – ГРАФФОПОСТ, представящо в една дума колаборацията от графика, графити и трафопост.

Миналата седмица Алекси Иванов извърши първата артистична намеса, откриваща проекта. Алекси е уличен художник и стенописец от Варна, съосновател и член на колектив „Фамоу“. Работи в сферата на визуалните изкуства от 2003 г. Той е артистът, избран от VISIONARY да реализира художествена намеса в градинка „Португалия“ на ул. „Цар Иван Асен II”, където изрисува два трафопоста.

 „Стенописът представя градска детска площадка, която е завладяна от изоставени автомобили, дотолкова сраснали се с ежедневието на децата, че са използвани от тях за катерушки. На места се забелязват и детски катерушки, конструирани и изработени в България от български художници и инженери от и по времето на социализма. Такива могат да бъдат видени в съседната детска площадка, към която по този начин се прави пряка препратка“, разказва артистът.

В уличното изкуство уважението е изключително важно, а на обектите вече е имало намеси под формата на графити, авторът на стенописа проявява отношението си към вече рисувалите там, като вмъква съществуващите на мястото графити по свой начин в изображението.

Ако все още не си забелязал артистичната намеса в градското пространство, мини край градинката „Португалия“ след работа и опитай да влезеш в света на автора за свое собствено преживяване на града от друг ъгъл.

Следващото издание на ГРАФФОПОСТ ще се състои в края на лятото, когато още два трафопоста в централната част на София ще бъдат преобразени с артистична намеса на известни улични артисти, които отново имат визия за цялостна рефлексия върху градската среда.

ОЩЕ ЗА VISIONARY:
VISIONARY е платформа за съвременни визуални проекти в градска среда. Близка до артисти, пряко свързани със сцената, организацията е идеалният медиатор между артистите и публиката, курирайки творенията и представяйки ги по достъпен начин на аудиторията. С осъществяване на различни събития множество творци ще имат възможност да разработват авторски произведения в публични пространства под формата на артистични намеси. Търсен резултат е изграждане на усет за естетическия облик на съвременното графити изкуство, необходимостта от него и мястото му в града.

Създаването на фондацията произлиза от желанието за съществуване на устойчива мрежа от организации, която да развива street art културата в България и да превърне все повече градове в отворени галерии. Чрез усилена съвместна работа с артисти и други организации екипът на VISIONARY се стреми към успешното популяризиране на стенописното изкуство. Неговото преплитане с други видове визуални изкуства и жанрове дава възможност за многопластовото им разбиране и тяхното хомогенно свързване с градската среда.

Виж кои две легенди красят "Хаджата"!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *