Ето ги и най-добрите български хижи за 2023 г. – показваме ти нашия топ пет

Българските хижи, които всеки трябва да посети, заеха челните места в класацията, а ние разказваме за нашите любими пет от тях

0 коментара Сподели:

Всяка година по това време сърцата ни тръпнат, а планинските ни обувки се стягат за дълъг път, защото конкурсът „Хижа на годината – 2023“ обявява своите победители. Ние обожаваме зимната планина и с удоволствие всяка година си избираме нов любимец сред хижите, който да посетим.

Тази година за престижното отличие се състезаваха 70 хижи и заслони, които бяха раздадени в осем категории –

„Най-добра хижа с автомобилен/лифт достъп“; „Най-добра хижа без автомобилен/лифт достъп“; „Най-добър стопанисван заслон“; „Най-добър нестопанисван заслон“; „Хижа с най-добра кухня“; „Най-чиста хижа“; „Хижа с най-устойчиви еко практики“ и „Рестарт на хижа“. Много специална категория беше  „Най-добра хижа рестарт“, която се присъжда за възстановяване на изоставена хижа, като над 25 хиляди българи са гласували в приключилия преди дни конкурс. Идеята на организаторите от списание „360“ е да се популяризира планинският туризъм у нас, който през последните години преживява истински разцвет.

Все повече млади хора предприемат пътуване в планината и преоткриват красивата българска природа, смята Полина Димитрова, част от екипа на инициативата: „Това се възроди като движение след трудните години на ковид пандемията. Може би тогава хората разбраха, че трябва да прекарват повече време сред природата, за да са по-здрави. Докато бях хижарка, съм посрещала много млади хора от България и чужбина. Чужденците проявяват огромен интерес към планините ни. Те пристигат  много добре информирани, но разчитат също на хижарите да ги упътят и да им покажат най-добрите и безопасни маршрути“. А ето и кои хижи от победителите букнахме в нашия задължителен списък за зимния сезон 2023/2024 г.

„Партизанска песен“ – най-добрата хижа, достъпна с автомобил или с лифт

Хубаво е да отскочим до някое високо, чисто място, дори за един уикенд и дори с кола. Хижа „Партизанска песен“ е фаворитът за „Най-добра хижа, достъпна с автомобил или лифт“. Тя е на 1190 м н.в., разположена в местността Узана в Централна Стара планина, на 25 км от Габрово.

Живописната местност предлага условия за различни забавления като фотолов, велотуризъм, разходки и походи из планината.

От тук тръгва и маршрут с дестинация Национален парк „Централен Балкан“. В района има възможност за практикуване на зимни спортове, а комплексът разполага със собствен ски гардероб. Гости се приемат през всички сезони, тъй като през лятото е прохладно, а през студените дни хижата се отоплява.

„Мазалат“ – хижа без достъп с автомобил и лифт

Хижа „Мазалат“ безспорно е една от най-красивите хижи у нас. Тя се намира в Средна Стара планина и по-конкретно в Калоферската планина. Хижата е разположена в местността, носеща името Мандрището, на източната граница на Националния парк „Централен Балкан“, в близост до резервата „Пеещите скали“.

Тя е с надморска височина 1511 м и е позната на повечето със спиращата дъха гледка,

което се дължи и на това, че е построена на главното било, по което минава туристическият маршрут Е-3 Ком – Емине. Веднъж пристигнал на хижа „Мазалат“, можеш да продължиш планинските приключения. Някои от най-често срещаните преходи включват от хижа „Мазалат“ до връх Голям Кадемлия, хижа „Тъжа“, „Узана“ и други.

„Белмекен“ – хижа рестарт

Наградата за „Най-добра хижа рестарт“ получи хижа „Белмекен“ в Рила. Новият ѝ стопанин полага сериозни усилия да я обнови и да посреща туристи дори и през зимните месеци. Хижа „Белмекен“ се намира в Източна Рила и е разположена на 2224 метра над морското равнище.

Построена е на брега на Равничалското езеро в красив циркус.

Сградата представлява масивна каменна постройка на три етажа, капацитетът ѝ е 40 места. Хижа Белмекен е чудесна междинна точка за еднодневен преход и честа отбивка на планинарите, които обикалят в района. Може да я съчетаеш с изкачване на връх Белмекен, като маршрутът е язовир „Белмекен“ – връх Белмекен – хижа „Белмекен“ – язовир „Белмекен“. Общата му дължина е около 13 км и се изминава за  6–7 часа с почивките.

„Амбарица“ – хижа с най-устойчиви еко практики

Когато говорим за място, което е разположено изцяло сред природата, е задължително то да съществува устойчиво. Ето защо тази категория ни е особено важна, а фаворитът ѝ хижа „Амбарица“ не е за изпускане. Тя се намира в сърцето на Националния парк „Централен Балкан“,

като от хижата се открива величествена панорама към централното било на Стара планина и връх Ботев.

Красиви и предизвикателни са маршрутите до трите обекта в района – връх Голям Купен, връх Амбарица и скален мост Маркова дупка. Подсказваме ти, че тук всяка година се наслаждаваме на Фестивала на боровинките и Боровинковите нощи, които са традиционно събитие през последните почивни дни на месец юли.

„Беласица“ – най-чиста хижа

Районът около Петрич е друга вселена, а когато говорим за голяма красота и чистота, не пропускаме хижа „Беласица“. Хижа „Беласица“ се намира на около 9 км – 20 минути с кола от град Петрич. До нея може да се стигне и пеша по горските пътечки.

Хижата е на 720 м н.в. скрита измежду вековни кестенови гори на ПП „Беласица“ .

Пред нея има обширна зелена поляна с детска площадка, пейки и беседки за отдих, даже фитнес уреди. Изключително впечатление ни направи колко е чисто наоколо и как хората се стараят да не оставят боклук след себе си. Хижата разполага със 100 места, като всяка стая си има собствен санитарен възел. Готвят много вкусно, а наблизо е задължителният за изкачване връх Конгур – вторият по височина в Беласица – 1951 м н.в.

За финал те съветваме да не пропускаш и хижа „Момчил юнак“, която спечели в категория „Най-вкусна кухня“. Тя се намира в Родопите, като нестандартното е,

че хижарите са младо семейство, в което мъжът е от аржентински произход.

Те предлагат интересна и различна кухня, която обхваща не само българските традиционни ястия, а и някои по-екзотични гозби. Но специалитетът на хижата е родопският пататник, който се оценява много високо. Избра ли си вече твоя любимец и нова дестинация за приключения? Действай смело!

За още от същото – виж 11 хижи на Витоша: за зима като никоя друга

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *