Най-награждаваните ни писатели през 2023 г., които да прочетеш още сега

Годината си отива, но литературните постижения – не, а ето кои имена и заглавия от 2023 г. да не пропускаш

0 коментара Сподели:

Годината отлетя, но ние отлично помним страхотните постижения, които имаха нашите български автори през изминалите 12 месеца.

Писатели, есеисти, поети, повелители на римата и прозата, страхотни таланти, които четем с нескрита страст и удоволствие.

Може би няма да те изненадаме с имената от следващите редове, но силно ти препоръчваме – ако още не си прочел нито едно от техните произведения, да не се бавиш.

Последните дни на декември са идеалното време за топла напитка, камина, одеяло и книга в ръка, а думите на най-награждаваните ни писатели през отминаващата 2023 г. наистина ще бръкнат в сърцето ти и какъвто и да е сюжетът, за който ти разказват – повярвай ни, ще извадят от теб само добро. Чети нататък!

Един „Букър“ и един Георги Господинов

Тази година всички получихме най-големия подарък за 24 май, за който можехме да мечтаем, защото романът „Времеубежище“ на любимия ни Георги Господинов спечели международната литературна награда „Букър“. Господинов си подели отличието с Анджела Родел, която преведе книгата на английски, а церемонията се проведе в Лондон, като председател на журито беше френската писателка Лейла Слимани. Наградата е сочена като една от най-влиятелните в литературния свят. „Букър“ се присъжда от 1969 г., а нейни носители са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

Освен за голямата награда „Букър“ романът „Времеубежище“ на Георги Господинов е номиниран за една от най-престижните награди в Италия – „Грегор фон Рецори“

през 2022 г., награден е и с най-престижната италианска награда за литература „Премио Стрега Еуропео“. С това Господинов става отново първият българин, както и първият писател от Източна Европа, получил тази изключителна награда. „Времеубежище“ е и в дългия списък с номинации за Дъблинската литературна награда. Припомняме ти и че през май 2016 г. Господинов е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен. Ако още не си чел „Времеубежище“ – не пропускай, а други страхотни творби на Георги Господинов, които препоръчваме, са „Лапидариум“ (1992), „Естествен роман“ (1999), „И други истории“ (2000) и „Физика на тъгата“ (2011).

Захари Карабашлиев и „Златният лъв“

На 6 декември Захари Карабашлиев стана носител на наградата „Златен лъв“ 2023 г. за най-добър издателски проект с най-голяма обществена значимост. Романът му „Рана“ стана носител на тазгодишното отличие „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“ в категория „Най-добър издателски проект с най-голяма обществена значимост“. Церемонията по награждаването се състоя по време на официалното откриване на юбилейното 50-о издание на Международния софийски панаир на книгата и в първия ден от Софийския международен литературен фестивал. Събитието се проведе в Зала 3 на НДК, а наградата връчи лично министър-председателят Николай Денков. Базиран на хиляди страници историческа литература, военни документи, войнишки дневници, мемоари и лична кореспонденция, свързани с Първата световна война, двете Балкански войни и съпътстващите ги трагични събития, с Илинденско-Преображенските въстания, ВМОРО и революционното движение в Тракия и Македония,

„Рана“ e неочакван и красив разказ за смелостта, състраданието и любовта, които спасяват човешката душа и в най-мрачните мигове.

Припомняме ти, че първият роман на Захари Карабашлиев – „18% сиво“, печели наградата „Цветето на Хеликон“ 2008 г. за най-продаван роман; преиздаван е 25 пъти, поделя си наградата „Вик“ за роман на годината със „Захвърлен в природата“ от Милен Русков (2009). Втората му книга „Кратка история на самолета“ печели наградата „Хеликон“ за 2009 г. и е преиздавана многократно. На 22 май 2014 г. получава награда за принос към българската култура и изкуство „Златно перо“. Негов разказ е включен в престижния американски алманах „Най-добра европейска проза“ 2018, а през 2017 г. излиза романът „Хавра“ и се превръща в една от най-обсъжданите и търсени книги. За него печели националната награда Роман на годината на Фонд „13 века България“. Пиесата му „Неделя вечер“ пък печели наградата „Аскеер“ и е номинирана за „Икар“. На 1 октомври 2021 г. Захари Карабашлиев е удостоен с титлата почетен доктор на Шуменския университет, а през 2022 г. получава националната литературна награда на „Портал Култура“ в категория „Проза“ (I награда).

Здравка Евтимова по света и у нас

На 24 януари прекрасната Здравка Евтимова получи диплом за най-добър разказ с научнофантастични елементи от САЩ. „На Димитър – поет“ (For Dimitar – A poet) събра най-много гласове от писатели и читатели на научнофантастична литература в платформата Critters. „Много се зарадвах, но винаги слагам граници на радостта, защото това е само момент. Този разказ е всъщност съкратен вариант на един разказ, който излезе в „Офнюз“. Аз исках да бъде по-къс и по-събран и го направих на английски език в по-късия му вариант“, сподели Евтимова. Припомняме още, че през април Здравка Евтимова получи „Цветето на Хеликон“ за романа си „Резерват за хора и вълци“.

Пластиката на стрелицията – символ на наградата, се получава за книга, реализирала най-големи продажби досега.

Така че не се решава от жури, а от читателския избор. Ако още не си чел Здравка Евтимова, не пропускай многократно отличаваните ѝ произведения – разказите „Кръв от къртица“, Seldom („Рядко“), „Твоят ред е“, „Васил“, романите „Зелените очи на вятъра“ (2018), „В гръб“ (Жанет-45, 2010), „Една и съща река“ (Жанет 45, 2015) и „Резерват за хора и вълци (2022). Припомняме ти, че през 2015 г. Здравка Евтимова спечели националната награда „Блага Димитрова“ за произведение на морално-етична тема, писано от жена. През 2016 г. нейната книга „Една и съща река“ печели наградата за роман, публикуван през 2015 г. в България, на фонд „13 века България“ – 2015 г. През 2019 г. печели наградата „Запков“ за сборника „Юлски разкази“, най четената книга в Софийската градска библиотека през 2019 г. в България. През 2019 г. печели наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към българската духовност.

За още от същото – виж Още три книги на Георги Господинов, които да прочетеш, докато чакаш да спечели Букър

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *