СОЦ Коледата, каквато я помним – играчка до играчка и памук до памук

Припомняме ти онези соц стъклени орнаменти, които правеха Коледа още по-специална

0 коментара Сподели:

София блести с малки светлинки.

Но освен коледните базари, разхождайки се из града и поглеждайки към сградите, можем да усетим уюта и грижата, която придава коледната украса на всеки дом.

От елхата, през терасата до дръвчето пред входа – всичко напомня, че е дошло най-хубавото и семейно време от годината. 

Именно тази обстановка ни накара да се върнем в спомените си, където декорирането на дома за празниците беше по-различна традиция. Запазили сме вълнението, песните и аромата на курабийки, но украсата от стъклени играчки, които закачахме като деца из целия дом, отдавна е прибрана и забравена. Ние обаче изпитваме истинска носталгия по тях, затова те качваме на карусел от спомени, с който да си върнеш някои топли моменти от миналото.

По-възрастните членове на семейството помнят, когато България беше част от Източния блок и това влияеше на традициите, модата и дори декорацията за коледните празници. Тогава обществените пространства и правителствените сгради отново се украсяваха, организираха се и тържества, но се насърчаваше представянето на празненствата като колективни, а не семейни събития. 

Традициите в украсата у дома също бяха повлияни от строя.

Първоначално декорацията включваше зимни и природни теми като малки къщички и снежинки, а религиозните мотиви отсъстваха. Сред играчките преобладаваше червеният цвят, а на видни места се поставяха и празнично украсени социалистически символи и изображения. С времето използването на религиозни и културни елементи сякаш се превърна в задължително за повечето семейства. 

Но ако си дете на миналия век, то със сигурност най-силен спомен пазиш за едни красиви декорации, с които уж не трябваше да играем и вечно чупехме. 

Коледната елха се превръщаше в най-важния елемент вкъщи, защото от нея висяха любимите ни стъклени орнаменти.

Тогава повечето от играчките се правеха в Германия, като помним град Лауша, известен със своята традиция в духането на стъкло. Мястото беше значителен производител на стъклени коледни орнаменти и местните занаятчии експериментираха с дизайни, което доведе до създаването на впечатляващи форми на животни и други интересни фигурки. А когато играчките стигаха до нашия дом, се радваха на изключително внимание и старателно поставяне освен на елхата, но и под прозорците и по ъглите на картините.

Сред играчките често се намираха такива с традиционни форми като сфери, камбани, звезди и сълзи или във формата на плодове, ядки и други храни.

Сякаш любими на родителите ни бяха ледените висулки и снежинки, а също – орнаментите с отразяващи повърхности, като метални покрития или живачно стъкло, които улавяха светлината и правеха елхата още по-блестяща. Децата обръщаха най-много внимание на играчките с формата на животни, ангели, снежни човеци и други празнични символи,

а на нас фаворити ни бяха фигурките с ярки цветове и тези, посипани със златист или сребрист брокат. 

През годините стъклените орнаменти започнаха да се предават като подарък, реликва и наследство на по-младите поколения. Въпреки че вече не са популярни, соц играчките са мил спомен за една традиция, която винаги можем да върнем от килера или тавана.

Предизвикваме те да използваш момента и да потърсиш някоя забравена стъклена играчка от детството си, с която да допълниш елхата, дома и сърцето. 

Коледни базари и събития 2023 г., които не пропускаме за нищо на света!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *