Ретро, ама свежо by Ruth

Изпълва ни с малко носталгия, малко вяра и много надежда

0 коментара Сподели:

Ретро реклами, ретро седмици, ретро етикети, умиление към миналото и крещящ патос към соца ни облива от всички страни – ежедневно.

Не че нещо, но ние, децата на демокрацията, малко трудно влизаме във филма „Ах, колко беше хубаво“, при все че детството ни мина съблюдавайки бедност, корупция, политически упадък и публични разстрели на мутри, а преди 2007-а почти не можеше да излезеш извън България без виза. За нас, набор 90+, новото време и интеграцията към Европа значат добро образование, отворен свят и възможност за реализация, но майната му какво мислим ние, в стария Созопол продават магнити на Бай Тошо и Сталин, от телевизора се пее „Бом-бом-бомбичка“ а немският Lidl (собственост на Schwartz – втория най-голям търговски конгломерат след Wallmart) ни приканва на ретро седмица с локум, луканка и захар на бучки, облечени в супер яки vintage опаковки.

Очевидно „ретрото“ работи и народът купува, но всичко това – отново не ни дава реална представа на нас, 90-ките, какво е било „по онова време“.

Без да навлизам в политически тези, които всеки здравомислещ човек може сам да си изгради посредством компютър и интернет, искам да обърна внимание на едно нещо, за което моето поколение не знае особено много – музиката по време на комунизма.

В годините на соца освен вечните Емил Димитров, Лили Иванова, Йорданка Христова, Васил Найдонов и сие има още стотици изпълнители, оркестри и музиканти, които потъват в забрава след 10 ноември 1989. Разбира се, за това сме си виновни предимно ние, с доза вина и в цялостната ни културна система, която не съумява да се адаптира към новия частен пазар.

Тук искам да ви представя няколко Retrojams, които не само няма да ви е срам да си пуснете пред приятели, а, напротив, ще кажете „Абе, по-онова време е било много яко бе де*ба!“.

Sofia Orchestra – Pithecanthropus robustus

Леа Иванова – Не си ли спомняш

Маргрет Николова – Ропотамо

Лиана Антонова – Дай да те целуна

ЕОБРТ – Любовна мелодия

Мария Косева – Мъже колкото пясъка в морето

Оркестър София – С теб е бил той

Райна Денева – Планинска нощ

Оптимисти – Под чадъра

Лиана Антонова – Пако, Пако

Камелия Тодорова – Теменуги

Райна Денева – В новия театър на едно градче

Маргрет Николова – Твоята китара

Паша Христова – Среща в неделя

Фирюза (от Тюркеменистан)

Георги Кордов – Всяка обич е песен

Емил Димитров – Елеонора

Фокстрот от Йосиф Цанков и Иван Стайков – Само ти

Михаил Йончев – Априлска звезда

Леа Иванова – Тръгвам си без шум

Христо Кидиков – Пролет

ЕОБРТ – Нежност

Камелия Тодорова – Прошепнати мечти

А сега очакваш няк'во сташно парче?

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *