Banksy в Прага – “Стената е голямо оръжие“

0 коментара Сподели:

снимки: Светлозар Желев/Личен Архив

Banksy е един от любимите ми съвременни артисти.

В неговото изкуство намирам израз на много от нещата, които ме вълнуват, отражение на мислите ми и, разбира се, талантът да претвориш всичко на една стена, с изразните средства на изображението.

Аз съм човек на думите, те са много по-плодотворни за изразяване на онова, което мислим, на идеи и концепции, на цели структури.

Когато говорим за изобразително изкуство, там нещата стават по-трудни. Иска се изключителен талант да създадеш образ, който да замени достатъчно ефективно думите, да няма нужда от обяснения и да въздейства дълбоко и трайно. Разбира се, при музиката – най-абстрактното изкуство – е най-трудно.

Но да се върнем към Banksy. Неизвестният, все още запазващ анонимността си творец на графити е може би най-разпознаваемият и познат на всички съвременен художник. Каква ирония, че всъщност никой не знае как изглежда.

В съвременното изкуство тази анонимност може да се сравни само с все още скривания образ на Елена Феранте в литературата и мистификацията около нея.

Озовавайки се в Прага, града на Вълтава, бирата Gambrinus, Хашек и Кафка, по литературен повод – покана от Българския културен институт там да изнеса лекция за съвременната българска литература през антологията „Любовта за напреднали“, която събира текстове на 88 съвременни български писатели и поети, в тези само ден и половина, които имах, реших, че е чудесен ден за „Светът на Banksy”, създадената от група ентусиасти в Прага, една от най-забележителните изложби с произведения на този велик уличен артист. Разбира се, без неговото разрешение.

Малкото ми свободно време сутринта посветих на него. Експозицията се помещава в бившата църква „Свети Архангел Михаил“, построена между 1150 и 1250 година, а през 1401 и 1402 година в нея проповядва Ян Хус, един от хората, направили най-много за Реформацията в Западна Европа, борец за справедливост, опитвал се да освободи съзнанието на народа и страната си от чуждото влияние и социалната несправедливост, отлъчен от църквата и изгорен на клада през 1415 г. Впоследствие тази църква е затворена от императора Йозеф II.

Сега в нея се помещава изкуството на друг реформатор, творец против несправедливостите на света, който го прави не чрез думите като Хус, а чрез образи по стените.

И неговото влияние е огромно. Дано разберем и приемем истински неговите послания и се преборим за онзи мир и спокойствие по света, който всички мечтаем. За да се случи това, трябва да преборим човешката си алчност, ламтеж за власт и тъпотата.

Изложбата, разположена на два етажа в бившата катедрала, съдържа реплики и оригинални произведения на Banksy, събирани от целия свят, от галерии и частни колекционери. Усещането е страхотно. Бях първи на опашката за билети при отварянето, така се получи, че имах време само сутринта, а зад мен имаше няколко семейства от Франция, Нидерландия, Германия, една голяма група от тийнейджъри, които също говореха нидерландски, и друга група възрастни хора, пенсионери, говорещи немски.

За 5 минути се бяхме събрали над 50 души на малкото площадче, в очакване изложбата да отвори в 10 часа.

И това в сряда, средата на работната седмица. Разбира се, Прага е пълна с туристи по всяко време, но интересът към Banksy е извън времето и мястото. Спрях се пред всяко от произведенията му – от най-малките картини, до статуите и монументалните графити.

Много ще е трудно да разкажа за всяка от тях, но вие може да обърнете внимание на големите му серии с полицаи, символ на социалната несправедливост и бунта срещу нея, плъховете, символ на маргинализирания ъндърграунд, темата за консумеризма със статуята на Щастливата купувачка, Иисус на разпятието с пазарски торбички в ръце, антивоенните му графити от целия свят, включително от Украйна, проблема с отхвърлянето на мигрантите, където на страхотния графит на стената е изобразен великият Стив Джобс с багаж и стар  Apple в ръце, като емигрант, срещу когото стоят на жица гълъби с плакати „Мигранти, не сте добре дошли“. Сигурно знаете, че Джобс е син на сирийски емигрант.

Използването на велики и общоизвестни образци на световното изкуство и натоварвайки ги с различно значение в подкрепа на неговите каузи и посочването на проблемите в съвременното ни общество, е невъобразимо въздействащо.

Сама по себе си тази изложба е и пътешествие из дебрите на световното изкуство – от „Мислителят“ на Роден, страдащ от махмурлук, през интерпретацията на Рембрандовата „Буря в Галилейско море“ с луксозната яхта в далечината, та до „Наполеон, пресичащ Алпите“ на Жан-Луи Давид, без образа на самия Наполеон. За играта със стереотипи, легендарни образи и съвременни икони няма да отварям дума. Те комуникират със зрителя индивидуално, запалвайки и вдъхновявайки въображението.

Ако сте в Прага, след бирите, музеите, Храдчани, Мала страна и Старе место, часовниковата кула Орлой, Карловия мост и статуите на Давид Черни

отделете и няколко минути за бунтовното изкуство на един неспокоен и гениален ум – Banksy и неговия свят.

И само като щрих, на излизане от изложбата – сградата се намира на малко площадче в сърцето на Прага – на ъгъла на уличката, която започва от площадчето, видях на стената надпис LEVSKY. Дано са имали предвид Апостола.

За още от същото – 5 брутални провокации на Banksy

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *