Ще стане ли София световна столица на книгата на ЮНЕСКО?

Разказваме за литературните ни отличия от 2023 година, мястото на книгата в българския дом и една мисия за грамотност

0 коментара Сподели:

снимки: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

Официалното откриване на 11-ото издание на „Алея на книгата“ в София беше трибуната, от която разбрахме, че София става кандидат за световна столица на книгата на ЮНЕСКО.

Новината идва в една от най-силните години за българската литература, след „Букър“ на Георги Господинов, медала „Михай Еминеску“ на Здравка Евтимова и останалите страхотни отличия през последните месеци.

Емоцията от деня се усили, когато видяхме софийския център отново да жужи

от автори, преводачи и градски хора, дошли за една и тръгнали си с няколко книги. Разказваме ти какво се случи в първия ден от традиционното септемврийско събитие в столицата, както и какво е #КаузаГРАМОТНОСТ.

„Алея на книгата“ в София започна, а на нейното откриване се заговори освен за книги, и за грамотност. Събитието за малки и големи читатели се организира в рамките на дългогодишната инициатива #КаузаГРАМОТНОСТ, която официално се превръща в национална програма. Откриването на любимите бели шатри, пръснати по бул. „Витоша“ и парка пред НДК, беше поводът представители на издателите, работодателите и на държавните, и общинските институции да се съберат и обсъдят необходимостта от спешни мерки за защита на авторското право и преодоляване на функционалната неграмотност сред обществото.

В действителност посоката на #КаузаГРАМОТНОСТ е да ни приближи към образователните стандарти на ЮНЕСКО, с което да засили и кандидатурата на София за световна столица на книгата на същата организация.

Ние сме с две ръце „за“ в обучението на обществото ни на по-добри навици за четене, какъвто резултат търси #КаузаГРАМОТНОСТ по пътя към превръщане на София в световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Милата гледка от препълнената „Алея“ пък е доказателство, че посоката е правилна.

Точно заради това вярваме, че каузата за подобряването на литературната ни култура минава първо през семейната библиотека и училищния чин.

Е, 2023 е година, в която българската книга продължава да печели, тежи, разплаква и учи. И колкото и да сме модерни, технологични и да следваме новото, гордост усещаме, когато се разхождаме в градинката пред Народния театър и срещаме градските хора върху тревата или одеалата, забили глава именно в хартиените страници.

Когато да чакаш на опашка носи радост

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *