За високите момичета

На 30 август се навършиха точно 36 години от непобедимия рекорд на великата Стефка Костадинова, а защо всеки ден трябва да празнуваме високите момичета - разказваме сега

0 коментара Сподели:

30 август, 1987 г. Рим – Вечният град.

Улиците са изпълнени с непоносим ситен пясък, говори се високо. Термометрите сочат между 32 и 35 градуса. Глъчката е неимоверна.

Тя с грохот се плъзва през отворените прозорци, през каменните сгради, завива покрай месарниците и пекарните, отразява се в кафенетата и аперативото по малките маси и избухва в изтръпващ тътен в северната част на града. Точно на входа на комплекс Форо Италико, който е скрил в пазвите си короната на своето величие – „Стадио Олимпико“.

В момента на трибуните му, разперени като красивите пръсти на смугла италианка, се смеят, крещят и скандират точно 66 000 души.

Атмосферата може да се реже с нож, по лицата на присъстващите се стичат капки пот, дори реферите на стадиона избърсват челата си и се взират в напрегнатата мараня.

Тече II световно първенство по лека атлетика, а на пистата, в сектора за висок скок с червено и бяло, с номер 64 застава тя – момичето, описано от вестник „Туто спорт“ като „шампионка с лице на дете“. Високата пловдивчанка с късата коса, принизващия поглед и златната верижка на врата. Нашата 22-годишна Стефка Костадинова гледа летвата и нищо друго. Светът е притихнал в очакване.

Самата тя знае, че в момента има едно от най-тежките си състезания – до 2,04 м Стефка е втора във временното класиране.

В пика на историческия си опит тя е толкова съсредоточена, че даже не разбира как минути преди нея Бен Джонсън взривява стадиона със световен рекорд на 100 м спринт – 9,83 сек. Не разбира и че неин близък приятел лекоатлет е починал – новина, която от треньорския щаб крият умело. Не разбира и думите на Ванга, казани ѝ при едно от посещенията при пророчицата – „Всичко ще ти се получава от втория опит“.

Но ето сега, в този 30 август, в сърцето на Вечния град пред нея са само летвата и недостижимите 209. Началото е дадено, а всичко останало се превръща в история. История, непроменена и до днес – 209 см! Великите 209. Непобедимите 209. Феноменалните 209, които ни поставиха на върха на вселената, които и сега ни държат на купола на леката атлетика. Световен рекорд и скок, който италианците наричат „фамозо“, а ние просто му казваме Стефка Костадинова. Нашето високо момиче.

„Урок по психологическа устойчивост и майсторство“

Точно това пишат всички италиански вестници за великия успех на Стефка – още на следващия ден името ѝ е навсякъде. Вечният град я благославя, по улиците италианците се изправят на крака, за да ѝ ръкопляскат, а медиите гърмят – „Най-популярното момиче днес в Италия е българката Стефка Костадинова“. Нейният скок ще остане урок по психологическа устойчивост и майсторство.

Всички тук са единодушни, че вторият ден от световното първенство по лека атлетика е станал един от най-големите празници на спорта на планетата

благодарение на двата фантастични рекорда, поставени в продължение на 13 минути от „черната перла“ на Канада Бен Джонсън и българката Стефка Костадинова. Другите заглавия не са по-различни – „Костадинова лети над световния връх: фантастичен рекорд – 209 сантиметра“, „Скокът на 209 сантиметра – истински шедьовър“, „Супер рекорд на Костадинова“, „Костадинова е най-високата дама на всички времена“, „Костадинова – все по-високо“, „Две момичета срещу гравитацията“, „Стефка Костадинова в съревнование с Бен Джонсън“.

На Стефка обаче тази победа хич не ѝ идва даром –  преодолявайки квалификациите със 191 см, във финала пловдивчанката прави общо 13 опита и само 9 от тях са успешни. В това паметно състезание след нея завършват Тамара Бикова (СССР) – 2,04 метра, Сузане Байер (ГДР) – 1,99 м, Силвия Коста (Куба) – 1,96, Лариса Косицина (СССР) – 1,96, Хайке Редецки (ФРГ) – 1,96, Светлана Исаева – 1,93. Людмила Андонова е 12-а с 1,85 метра. Както и спортните журналисти ще заключат тогава – основното съревнование в този ден е между нашето момиче и Тамара Бикова. Стефка я побеждава безапелационно, а до определенията като българска спортистка и състезателка по лека атлетика тя добавя Олимпийска шампионка и многократна носителка на европейски и световни титли, световна рекордьорка в дисциплината скок на височина.

За всички, които умеят да скачат

Тази статия е за Стефка, но и за всички високи момичета, които не се страхуват да скачат. Онези, които прехапват устни, преглъщат сълзи, борят се по мъжки и никога не признават небето за граница. Онези, които с лекотата на лекоатлет отглеждат децата си, впечатляват с къдриците си, покоряват със скули, усмивки и смях, но катерят върхове, които наричаме мъжки.

Катерят със смисъл, с инат, с хъс, със сила и бяс. Катерят, защото го могат, катерят, защото назад не е път.

Назад не е опция. Стефка Костадинова е носител на орден „Стара планина“, I степен, но истината е, че носители на ордена са всички, които ни доказаха, че спортът е посланик. Той е визитна картичка, той е синоним на мога и знам. Спорът, който толкова много ни кара да се гордеем, който крещи, че „Господ е българин!“, и който не забравя, че всичко хубаво в този живот може да се превземе. Особено от българските момичета, които умеят да скачат във всички смисли. Високо.

За още от същото – виж БГ спортистки, на които се кефим, колкото на Цвети Пиронкова

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *