Ето ги новите софийски локации, които приютиха графити на артисти от цял свят

Творческа София е любимото ни лице на столицата, а новите допълнения към цветния ѝ облик идват с кауза за опазване на природата – разказваме надолу:

0 коментара Сподели:
2 софийски локации приютяват мега графити на артисти от цял свят

Снимки: Draga Photography

София става още по-цветна благодарение на 2 нови мащабни стенописа – върху калканна стена на 126 ОУ “Петко Ю. Тодоров” и в подлеза на бул. “България” и бул. “Т. Каблешков”.

Инициативата е на Visionary, а първият графит – “Взаимовръзки”, вече промени облика на столично училище. Същият постави акцент върху отговорността на обществото към свръхконсумацията и рециклирането на остарелите устройства, които са в основата на замърсяването на околната среда. Вторият стенопис е кръстен “Сезони” и говори за последиците от човешката дейност – климатичните промени и загубата на характерните за България четири сезона.

По проектите работят емблематични художници от 6 държави,

като до 25 август вторият графит ще бъде окончателно завършен, а с него София ще придобие две нови локации, прегърнати от изкуство.

Организаторите на проекта – Visionary, предизвикаха международно признати художници от 6 държави – Faunagraphic (Великобритания), JahOne (България), J R M N | Ventsislav Yosifov (България), Santa Gross (Колумбия), Se Cordeiro (Бразилия), Sve Yankov (България), The Felon (България), Video.SCKRE (Австрия), Wedo Goas (Испания), Yeto (България), Feoflip (Испания), които да оставят отпечатък върху софийските градски пространства.

А ние нетърпеливо очакваме завършването на втория графит, за да отскочим до локациите и да си подарим няколко минути изкуство.

Стенописът “Взаимовръзки” е дело на австрийското творческо дуо Video.SCKRE – Юлия Хайниш (Video Oner) и Фредерик Зонтаг (Sckre). Между 14 и 18 август художниците създадоха графит, който да говори на минувачите за ненужното свръхпроизводството на електроника. Артистите избраха зеления цвят като основен акцент в картината и намекнаха за необходимостта от утвърждаване на по-отговорни взаимоотношения между човека и природата.

Същността на картината е в сравнението между функциите на печатната платка и природния цикъл.

Вторият стенопис е в процес на завършване, като подлезът на бул. “България” и бул. “Т. Каблешков” е превърнат в гигантско платно, а тунелите в него се рисуват с акцент върху зимата, пролетта, лятото и есента. Художници от Колумбия, Испания и България – Wedo Goas, Santa Gross, The Felon, JRMN, разделят картините в тунелите на характерните за нашите ширини 4 сезона и ги посвещават на обичайните за времето флора и фауна.

Графитът е посветен на резултата от човешката дейност, предизвикал размиването на сезонните граници, както и последващите климатични проблеми и промени. 

2 софийски локации приютяват мега графити на артисти от цял свят

София е нашата муза и всичко ново, което се случва на нейна територия, ни вълнува.

Особено любими са ни инициативи, които подобряват визията на столицата и превръщат градски пространства в отворени галерии на съвременното улично изкуство. Появата на двата нови стенописа намираме за особено важна крачка към промяна, защото освен естетически те носят и поучителен смисъл.

Подобни инициативи ни карат да се замислим колко лесно може да предизвикаш човешкия ум и да насърчиш в него действие с крайна цел промяна. Адмирираме работата на организаторите и артистите и си пожелаваме

повече срещи между София и тях.

Още едно цветно игрище, този път във Велико Търново – кой е GANA?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *