Малка асансьорна музика от Radiohead

Прес-ни-ят клип на Lift ни мотивира да преосмислим философията си, мотаейки се между етажите на живота

0 коментара Сподели:

Натрапчивите мелодии, които гъделичкат слуха ни, докато чакаме оператора на интернет доставчика да си вдигне телефона, рядко печелят статуетки “Грами”.

Повтаряна до откат, “асансьорната музика” може да предизвика у теб такова презрение, на каквото по принцип е способен само един средностатистически британец.

Въпреки това нека заглавието не те подвежда – новото-старо парче на Radiohead Lift, чийто клип излезе на 12 септември, е всичко друго, но не и типичен фон за плавен възход на ескалатора в мола.

Клипът пък е визуален преразказ на ежедневието на модерния градски философ, прекалено затворен в собствените си мисли и анализи.

Том Йорк и компания записват песента Lift още през 1997, но така и не я издават. Макар че от време на време я свирят по концерти, докарвайки тълпите до екстаз, музикантите се сещат да я пуснат официално чак сега. И така двадесет години по-късно Lift се превръща в част от прясната преиздадена версия на третия им албум OK Computer.

Напълно в стила на групата, ритъмът е меланхоличен, а текстът – епичен. Нежно грубите му редове определено ни дават предостатъчно храна за размисли.

Radiohead пеят за кофти моментите и усещането за безизходица, като ни напомнят, че никое засядане в асансьора на живота не трае вечно.

Вокалистът Том Йорк по традиция се обръща към себе си, завършвайки с деликатната реплика “Горе главата, келеш”.

4-минутното видео ни показва как Том се вози сам нагоре-надолу в тясната сива кабинка, стискайки две торби с покупки в ръцете си. Хората влизат и излизат от асансьора и от живота му, а той просто ги наблюдава отстрани, без дори да помръдне.

Всички ние имаме моменти, в които си лепваме сериозната маска на дистанцирани мислители и прекарваме прекалено много време в колебания, вместо просто да пуснем юздите на живота си и да се опитаме да бъдем щастливи и активни по своему. И точно тук идват Radiohead.

Към края на Lift Том си обещава ново начало, възпявайки днешния ден като първия от всички оставащи (иронично клише, но от приятните), и с фино чувство за хумор слага край на доброволната си изолация. Сложи я и ти.

Поздравявай съседите в асансьора и по-често се качвай по стълбите, за да се заредиш с енергия. И не забравяй: “Твоето обаждане е важно за нас”. Затова не бъди мълчалив зрител в публиката на собствения си живот, а пей с пълно гърло всеки ден… Не само асансьорна музика.

Приятно гледане / слушане:

А това, което ще гледаш е новата порция филми в Дом на киното.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *